Döküm bir tavada etin bir yüzünün mühürlenmesi 3-5 dakika sürer. Bu esnada ete çatal veya bıçak batırmayın. Bir yüzünü mühürlediğiniz etin diğer yüzünü de arzu ettiğiniz pişirme oranına göre 3-5 dakika pişirin. Etin pişme süresini tabi ki kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Pişireceğiniz et 3 cm kalınlığında bir etse ve çok pişmiş seviyorsanız iki tarafını da 2 dakika boyunca döküm tavada pişirin. Etin sertleşmemesi için iki yüzünün de bir kez pişirilmesi gerekir.
Döküm tencere ve tavalarda kızartma, sote ve kavurma gibi pişirme yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Kolay çizilmezler ve hijyeniktirler.
Yeni bir döküm tava aldığınızda asla pişirmemeniz gereken gıdalardan biri yumurtadır. Çünkü yumurta çok çabuk yanabilir ve tavada iz çıkmasına neden olabilir. Demir döküm tavalarda pişirmesi en tehlike olan yiyecek domates sosudur.
İlgili 22 soru bulundu
Ayrıca döküm tencere buzdolabına konur mu sorusunun cevabı da evettir ve böylece istediğiniz yemeğin uzun süre soğuk kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Et mühürleme tavası olarak döküm tavalar en iyi sonucu verirler ama döküm tavanız yoksa da elbette mühürleme işlemi yapabilirsiniz.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın.
Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın. Elinizi tavanın biraz üzerinde tuttuğunuzda birkaç saniye ancak dayanabiliyorsanız tavanız ısınmış demektir. Tavaya yağ koymanıza gerek yoktur.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Ham döküm tavalarda adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir kaplama bulunmadığından aşınmaya ve paslanmaya müsaittir, dikkatli ve özenli kullanım gerektirir.
Yapışan Yiyecekleri pişirmeyin
Omlet, pilav, krep gibi yiyecekleri döküm tencere ve tavalarda pişirmeniz veya ısıtmanız mümkün değildir. Yapışacaktır ve çevirme işlemini maalesef yapamazsınız.
Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Eğer ocakta et pişirecekseniz mutlaka döküm tava kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü teflon tavalara kıyasla döküm tavalarda daha lezzetli etler pişirebilirsiniz. Döküm tavanızı önce ocağa alın ve 10-15 dk civarı kızdırın.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Bu hatalar değişik nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Kokil kalıba alüminyum dökümde en çok rastlanan döküm hatalarını gaz boşlukları, sıçramalar, sıcak yırtılmalar, pislikler, koparma ve sürüklenmeler, sıvı alüminyumun kuma işlemesi, kaçıklık ve çarpılma olarak sıralayabiliriz.
Döküm sıcaklığı ise parçaların biçimine, kalınlıklarına ve kalıbın cinsine göre; küçük parçalar için 1350 °C-1450°C, büyük dökme demir parçalar için 1300°C-1400°C'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri