Çoğu otomobil üreticisi, klima filtrelerinin her 10.000 – 15.000 kilometrede veya yılda en az iki kez değiştirilmesini önerir.
Polen Filtresi Değişmezse Ne Olur? Eğer polen filtresi düzenli olarak değiştirilmezse, zamanla filtrede biriken partiküller filtrenin gözeneklerini tıkar. Bu durum, araç içindeki hava akışının azalmasına ve hava kalitesinin düşmesine neden olur.
Kullanım koşulları, ortam, evcil hayvan ve alerjik reaksiyonlar klima temizliğinin sıklığının belirlenmesinde etkili faktörlerdir. Genel olarak klima filtresi 1-3 ayda bir temizlenmelidir.
Uzmanların belirttiğine göre klima filtrelerinin 15 – 30 günde bir temizlenmesi ya da periyodik bakımlarda değiştirilmesi gerekmektedir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Polen filtrelerinin her yıl ya da her 25 bin kilometrede bir değiştirilmeleri gerekiyor. Sürekli kullanılan, ısıtıcı ve kliması daima çalıştırılan araçlarda polen filtreleri normalinden daha kısa sürede ömrünü tamamlayabilir.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Evlerde kullanılan klimalara yılda 2 defa bakım yapılmalıdır. Ofislerde kullanılan klimalara kullanım sıklığı ve ortamdaki kirlilikle orantılı olarak yılda 2 ya da 4 defa bakım yapılmalıdır. Mağaza, imalathane ve sistem odası gibi sürekli çalışan klimalara yılda en az 4 defa bakım yapılmalıdır.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Filtreyi çıkartmak için ön panelini, sağ ve sol alt köşe noktalarından tutarak kendinize doğru çekerek açın. Hava filtresini alt kısımlarından tutarak hafifçe yukarı çekerek çıkartın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürge ile çekerek, ya da ılık suyla yıkama yaparak temizleyebilirsiniz.
Klimanın hava filtresinin düzenli olarak temizlenmesi ihmal edilirse serpantin ile drenaj tavasında kirlenme nedeni ile bakteri oluşmaktadır. Bu bakteriler istenmeyen kötü kokuların oluşmasına neden olur. Bu da beraberinde çeşitli sağlık problemlerinin yaşanmasına yol açar.
Hava filtresini alt kısımlarından tutarak hafifçe yukarı çekerek çıkartın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürge ile çekerek, ya da ılık suyla yıkama yaparak temizleyebilirsiniz. Temizleme yöntemi olarak ılık suda yıkamayı tercih ettiyseniz nem kokusu olmaması için gölgede kurutarak tekrar yerine takın.
Belirli bir araç markası ve modeli için polen filtresinin kullanım ömrüne ilişkin en doğru bilgileri genellikle üreticinin yönergeleri sağlar. Bu öneriler değişebilir, ancak ortak bir öneri, hangisi önce gelirse, polen filtresini ortalama olarak 10 bin kilometrede veya yılda bir değiştirmenizdir.
Hava filtresinin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır? Hava filtresinin değişmesinin gerektiğini ise filtreye bakarak anlayabiliriz çünkü filtre kirlenmiş ve siyah bir renge bürünmüş olacaktır. Eğer hava filtreniz böyle ise kesinlikle değişmelidir.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur. Klima gazının ömrünü kullanım sıklığı ve süresi belirler. Standart bir klima gazının her yıl %10 ila %15 arasında azaldığı söylenebilir. Bir kaçak durumunda bu oran artacaktır.
Mecbur kalınmadıkça klima dış ünitesi su tutarak yıkama gibi bir işleme maruz bırakılmamalıdır. Özellikle inverter klimaların bilinçsiz bir şekilde yıkanan dış üniteleri, cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar verebilir. Klimanın dış ünitesinin temizlenebilmesi için elektrik bağlantısının kesilmesi şarttır.
Hele ki klimanız inverter klimaysa, dış ünitesini suyla yıkadığınızda cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar vermeniz yüksek bir ihtimaldir. Ayrıca dış üniteyi temizlemeden önce cihazın elektrik bağlantısını da kesmelisiniz.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima bakımı yaptırmadığınızda klimanız hastalık yayacaktır. Toz filtreleri temizlenmeyen, eskiyen parçaları değiştirilmeyen klimaların hem performansları düşecek hem de çevreye kötü koku ve bakteri yayacaklardır. Sağlığınızı önemsiyorsanız yılda en az 2 kez, klimalarınızın iç ve dış bakımlarını yaptırın.
İç ünite ve dış ünite olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Klima temizliğinde iç ve dış üniteler temizlenir.
Gözenekleri normal filtrelere nazaran daha büyük olan açık hava filtreleri daha fazla havanın emilmesini sağlar. Bu sayede yanma odasına daha fazla hava girer. Aynı zamanda motordaki silindirlerin performansı da artışa geçer. Bu sebeple beygir gücünde artış meydana gelir.
Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri