Türkiye`de yaşayan kişilerin birbirlerinin banka hesaplarına döviz transferi yapmasının yasak olmasına ilişkin uygulamanın yeni olmadığını, 1989 yılında çıkarılan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar`ın buna elvermediği bildirildi.
19 Nisan'da yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34 No'lu Tebliğ'de yabancı para transferi yasağından hizmet sektörü muaf mıdır? HİZMET SEKTÖRÜ için döviz yasağı yoktur.
Söz konusu Değişiklik'te “ Türkiye'de yerleşik kişiler arasında” terimi vurgulandığından Türkiye'de yerleşik kişiler ile tüzel kişiler arasında ve Türkiye'de yerleşik olmayan kişiler ile tüzel kişiler arasında yapılan sözleşmelerin döviz cinsinden kararlaştırılması herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir.
19.04.2022 tarihinden ÖNCE düzenlenmiş faturalar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi ŞARTI YOK. DÖVİZLİ OLARAK ÖDENİR. HİZMET alım ve satımların da dövizli işlemler için bir yasaklama yoktur. Eski uygulamalar devam edecektir.
Yukarıda detaylı olarak açıklandığı üzere, ülkemizden yurt dışına Türk parası ve döviz transferleri genel anlamda kısıtlamaya tabi olmaksızın serbest bırakılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Yurt içi ve yurt dışı banka hesapları arasında yapılacak olan tüm döviz transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi yoluyla gerçekleştirilebilir.
Döviz transferi işlemi farklı yöntemlerle yapılabilir. Bunlar arasında banka havalesi, çek, para emri, kredi kartı ve Swift işlemi bulunur. Bu yöntemler arasında en hızlı ve güvenli yöntem Swift işlemidir.
Yapılan yeni düzenleme gereği zorunluluğa uymayanlara sözleşmenin her bir tarafı için ayrı ayrı olmak üzere 2022 yılı için 14.200 TL'den 118.500 TL'ye kadar idari para cezası kesilebilecektir. Tekerrür halinde, bu cezalar iki katı olarak uygulanacaktır.
Türkiye`de yaşayan kişilerin birbirlerinin banka hesaplarına döviz transferi yapmasının yasak olmasına ilişkin uygulamanın yeni olmadığını, 1989 yılında çıkarılan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar`ın buna elvermediği bildirildi.
Esas olarak, Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından akdedilecek menkul ve gayrimenkul alım satım, her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing, iş, hizmet ve eser sözleşmeleri, Karar'da döviz yasağı kapsamında sayılan sözleşme tipleridir.
Hafize Gaye Erkan'ın bu açıklamalarının ardından döviz bürolarında alım-satım yapılamayacak mı sorusu merak ediliyordu. Döviz satışı yasaklanmadı. Döviz bürolarında alım-satım işlemleri devam edecek.
Ancak, bedelin döviz cinsinden belirlenmesi ve dövizin ödeme tarihindeki YTL karşılığı olarak mal, hizmet ya da ücret tutarının ödenmesinde yasal bir engel yok. Burada yasak olan, bedel olarak döviz kabul etmektir. Kambiyo suçu işlemek istemeyenlerin, bundan böyle döviz olarak tahsilat yapmamaları gerekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz alım satımının piyasada serbestçe gerçekleştiğini ve bu konudaki düzenlemeyle serbest piyasaya müdahalenin söz konusu olmadığını bildirdi.
19 Nisan 2022 ve sonrasında döviz cinsinden düzenlenmiş olan çek vb. ödeme araçlarının, Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdettikleri/akdedecekleri menkul satış sözleşmeleri konusu ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanılması mümkün olmayacak.
Hafta sonu ve resmi tatillerde para transferi yapılamaz. Ancak Merkez Bankası'nın 2021 yılında aldığı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi kısacası FAST işlemi ile 1000 TL'ye kadar EFT gerçekleştirilebilir.
Havale limiti de EFT limiti gibi bankaya bağlı olarak değişmektedir. Havale limiti genelde 200.000 TL ila 300.000 TL arasındadır.
Mart 1990'da 32 sayılı karar olarak bilinen Türk Parasını Koruma Hakkındaki Karar'da yapılan değişiklikle, Türkiye'de yerleşik kişilere sınırsız döviz bulundurma ve transfer etme gibi haklar tanındı (1993). Yabancı ülke paralarına veya para yerine geçen her türlü ödeme araçlarına Döviz denir.
Serbest Döviz Transferleri
Bankamızdaki hesabınıza döviz transferi alabilmeniz için; gönderen kişiye Swift Kodumuzu AKBKTRIS, ad-soyadınız ve IBAN bilgilerinizi iletmeniz yeterli. Döviz Transferi (SWIFT) işlemlerinizi Akbank Mobil ve İnternet kanallarından ya da şubelerimizden gerçekleştirebilirsiniz.
Banka, döviz büroları veya diğer finansal kuruluşlardan alınan döviz veya fiziki olmayan altın için alış tutarı üzerinden %0,2 BSMV (Banka ve Sigorta Muamemeleri Vergisi) tahsil edilmektedir.
Dövizle Sözleşme Yapma Yasağı: Türkiye'de yerleşik kişiler, Bakanlıkça belirlenen istisnai durumlar haricinde, sözleşme bedellerini ve sözleşmeden kaynaklanan ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.
Tebliğ ile Serbest bölgelerde yer alan gayrimenkul kira sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenmesine ilişkin yasak kaldırılmıştır.
Aynı zamanda sözleşmeden kaynaklı cezai şart, faiz gibi diğer ödemelerde döviz ile olamamaktadır. Kararda bu tür sözleşmeler yer alsa da birçok istisna yer almaktadır. Bu istisnaların bir kısmı şu şekildedir: -Eser sözleşmelerinde gemilerin inşası, tamiri ve bakımına ilişkin ise karar kapsamında değildir.
SWIFT işlemleri girişinizi saat 17.00'den önce yaparsanız transferiniz iki iş günü içinde, 17.00'den sonra yaparsanız 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesaba ulaşır.
Para transferi yapılan bir süreçte gönderilen tutar üzerinden bir banka 15 – 30 dolar arası bir ücret alır. İşlemin içerisinde 3 banka yer aldığı için her banka kendine komisyon keser, dolayısıyla swift ücreti 45 – 90 dolar arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri