Çekme deney makinesinin çeneleri arasına düzgün ve ortalayacak bir şekilde sıkıştırılan bu numune gittikçe artan bir yükle kopuncaya kadar çekilir. Bu esnada uygulanan F yükü ile buna karşı malzemenin gösterdiği uzamalar (ΔL) cihaz ile ölçülür.
Basma deneyi de universal cihazlarında yapılır ve iki basma kafası arasına yerleştirilen numuneye sabit hızla artan bir basma yükü uygulanır. Bu basma yükü neticesinde, numune boyu sürekli kısalırken, numunenin kesit alanı da sürekli artar.
Çekme testi, bir numunenin kopana dek tek eksende çekme kuvvetlerine maruz bırakıldığı temel bir malzeme bilimi testidir. Testten elde edilen sonuçlar herhangi bir uygulama için malzeme seçimi, kalite kontrol ve malzemenin diğer kuvvetler altında nasıl davranacağını tahmin etmek için kullanılır.
Çekme dayanımı (σç): Bir malzemenin kopuncaya veya kırılıncaya kadar dayanabileceği en yüksek çekme gerilmesi olarak tanımlanır. Bu gerilme, çekme diyagramındaki en yüksek gerilme değeri olup, σç=Fmaks/A0 formülü ile bulunur.
Malzemenin kopma anındaki uzama miktarının % olarak belirlendiği testtir. Üniversal Çekme cihazı ile yapılan Kopma uzaması testi sabit hız altında test edilen numunenin kopma noktasına kadar çekilmesi ile yapılır. Uzama miktarı cihaz üzerindeki ekstansometre yardımı ile otomatik olarak ölçülür.
İlgili 24 soru bulundu
Çekme deneyinin amacı; malzemelerin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını belirlemektir. Bunun için boyutları standartlara uygun daire veya dikdörtgen kesitli deney parçası; çekme cihazına bağlanarak, eksenel ve değişken kuvvetler uygulanır.
Patlatma Mukavemeti Testi, aynı anda çeşitli yönlerden uygulanan kuvvet altında, tekstil ürünlerinin dayanımının ölçüldüğü bir test metodudur.
Çekme test cihazları, bir malzemenin mukavemetini, çekme dayanımını, uzama özelliklerini ve diğer mekanik özelliklerini ölçmek için kullanılır. Çekme test cihazları, bir malzemeyi standart bir hızda gererek, malzemenin gerilme-uzama eğrisini ölçerek çalışır.
Çekme deneyi sonucunda malzemenin Elastik modülü, Akma değeri, Kopma dayanımı gibi mukavemet değerleri ile kopma uzaması, kopma büzülmesi ve tokluk gibi süneklik değerleri belirlenir. Bu özellikler malzemenin cinsine, kimyasal bileşimine, metalografik yapısına bağlıdır.
Malzemeler gerilme etkisinde şekil değişimine uğrarlar. Ancak şekil değiştirme türü uygulanan gerilmenin türüne göre değişir. Çekme gerilmesi etkisinde malzemenin boyu uzar, eni kısalır; basma gerilmesi etkisinde ise tam tersi olur.
Çekme Kopma Basma Test Cihazı,
Farklı özelliklerde bulunan numunelerde ürünün üretim sonrası Uygun kopma değerlerine ve mukavemete sahip olup olmadığını test eden önemli bir makinadır Çekme Kopma test cihazı . Direkt ürün kalitesini belirler Çekme Kopma Test Cihazı .
Yorulma Testi Nasıl Yapılır? Bir yorulma testi gerçekleştirmek için, yorulma testine veya yorulma test makinesine bir numune önceden belirlenmiş test stresi kullanılarak yüklenir. Ardından sıfır yüke veya ters yüke indirilir. Bu yükleme ve boşaltma döngüsü daha sonra testin sonuna ulaşılana kadar tekrarlanır.
1. Bu Talimatın amacı, çekme deneyi ile beton çelik çubuğuna ait mekanik özellikleri (Çekme ve Akma Dayanım değeri ( (N/mm2) ile Kopma Uzama Yüzdesi %, Reactif/Renom, Çekme/Akma Dayanımları, Kütle Muayenesi ) tayin etmektir ve tüm beton çelik çubukları kapsar.
"Gerçek Basma Gerilmesi" malzeme kısalırken kesit alanında oluşan genişlemeyi de hesaba katarak bulunur; kırılma kuvveti kırılma anındaki kesit alanına bölünerek gerçek basma gerilmesi hesaplanır.
Çekme deneyi, metalik ve metalik olmayan malzemelerin statik yükleme koşulları altında mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılır.
Bir bükme testi de yarı kılavuzlu büküm testidir. Bu test sırasında numunenin orta noktası belli bir açıya veya iç yarıçapa bükülür. Üçüncü bükme yöntemi serbest büküm testidir. Burada numunenin uçları birlikte itilir, ancak bükümün kendisine hiçbir kuvvet uygulanmaz.
Bu test metaller, plastikler, elastomerler, kağıt, kompozitler, kauçuklar, kumaşlar, yapıştırıcılar, filmler, vb. dahil olmak üzere çeşitli malzemeler üzerinde gerçekleştirilir. Hooke Yasası , uygulanan kuvvet ile gerilimin gerilme oranının sabit olduğu test örneğinde gösterilen uzama arasındaki ilişkiyi tanımlar.
uzamalar (ΔL) cihaz ve video ekstensometre ile ölçülür. Deney sonucu elde edilen yük ( F ) ve uzama (ΔL) değerlerinden yararlanarak (F – ΔL) diyagramı elde edilir. Bu diyagrama çekme diyagramı da denir.
En yaygın test yöntemlerinden biri olan çekme testi, bir eksenel germe yükü uygulanırken bir numunenin davranışını belirlemek için kullanılır.
Çekme Basma Test Cihazları; Malzemenin çekme ve basma deneyleri için kullanılan test cihazlarıdır. Birbirine bağımlı ve bağımsız çalışan bu test cihazları birçok üretim alanında kullanılmaktadır.
b) Pnömatik test : Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile doldurulup sıkıştırılması, izlenmesi ve boşaltılarak sonuçlarının irdelenmesi tekniğidir.
Ekstansometre, modern çekme basma veya universal test makinalarında yük altındaki malzemenin uzama ölçümünde kullanılan cihazlardır. Eksensometreler, X düzleminde değişiklikleri belirlemenin yanı sıra ve Y (yanal) düzlemini de ölçmek için sıklıkla kullanılmaktadır.
Genellikle verem-savaş dispanserlerinde yapılan bu testte ön kol cildi içine PPD maddesi verilir ve oluşan şişlik 3 gün sonra değerlendirilir. 5mm ve üzerindeki şişlikler pozitif olarak kabul edilir ve o kişinin daha önce tüberküloz mikrobu ile karşılaşmış olabileceğini gösterir.
Kareli Kağıt Testi yada diğer adıyla Amsler Testi yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (YBMD) erken bulgusu olan merkezi görme değişikliklerini önceden saptamaya yardım eden ve hasta tarafından uygulanan oldukça kolay bir tarama testidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri