Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor (bedensel-fiziksel) tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
“Olumlu davranışlar, paylaşımcılık, iltifatta bulunmak, hoşgörüyle ve kibar bir dille konuşmaktır.” “Çevreye saygılı, örnek olmak, arkadaşlarımıza ve büyüklerimize saygılı davranmaktır.” “Tatlı dille konuşmak, saygılı davranmak, her kesi eşit tutmak.” “En önemlisi kul hakkı yenmemesidir, Derslerde konuşulmamasıdır.”
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
Kişilik özellikleri, öğrenme stil ve kapasitesi, bilişsel ve duygusal işlevler, fiziksel ve zihinsel sağlık durumu, davranışı etkileyen en önemli içsel etkenler arasındadır. Dışsal etkenler ise bireyin çevresinden gelen ve bireyin davranışlarını etkileyen unsurlardır.
Temelde öğrenilmiş olmayan üç tür davranıştan söz edilmektedir. Bunlar içgüdü, refleks ve geçici davranışlardır. Doğuştan gelen, öğrenilmeden yapılan, niçin yapıldığı organizma tarafından bilinmeyen, bir türün bütün bireylerinde aynı olan, türe özgü kalıtsal otomatik davranışlara içgüdü denilir.
Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
gözlemlenen kişinin davranışı ceza ile sonuçlanırsa, gözlemleyen kişinin benzer davranışları sergilememesi durumudur. örneğin, sınıf arkadaşının, küfür ettiği için öğretmen tarafından sert bir dille uyarıldığını gören bir çocuğun küfür etmemesi gibi.
Sosyal öğrenme, dolaylı yaşantıları, model almayı (gözlem yoluyla öğrenme) kapsayan bir öğrenme sürecidir. Temelinde şu düşünce vardır: Öğrenme yalnızca ilk elden, yaşantılarımız yoluyla değil, başkalarının yaşantıları aracılığıyla da(dolaylı yaşantı) gerçekleşebilir.
Geçici Davranışlar: Geçici davranışlar normal durumlar dışında oluşan davranışlarıdır ve farklı durum geçince davranışlar da ortadan kalkar. Örneğin; alkol almış ve sarhoş olmuş bir birey çok farklı hareket eder.
Duyuşsal davranış: İnsanın duyguları ile öne çıkan davranışlara duyuşsal davranış denir. O konuda birçok farklı güdü, yönelim, eğilim ve istek ile arzular duyuşsal davranış olarak bilinmektedir.
Algı, dikkat, öğrenme, hatırlama, muhakeme ve karar verme bunların en temel olanlarıdır.
Prososyal davranışlar paylaşma, rahatlatıcı olma, yardım etme, affetme, bağış yapma, işbirliği yapma, koruma, empati kurma gibi geniş bir yelpazeden oluşmaktadır.
Psikolojik Etmenler: Heyecan, stres, yaşam biçimi, korku ve endişe gibi durumlar bazı durumlarda sağlığımızın bozulmasında eki edebilecek birçok durum yaratabilir. Bu nedenle fazla stres yapmadan bazı durumlarda sakin olmayı başarmak ve serinkanlı davranmak gereklidir.
Pekiştirme; olumlu pekiştireçlerin ortama konarak ya da olumsuz pekiştireçleri ortamdan atarak davranışın yapılma sıklığını artırma işlemidir. Davranışın yapılma sıklığını artırmak için ortama istenilen pekiştirmenin verilmesidir.
Herhangi bir türün davranışsal ölçüsü doğuştan gelen genetik mirasla belirlenmiştir. Bu mirasa günümüzde "fılogenetik pisişe" denmektedir. Davranış bütün vücut hücrelerinde özellikle de sinir sistemi hücrelerindeki genetik kodlardan meydana gelmiştir.
Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
Olumsuz davranışlar, bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar veren tutum ve davranışlardır. Örnek olarak aşırı kıskançlık, sürekli tembellik ve depresif tavırlar gösterilebilir. Bu tür davranışlar, sosyal ilişkilerimizi ve duygusal dengemizi bozar ve sonuç olarak mutsuzluk ve huzursuzluk yaşamamıza neden olur.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Genellikle çocuklarda sık gördüğümüz davranış bozuklukları arasında hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, sürekli ağlayarak isteklerini yaptırma, inatçılık, yalan söyleme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, yeme bozukluğu, karşı gelme, uyku bozukluğu gibi problemler vardır.
Öğrenilmiş davranış, genel olarak, bir organizmanın tecrübesi sonucu geliştirdiği bir davranıştır. Öğrenilmiş davranışlar, genetik olarak kodlanmış ve herhangi bir geçmiş tecrübe veya eğitim olmaksızın gerçekleştirilebilen, doğuştan gelen davranışlarla karşıtlık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri