Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
İnternet dolandırıcılığı mağdurları derhal ödeme yapılan banka ile iletişime geçmeli ve söz konusu işleme bloke talebinde bulunmalıdır. Ardından suçun işlendiği yerde bulunan savcılık ya da kolluk makamlarını durumdan haberdar etmeli ve şikayette bulunmalıdır.
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
İlgili 20 soru bulundu
Öncelikle belirtmek gerekir ki dolandırıcının ceza alması sizin parayı geri alacağınız anlamına gelmez. Paranızı geri almak için ceza davasının yanında hukuk davası açılmalıdır. Bu şekilde dolandırılan kişiler paralarını geri alabilirler.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Suç duyurusunda bulunduktan sonra, savcılık suçun işlenip işlenmediğini araştırır. Eğer suç işlendiği tespit edilirse, savcılık soruşturma başlatır ve süreç devam eder. Unutmayın, herkesin hukuki hakları vardır ve suç duyurusunda bulunma, bu hakların kullanılmasının önemli bir parçasıdır.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Evet, İzmir'de de tıpkı Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi online savcılığa suç duyurusunda bulunma imkanı bulunmaktadır. CİMER üzerinden, savcılığa şikayet formunu doldurarak işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
İlk olarak, işlem gerçekleştirilen bankaya durum bildirilmelidir. Ardından, yanlış hesabın sahibiyle iletişime geçilerek iş birliği yapılmalıdır. Eğer yanlış hesap farklı bir bankada etkilendiyse, iki banka arasında EFT geri alma süreci başlatılabilir.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Suç Duyurusu Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır? Şikayete bağlı suçlarda suçun işlenme ve failin kimliğinin öğrenilmesinden itibaren altı ay içinde şikayette bulunulması gerekmektedir. Bu süre içinde şikayet yapılmazsa, re'sen soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Kanunlar kapsamında şikâyete tabii olan suçlar arasında herhangi bir suç ile karşı karşıya kalan ve haksızlığa uğrayan bireyler, savcılığa giderek dilekçe verip yazılı olan şikâyette bulunabilir. Bu şikâyet sırasında mağdur olan kişiler savcılığa herhangi bir ücret ödemeyeceğinden şikâyet işlemi tamamen ücretsizdir.
Suç duyurusunda bulunmak, başlı başına herhangi bir ücrete tabii değildir. Dolayısıyla kolluğa veya doğrudan savcılığa yapılan başvurulardan dolayı vatandaştan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Ancak bu işlemlerin yapılması, bir avukat aracılığıyla sağlanıyorsa, avukatlık ücreti söz konusu olacaktır.
IBAN dolandırıcılığı Türk şirketlerin yurtdışıyla yaptıkları e-posta üzerinden ticaret görüşmelerinde yapılıyor. Ürün ithal etmek isteyen yerli şirket ödemeyi yapabilmek için e-posta aracılığıyla IBAN numarası istiyor.
Dolandırıcılık Suçunun Cezası 2024
Basit dolandırıcılık suçunda, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasıdır. Nitelikli dolandırıcılık suçunda, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasıdır.
Ad soyad bilgisine bile ulaşabilmesi zor. Parayı gönderirken böyle bilgiler sansürlenerek veriliyor. Hocam fikrimizin olmadığı konularda yorum yapmazsak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. IBAN üzerinden her türlü bilgi bulunur.
Yaşanılan olaya ilişkin dilekçe adliyelerde bulunan müracaat savcılığına verilerek suç duyurusunda bulunulabilir. Dilekçe verilmesiyle savcı soruşturmaya başlayacaktır ve bu süreçte ilgili karakola delillerin toplanması ve ifadelerin alınması için talimat verebilir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet veriyor.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri