Boranı, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir aperitiftir. Ispanak ve diğer malzemelerle hazırlanan boranı, Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Hatay mutfağına ait olan bu yöresel lezzet tuzlu yoğurtlu olarak yapılmaktadır. Ayrıca yeşil soğan boraniyesi, kabak boraniyesi, ıspanak boraniyesi, bakla boraniyesi gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Borani kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Borani, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Borani, bir diğer deyişle Boranı, boraniye genel olarak sebzelerin haşlanması veya sulu yemek biçiminde pişirilmesinden sonra sade ya da sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak hazırlanan bir yemektir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir. Borani meze olarak da sofralara konuk olur.
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde hazırlanan nefis tarifti borani tarifi. Yemek olarak da hazırlanabiliyor meze olarak da. Yemeklerini yaparken genellikle ekşi kök kısımlarının da kullanıldığı ıspanaklı olarak hazırlanan borani içerisinde kimi zaman börülce, bulgur, pazı ya da taze fasulye yer alabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. İran'dan 11. yüzyılda Araplar tarafından Avrupa'ya, İspanya'ya götürülmüştür. Ispanaklı pasta gibi çeşitli tatlılarda da kullanılabilir.
Ispanak yaprakları veya pancar yaprakları yıkanır incecik kıyılır bir tencereye bırakılır. Üzerine yeteri kadar su konulup kaynatılır. Elbistanda şeker pancarı yetiştiği için pancar yapraklarından sarmada yapılıyor, haşlanıp böle borani de yapılıyor.
Havuçları rendeleyin ve zeytinyağını bir tavaya alıp, rendelediğiniz havuçları üstüne koyun. Yaklaşık 5 dakika boyunca, havuçlar hafif yumuşayana dek kavurun ve altını kapatıp, soğumaya bırakın. Sarımsakları yoğurda rendeleyin ve tuz da ilave edip karıştırın. Soğumuş olan havuçlarla karıştırıp bir servis tabağına alın.
Soğanlar ince doğranır ve sıvı yağ ile kavrulur. Üzerine et, nohut, kabak ve çok az su eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra tuzlu yoğurt ve yeteri kadar su dökülerek kabakların yumuşama süresi kadar pişirilir. Pişmesine yakın üzerine bolca kuru nane serpilir.
Haşlanan lolaz, pazının sap kısmı ile birlikte etin ve nohudun bulunduğu kaynayan suya eklenerek (haşlandıktan sonra suyu sıkılan pazının suyu da katılarak), tuz ilavesiyle birlikte on beş-yirmi dakika kadar pişirilir.
Peki, borani tam olarak nedir, patates borani nasıl yapılır? Boranı, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bir yemek türüdür. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise boranı, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşittir. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir.
Sotelenen ıspanaklar, süzme yoğurdun enfes kıvamıyla servis tabağınızı süslemeye geliyor. Ispanak, soğan, sarımsak ve süzme yoğurtla sade haliyle servis edebileceğiniz gibi bir de kırmızı toz biber ve Sütaş tereyağıyla lezzetlenen kavrulmuş çam fıstıklarıyla da servis edebilirsiniz.
Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda arkeologlar, bal kabağının 7500 yıl önce Orta Amerika'da ortaya çıktığını söylüyor. Bu topraklardaki çalışmalar sonucunda ilk evcil bal kabağı tohumları, Meksika'nın Oaxaca yaylalarında keşfediliyor.
Soğanı ve sarımsağı incecik doğrayıp yağda kavuralım. Ispanağı iyice yıkayıp bir parmak eninde doğrayıp sıcak suda 5 dk haşlayalım. Haşlanmış nohutu ve ıspanağı tenceremize ekleyelim, üzerini çok az geçecek miktarda su ekleyelim, kaynayınca tuzlu süzme yoğurdumuzu yemeğin suyuyla açarak yemeğimize ekleyelim.
Anavatanı Kuzey Amerika olan bu meyve, dünyanın her yerinde yetiştirilmeye uygundur. Ülkemize 17. yüzyılda gelen bal kabağı, genellikle turuncu renklidir. Bu meyvenin Türk mutfağında en yaygın kullanımı ise, kabak tatlısıdır. ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Cadılar Bayramı'nın bir sembolü haline gelmiştir.
Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan havuç, 'gelin parmağı, balkamış, yer otu, yerekaçan, kızıl ot' gibi farklı isimlerle de bilinir. Kökeni Orta Asya'ya dayanan bu sebze, Akdeniz ülkelerinde, Avustralya'da, Afrika'da, Yeni Zelanda'da, ve Amerika'da yaygın olarak yetiştirilir.
Yayılımı Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir.
Havuç, ilk olarak Afganistan'da tarıma uygun hale getirildi ve yaklaşık bin yıl kadar önce Doğu Akdeniz'e yayıldı. 14. yüzyılda Avrupa ve Çin'e ulaştılar. 16.yüzyılın başlarında İtalya, İspanya ve Almanya'da turuncu havuç bulunabiliyordu. Ancak mor, sarı, kırmızı ve beyaz çeşitler Asya ve Orta Doğu'da kaldılar.
Besicilik gelişmiştir ve Türkiye çapında ünlü çoğu markaya et satışı yapılmaktadır. Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir.
Elbistanın en meşhur yemeğidir tava. Yazın da patates yerine sadece patlıcan bırakılarak yapılır ve fırında özel olarak lavaş ekmekler yapılır bu tavayı yemek için.
Bu yemekte isteğe bağlı olarak ıspanak yerine taze pancar yaprağı, labada ya da sirken otu kullanabilirsiniz. Çoğu zaman ıspanak ve diğer otlar karışık olarak kullanılır.
AdDüzenle. kartol Patetes demektir, Rusca kartofel/kartoşka kelimesinden ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla Erzurum, Bayburt ve çevre illerde kullanılmaktadır.
Farklı yörelerde farklı şekillerde yapılan kabak borani yoğurtlu, etli, etsiz versiyonlarıyla hazırlanabiliyor. Özellikle Hatay, Antakya bölgelerinde meşhur olan kabak borani, hangi kabaktan yapılıyor, yanına ne gider merak ediliyor. Kabak borani orjinalinde bal kabağı kullanılıyor ve tuzlu yoğurtla hazırlanıyor.
Sıvı yağda küçük doğranmış soğan sotelenir. Yıkanıp doğranmış pazılar eklenip biraz daha kavrulur. Tuz,karabiber ve su ilave edilip karıştırıldıktan sonra yıkanıp süzülmüş bulgur eklenir. Kaynayınca kısık ateşte kapağı kapalı şekilde suyunu çekene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri