Basit dolandırıcılık suçu, taraflar arasında uzlaştırma usulünün uygulanmasını gerektirir. Nitelikli dolandırıcılık suçunda ise uzlaşma usulü uygulanmaz. Uzlaşma kapsamında olan suçlarda öncelikle uzlaştırma prosedürü uygulanmalıdır. Uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir.
D.
Bu kapsamda dolandırıcılık suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi olmaması ve aynı zamanda 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 253/8 maddesinde sayılan katalog suçlardan sayılma nedeniyle uzlaşma kapsamındadır.
Kural olarak, bir suça ilişkin şikayet etmek isteyenler Cumhuriyet Başsavcılığına veya karakola başvurur. Valilik, kaymakamlık ve mahkemeye şikâyet de mümkündür. Bunlar şikayeti Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir.
Örneğin; Sanığa dolandırıcılıktan verilen ceza 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezası ise; yatarı 1 yıl 6 ay 18 gün hapis cezasıdır. Sonuç ceza 1 yıldan fazla olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz. Dolandırılan kişilerin paralarını alması için başvurabilecekleri yollar şunlardır; Dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Dolandırılan kişiler, gönderdikleri paralarını birçok yolla geri alabilirler. Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
Dolandırıcılık suçu bakımından öngörülen ceza, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Nitelikli dolandırıcılıkta ise üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
Maddesine göre dolandırıcılık suçunun cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.
Dolandırıcılık suçu için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Ancak suçun en basit halinde dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan en geç 8 yıl içinde şikayet hakkının kullanılarak olayın savcılığa bildirilmesi gerekir.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Hangi Suçlar Dolandırıcılığa Girer? Kişinin hileli davranışlar sergileyerek bir başkasını aldatıp, aldattığı kişinin veya bir başkasının zararına olarak, kendisi veya bir başkası için yarar sağlarsa dolandırıcılık suçunu işlemiş olur ve bu suçun faili olarak cezalandırılır.
Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır. Uzlaştırma müzakereleri sırasında yapılan açıklamalar herhangi bir soruşturma ve kovuşturmada ya da davada delil olarak kullanılamaz.
Herhangi bir suç ile bağlantısı olmayan özel hukuk uyuşmazlıklarının mahkeme dışı çözüm yöntemine uzlaşma değil, “arabuluculuk” denilmektedir (Arabuluculuk Kanunu md.2). Soruşturma veya kovuşturma aşamalarında müşteki veya mağdurun ölmesi halinde, müşteki veya mağdurun mirasçıları ile uzlaştırma işlemleri yapılabilir.
(4) Uzlaşmanın gerçekleşmesi hâlinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri Devlet Hazinesi tarafından karşılanır.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Basit dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Kanunu'na göre cezası, 1 yıl ila 5 yıl arasında hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.
Bu durumda verilen ceza 1-5 yıl aralığında hapis ve 5000 gün adli para cezası olur. Dolandırıcılık suçu nitelikli olarak işlendiği takdirde de verilecek cezada artışa gidilmektedir. Suçu nitelikli hale getiren birtakım unsurların tespit edilmesi durumunda verilen ceza artar.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Açık cezaevi
Dıştan koruma ile görevli personeli bulunmayan ve firara karşı güvenlik önemlerinin en az ve daha basit tutulduğu cezaevleridir. İyi halli, çalışma gücüne sahip ve firar etmeyeceklerine kanaat getirilen hükümlüler bu cezaevlerine gönderilir.
C TİPİ CEZAEVİ HANGİ SUÇLARI KAPSAR? Bu cezaevlerinde 8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunur ve farklı türlerde hafif suç işlemiş mahkumlar yatmaktadır. C tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri