Beyinleri hafif dokunma duyumlarına duyarlılığı olmayan çocukların beyinlerine göre daha fazla dikkat çeker. Bu dokunsal savunmacılığı olan çocuklarda veya yetişkinlerde görülen davranışları açıklamaya yardımcı olur. Günlük dokunuşlara verdikleri tepkiler genellikle başarısızlık,kaçınma ve savunmaya neden olabilir.
Taktil (dokunsal) duyu sistem, anne karnında 3. haftada gelişmeye başlayan duyu sistemimizdir ve anne karnında gelişen ilk ilkel duyudur. Taktil reseptörler deri, kaslar, tendonlar ve eklemlerde bulunur. Taktil duyu sistemimiz hafif dokunma, derin basınç, ağrı, sıcak-soğuk algısı hakkında bize bilgi verir.
Dokunsal hassasiyetin, beynin dokunsal girdiyi işleme biçiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu hassasiyeti taşıyan kişiler için temas, kişiye eziyet hissettirir ve mümkün olduğunca dokunmadan kaçınır.
DOKUNSAL (KİNESTETİK) ÖĞRENME STİLİNE SAHİP ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ Bebekliklerinden itibaren sürekli hareket isterler. Dokunmayı ve dokunulmayı severler. En erken yaşlardan itibaren, davranışlarından ilk farkedilebilecek öğrenme stili dokunsallıktır.
Dokunma Hassasiyeti Nedir? Dokunma hassasiyeti olan çocuklar dokunma reseptörleri tarafından algılanan uyaranın normalden fazla ve yoğun olarak algılar. Bunun sonucunda dokunma duyusuna karşı duygusal ve aşırı tepki verirler.
İlgili 31 soru bulundu
Dokunsal savunmanın arkasındaki teori, çocuğunuzun cildi üzerindeki hafif dokunuşları algılayan reseptörlerinin aşırı duyarlı olmasıdır. Reseptörleri aktive edildiğinde "kaçınma ya da sevme" yanıtı tetiklenir. Bu duygusal, fizyolojik tepki, çocuğunuzun belli dokunuş türlerini tehdit olarak görmesini sağlar.
Duyu Bütünleme bozukluğu olan bir çocuk, çevresindeki sözel veya sözel olmayan belirtileri, ipuçlarını okumakta zorluk çeker. Beyin-davranış bağlantısı çok kuvvetlidir. Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun disorganize bir beyni vardır, bu da pek çok davranışının disorganize görünmesine yol açar.
Kinestetik öğrenme; dokunma, hareket etme veya fiziksel aktivite yoluyla bilgi edinme sürecini ifade eden öğrenme yöntemidir. Bu yönteme yatkın olan kişiler, bir şeyler yaparak veya hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler. Kinestetik öğrenme tarzı, Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Teorisi'ndeki kinestetik zekaya dayanır.
Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi
İşin başına geçmeyi ve kendi deneyimleyerek öğrenmeyi tercih eder. Anlattıkları ifadeleri hissetme ihtiyaçlarından dolayı yavaş düşünür ve daha yavaş konuşur. Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister. Hareket etme ve hareket halinde olma ihtiyacı duyar.
3- Dokunsal Öğrenme Stili (Kinestetik)
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
Dokunsal sistem vücudumuzdaki en büyük duyusal sistemdir . Dokunma, acı, sıcaklık ve basınç gibi etkenlerle ilgili bilgileri reseptörler(minik bilgi ileten mekanizmalar)aracılığıyla beyne iletir. Bu sayede kişi vücudunu ,çevresini algılamakta ve hayatta kalabilmek için önemli bilgilere sahip olur.
Duyu Bütünleme Bozukluğu, merkezi sinir sisteminde oluşur. Beyin, gelen duyusal uyarıları alamaz, organize edemez ya da bu verileri yorumlayarak anlamlı ve tutarlı bir cevap oluşturamaz ise günlük yaşam zorlaşır ve öğrenme kısıtlanır. Aslında hepimiz günlük hayatta duyu bütünleme bozukluğu yaşarız.
Dokunsal sistem/dokunma duyusu, cildimizdeki reseptörler üzerinden aldığımız bilgileri ifade eder. Bizi acıya ve sıcaklığa karşı uyarır ve temas ettiğimiz şeylerin özelliklerini, yani doku, şekil, boyut ve ağırlığı ayırt etmemize yardımcı olur.
Kinestetik – Dokunsallar en iyi nasıl öğrenir?:
Çalışırken hareket etmesi kısıtlanmamalıdır. Ders çalışırken kendi istediği yerde ve şekilde çalışmasına izin verilmelidir. Dersi dinlerken hareket etmelerine ve bir şeyler ile oynamalarına izin verilmelidir. Laboratuar çalışmaları için fazladan izin verilmelidir.
"dokunum ile ilgili olan" anlamında biyolojik sıfat. dokunmaktan, dokunulmaktan zevk alan. dokunmaktan ve dokunulmuktan zevk alan kişi.
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, Uygulama projeleri dokunsal öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
İşleyen belleğin bir bileşeni olan dokunsal (tactile) işleyen bellek, bireyin fiziksel ve sosyal ortama uyum sağlayarak duyusal bellekten gelen dokunsal bilgileri geçici olarak depolamasını ve işle- mesini destekleyen sürekli bir süreç olarak tanımlar.
İşitsel zekanızı geliştirebilmek için: Klasik müzik dinleyin, dersleri kaydedin, doğadaki sesleri tanımaya çalışın, müzikal aktiviteler gerçekleştirin, nesne tanımlama ve görselleştirme pratiği yapın ve teknolojiden faydalanın.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır.
Görsel Zekaya Sahip Kişiler İçin Uygun Olabilecek Meslekler:
Endüstri tasarımcılığı, makine mühendisliği, Fotoğrafçılık, grafik tasarımı, dekoratör, Reklamcılık, modacı, mimarlık, sanatçılık, Tur rehberi, film yönetmeni, yapımcı
Kinestetik Zeka Özellikleri
İletişim esnasında; kendilerini ifade ederken, ellerini ve kollarını çok sık kullanırlar. Dans, jimnastik, atletizm ve diğer bedensel sporlarda oldukça başarılıdırlar. Bedenlerine hakim olmaları sebebiyle, her türlü bedensel faaliyette oldukça hareketli ve atik olurlar.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
Anne karnında oluşan sorunlarla birlikte genetik faktörler içinde duyu bütünleme kullanılabilir. Örneğin; 6 yaşındaki bir çocuk hoplayıp zıplamıyorsa o zaman onun mutlaka duyu bütünleme bozukluğu tedavisi olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri