İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
CİMER'e Hangi Konularda Şikâyet Yapılır? CİMER'e yapılacak şikâyetlerde konu sınırlaması yoktur. Vatandaş talep ettiği ya da şikâyet etmek istediği her konuda başvuru yaparak şikâyette bulunabilmektedir. Önemli olan talep veya şikâyette bulunulan konunun açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
Şikâyet niteliğindeki başvurularda, CİMER personelinin gerekli görmesi hâlinde başvuru sahibinin lehine olmak üzere kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilir. Bu durumda başvuru sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri gizli olarak işleme alınır ve sonuçlandırılır.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
İlgili 37 soru bulundu
Dolandırıldım Nereye Şikayet Edebilirim? Kural olarak, bir suça ilişkin şikayet etmek isteyenler Cumhuriyet Başsavcılığına veya karakola başvurur. Valilik, kaymakamlık ve mahkemeye şikâyet de mümkündür. Bunlar şikayeti Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir.
Bu suçun mağduru olunması halinde mutlaka gerekli işlemlerin başlatılması adına polis veya savcıya şikayette bulunulmalı, bankan bundan haberdar edilmeli ve şikayet süreci ve ardından yaşanacak süreçler için iyi bir ceza avukatı ile çalışmalısınız.
CİMER bir makam yerine geçerek bir işi yapmaz, hatta aslında doğrudan o makama ulaşarak o işin yapılmasını da sağlamaz. Başvuruyu ciddi görürse o makama ulaşsa dahi bir inceleme yapılmasını sağlar ya da uyarıda bulunabilir.
BİMER veya CİMER'e Başvuran Memura Disiplin Cezası Verilemeyeceğine Dair Danıştay Kararı Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.
cimer.gov.tr veya e-Devlet üzerinden “Başvuru Sorgulama” ekranı üzerinden başvuru takibinizi yapabilirsiniz. Ayrıca CİMER çağrı merkezini (0312 590 20 00 / 0) arayarak da başvurunuzun durumunu öğrenebilirsiniz.
Kimlik bilginizi paylaşmadan BİMER ve CİMER gibi idari şikayet mercilerine müracat etmeniz mümkün değildir. Ancak illa kendi kimlik bilginizle bu şikayet yapılmak zorunda değil.
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Olumlu sonuç alındığı da oluyor.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
"KİŞİSEL VERİYİ SİZİN ELE GEÇİRMENİZ DEĞİL İFŞA ETMENİZ SUÇ"
Özellikle görüntü ve ses kayıtlarının bu şekilde ifşa edilmesi çok ağır yaptırıma bağlanmıştır. 2 yıl ile 5 yıl arası bir ceza öngörmüştür kanun koyucu bununla alakalı.
Bu suç için öngörülen zamanaşımı süresi ise 15 yıldır. Bu suçta uzlaşma prosedürleri uygulanmamaktadır. Davanın görüleceği mahkeme ise Ağır Ceza Mahkemesi'dir. Sosyal medya dolandırıcılığı için TCK 158/1-f maddesi uyarınca 4-10 yıl aralığında hapis cezası verilebilmektedir.
CİMER şikayetleri vb yapılan şikayetlerde, şikâyetin asılsız olması durumunda şikâyet eden kişi hakkında kamu davası açılabileceği uyarısı olmalıdır.
Başvuru esnasında gizlerseniz görünmez. Ancak iddialarınız asılsız çıkarsa, iftiradan dolayı karşı taraf şikayetçi olursa, CİMER'den talep edilmesi halinde Savcılık tarafından kolaylıkla bilgileriniz temin edilebilir.
CİMER'e başvuruyu işlemlerinizin sonuçlanmaması durumunda örneğin memuriyete başvurunuz hakkında şahsınıza bilgi verilmemesi durumunda yapabilirsiniz. CİMER bu durumda size cevap verecek ve işlemlerinizin devam edip etmediğini ya da güvenlik soruşturmanızın olumsuz geldiğini bildirecektir.
CİMER'e yapılan başvurular hızla başvuruya yanıt verecek ilgili kurum ve kuruluşa ulaştırılacak. Başvuru konusu, bir kamu kurum ve kuruluşu, personeli veya yöneticisi hakkında şikayet niteliğindeyse başvuru, bir üst amire gönderilecek. Şikayet bu amir tarafından işleme alınarak başvuru sahibine yanıt verilecek.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
E- Devlet Üzerinden Savcılığa Suç Duyurusu Yapmak Mümkün Mü? E- devlet üzerinden savcılığa suç duyurusu yapılmamaktadır. Bu işlem CİMER aracılığı ile yapılmaktadır.
Bu dönemde TC kimlik numarasını ele geçiren kişiler kimliği kopyalayarak kredi çekebilir ya da çeşitli kurumlara başvuru yapabilirlerdi. Fakat yeni tip kimlik kartlarının kopyalanması mümkün olmadığı için sadece TC kimlik numarası ile herhangi bir işlem yapılamaz.
Bu ceza miktarı, 24.11.2016 tarihinden önceki suçlar için geçerlidir. Türk Ceza Kanunu tarafından düzenlenen 158. madde gereğince, nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezası da hükmedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri