Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Döküm tavada et yaparken yağ kullanılır mı? Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın. Elinizi tavanın biraz üzerinde tuttuğunuzda birkaç saniye ancak dayanabiliyorsanız tavanız ısınmış demektir. Tavaya yağ koymanıza gerek yoktur.
Tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Et ilk başta tavaya yapışsa da piştiği anda kolayca tavadan ayrılacaktır. Tava kızdıktan sonra altını kısın. Döküm tava ısıyı çok iyi hapseder.
Köfte harcı hazırlanır ve köftelere istenilen şekiller verilir. Tava ocağa alınır ve köfteler yarı şekilde yağda kalacak gibi tavaya yağ eklenir. Yağ ısındıktan sonra köfteler eklenerek arkalı, önlü şekilde pişirilir.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Ocağa döküm tavamızı alalım 15 dk ısıtalım. Isınan tavaya köftelerimizi sırayla dizelim 1 dk sonra köftelerin arkasını çevirelim, köftelerin yapışmadan parçalanmadan ızgara çizgi izlerini aldığını göreceksiniz 2 dk daha pişirip köfteleri alalım.
İlgili 33 soru bulundu
Baharatları koyuyoruz, yumurta ,tuz atıp isteyen maydanoz koyabilir. İyice yoğuruyoruz, yarım saat dinlenmeye alıyoruz. Sonra biberlerin içini çıkarıyoruz ,soğanları da halka doğrayıp döküm tavada arkalı önlü pişiriyoruz, sonra köfteler resimdeki gibi şekil veriyoruz ,onu da arkalı önlü pişiriyoruz.
Köfte Kızartmanın Puf Noktası Köfte kızartmak birkaç noktaya dikkat edilirse gayet kolaydır: Az yağlı veya çok yağlı kıyma kullanılmamalıdır, orta yağlı iki defa çekilmiş kıyma idealdir. Yarım kilo döş eti kilo kıymaya yüz gram kavram yağı da ilave ederek iki kere çekilirse lezzeti daha da artar.
Dana gömlek yağı, dana kavram yağı, kuzu kuyruk yağı vb. gibi hayvansal yağlardan elde edilen ve hazır köfte yapımında kullanılan yağlara köftelik yağ denilmektedir. Köftelik yağ, hazır köftelere lezzet katmak, o bilinen köfte kıvamına ulaşabilmek için genel olarak tercih edilmektedir.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla.
Yeni bir döküm tava aldığınızda asla pişirmemeniz gereken gıdalardan biri yumurtadır. Çünkü yumurta çok çabuk yanabilir ve tavada iz çıkmasına neden olabilir. Demir döküm tavalarda pişirmesi en tehlike olan yiyecek domates sosudur.
Döküm tava ve tencere alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, kaplama veya saf olup olmadığına bakılmasıdır. Üzerinde hiçbir kaplama kullanılmayan saf döküm tencereler, en sağlıklı demir döküm ürünleridir. Kaplama ürünleri ise emaye ve seramik olmak üzere ikiye ayrılır.
Döküm tava, ısıyı eşit şekilde yaydığından et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin daha orantılı ve lezzetli pişmesine destektir. İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur.
Yaklaşık 30-35 dakika içerisinde köfteler pişecektir. Tavada köfte pişirmek için öncelikle köfteleri hazır hale getirin. Köfteler hazır olduktan sonra tavanın içerisine bir çay bardağı kadar sıvı yağ koyun. Eğe köfte sayısı çoksa sıvı yağ miktarını artırabilirsiniz.
Eğer ocakta et pişirecekseniz mutlaka döküm tava kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü teflon tavalara kıyasla döküm tavalarda daha lezzetli etler pişirebilirsiniz. Döküm tavanızı önce ocağa alın ve 10-15 dk civarı kızdırın.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az miktarda zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Tavanın nemli olması, yapışmayı önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz.
Teflon tavaya 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ koyup ısıtıyoruz. Köfteleri kısık ateşte iki taraflı pişiriyoruz.
Kızartmak için:
2-3 su bardağı sıvı yağ
En az yüzde 20 yağ idealdir ancak mangalda pişirecekseniz biraz daha arttırarak yüzde 25 civarında kullanabilirsiniz. Köfteyi ızgarada veya mangalda pişirecekseniz yağ oranını azaltmayın. Et bir defa çekilmelidir.
Döküm tava kullanırken, yemeklerinizi mümkün olduğunca metal olmayan araç gereçlerle pişirmelisiniz. Metal kaşık, kepçe, spatula, maşa gibi gereçler tavalarınızı çizer. Seasoning işleminde ve pişirme esnasında tavanızda ani ısı değişimleri olmamasına özen göstermelisiniz.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir.
Döküm tencere ilk kullanımı öncesinde deterjan ve sünger yardımıyla temizlediğiniz döküm tencerenizi tamamen kuruladıktan sonra iç kısmını zeytinyağı ya da susam yağı gibi yağlardan birisi ile hafif şekilde yağlayın.
Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor. Ancak bu pas hiç sıkıntı değil,tavayı çok kolay bir temizlikle ilk günkü haline çevirebilirsiniz.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri