Yavaş hareket etmek ve kendinizi yormamak gibi. Oturur pozisyondayken, sırtınızı arkaya yaslayarak dik oturmaya çalışmak, akciğerlerinize genişleme için yeterli alan yaratacaktır. Yatarken de yastığınızı yükseltmek fayda sağlayabilir. Merak etmeyin, hemen doğum sonrası, eski solunumunuza döneceksiniz.
Başlangıçta her kasılmada derin ve rahatlatıcı nefes alın. Bu bebeğe, kaslara ve rahime daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Yavaş Nefes Alma: Kasılmalar yeterli sıklığa ulaşana ve yürüyemeyecek duruma gelene kadar yavaş nefes alınmalı. Mümkün olduğunca uzun süre yavaş nefes almaya devam edilmeli.
Bu dönemde aylar geçtikçe rahmin büyümesine bağlı olarak karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve göğüs boşluğu sıkışır. Bu nedenle sık sık nefes darlığı problemi yaşayan, yürüdükçe hatta oturduğu yerde nefes nefese kalan pek çok anne adayına rastlamak mümkündür.
Yatarak yapılan diyafram nefesi alıştırması için sırt üstü yatarak başınızın altına bir yastık almalısınız. Nefes alışverişinizi daha iyi hissetmek için ellerinizi göğsünüze ve karnınıza yerleştirebilirsiniz. Burnunuzdan yavaş bir şekilde nefes alırken karın boşluğunuzu genişletmek için çaba sarf edin.
Gebelikte nefes egzersizleri gebeliğin 3. Ayından itibaren başlanmalı.
İlgili 35 soru bulundu
Hamilelikte egzersize genellikle 8'inci,10'uncu haftalarda başlanmalıdır. Hamilelik boyunca tavsiye edilen en yaygın spor çalışması ise tempolu yürüyüş. Haftada en az 5 gün, günlük 30-40 dakikalık yürüyüş yeterli olacaktır. Hamilelikten önce yapılmayan bir sporun, hamilelik esnasında başlanması ise pek önerilmiyor.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Kaygılı ya da korku dolu bir andaysanız rahatlamak için hemen 4-7-8 x 7 nefes egzersizini uygulayabilirsiniz. Bu egzersizi gerçekleştirmek için içinizden 4'e kadar sayarken burnunuzdan nefes alın. Sonra nefesinizi tutun, 7'ye kadar sayın ve 8'e kadar sayarken ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin.
Yavaş hareket etmek ve kendinizi yormamak gibi. Oturur pozisyondayken, sırtınızı arkaya yaslayarak dik oturmaya çalışmak, akciğerlerinize genişleme için yeterli alan yaratacaktır. Yatarken de yastığınızı yükseltmek fayda sağlayabilir.
Hamileliğin son aylarında büyüyen rahimin göğüs kafesine baskı yapmasıyla nefes darlığı nispeten sık görülür.
Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler.
Nefes darlığı şikayetinde fiziksel ve psikolojik çift yönlü inceleme gereklidir. Bu nedenle solunum sistemi organları üzerinde kontrol gerçekleştiren alanında uzman göğüs hastalıkları doktoruna gidilir.
Doğumun ikinci evresinde bebeğin aşağıya doğru inmesi için ve doğum kanalından çıkarak doğması için ıkınmalarla anne adayının destek olması çok önemlidir. Ikınma sancı geldiğinde yapılır, sancıların geçtiği ara dönemlerde ıkınma yapmadan normal nefes alıp vermeniz gerekir. Her sancıda tekrar ıkınmanız gerekir.
Anne karnında bebeğiniz amniyon sıvısı içinde yüzerken, akciğerleri ve tüm solunum sistemi dış dünyada yaşayabilme yetisini kazanmıştı. Akciğerlerdeki hava keseciklerinin içi su ile doludur ve bebek yeni öğrendiği soluk alıp verme hareketiyle, amniyon sıvısını akciğerlerine çekip bırakır.
Hamilelikte Yataktan Nasıl Kalkmalı? Hamile bir birey sabahları yataktan kalkarken ilk olarak hangi taraftan kalkmak istiyor ise ona göre harekete geçmelidir. Dizlerini karnına çekerek ayaklarını yataktan yavaş yavaş sarkıtmalıdır. Bir kişinin desteği ile oturmalıdır.
Olabildiğince vücut ağırlığı dağıtılmalıdır. Bunu yapabilmek için de dik pozisyonda oturulmalı, omuzlar geri itilmeli ve mide içeri çekilmelidir. Rahat uyku pozisyonlarının yanında gün içerisindeki beslenmenize ve egzersizlerinize de önem göstererek hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığına yardımcı olabilirsiniz.
6. ayda sonra ise, büyüyen karnınız sebebiyle durum değişir ve yüz üstü pozisyonda siz de rahat edemezsiniz. Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır. Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Belirtiler önemsenmeli
Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Dispne ya da halk arasında yaygın olarak bilinen tanımıyla nefes darlığı, solunumun kişinin farkına varacağı şiddette sıkıntılı bir şekilde yapılması olarak tanımlanabilir. Oksijen açlığı olarak da bilinen rahatsızlık, kişinin günlük aktivitelerine engel olacak ve yaşam kalitesini düşürecek şiddette olabilir.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Hamilelikte Omega 3 Yağ Asidi tüketiminde önerilerimiz;
Protein açısından da zengin olan yumurtayı her gün tüketmelisiniz. Yemeklerinizin yanında tükettiğiniz salataları koyu yeşil yapraklı sebzelerle zenginleştirebilirsiniz. Kahvaltılarınıza ya da ara öğünlerinize günlük 4-5 adet ceviz ekleyebilirsiniz.
Gebelikte Yürüyüş Ne Kadar Yapılmalı? Haftada 3-4 gün yürüyüş yapılabilir.İki üç gün yürüdükten sona bir gün ara vererek dinlenilmelidir. Yürüyüş 20-30 dakika sürebilir.Çok hızlı bir tempo ile olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri