Sadece aynı boyutlarda yapılan beton evlere nazaran daha hafiftirler. Bu da evin yükünü azaltmasına ve depreme olan dayanıklılığının artmasına yol açmaktadır. Kolay Kurulum İmkânı: Hafif çelik evlerin inşaatı kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca bu yapılar hızlı sökülüp tekrardan kurulabilen yapılardır.
Prefabrik evler ve çelik evler tekrar sökülüp takılabilirler. Evin sökülmesi veya tekrar takılması esnasında bazı fireler meydana gelebilir. Ses ve ısı izolasyonu bakımından çelik yapılar, prefabrik yapılara göre daha avantajlıdır.
Çelik konstrüksiyon evin kurulumu sonrası sökülerek başka bir yere taşınarak yeniden montajla kullanılabilir hale getirilebilmektedir.
Prefabrik evler'in en temel özelliklerinin başlangıcında modüler ve taşınabilir olmaları geliyor. Bu özellikleri yardımıyla prefabrik ev, istendiği zaman bulunmuş olduğu yerden sökülerek, farklı bir noktaya rahatça taşınabilir.
Çelik malzemeler deprem sırasında esner fakat kırılma veya yıkılmaya sebep vermezler. Bu nedenle “prefabrik ev ve villalar” depreme karşı en güvenli yapılardandır. Bir prefabrik evin ömrü, çeşitli çevresel şartlara göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 40 ila 50 yıl kadardır.
İlgili 18 soru bulundu
Çelik Evlerin Dezavantajları
Gürültü: Çelik evlerin yapısı nedeniyle, içerisinde gürültü daha fazla yansıyabilir. Sıkça fırtına ve rüzgar olması durumunda, evin içinde gürültü daha fazla duyulabilir. Isı Yalıtımı: Çelik evler, yapısı nedeniyle ısı yalıtımı açısından diğer evlerden daha zayıf olabilir.
Hafif çelik sistemler depremde oluşacak ani çekme kuvvetlerine karşı çok dayanıklıdır çünkü mukavemeti profil ölü ağırlıklarına kıyasla çok fazladır. Hiç beklenmeyen 14 şiddetinde bir deprem kuvveti oluşsa dahi eğer binanız hafif çelik ise binanız çökmez.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Hiç beklenmeyen 8 şiddetinde bir deprem kuvveti oluşsa dahi eğer binanız hafif çelik ise binanız çökmez. Çünkü çelik malzeme özelliği olarak beton gibi aniden kırılan bir malzeme değildir, dayanamadığı yüklere karşı kırılmaz, şekli değişir yani sünme yapar.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Kaliteli ve doğru malzemeler ile yapılan izolasyon çalışması sayesinde çelik eviniz ne haddinden fazla soğuk ne de haddinden fazla sıcak olur.
Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar ev tipi yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır ikisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.
Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.
Peki bu yapılar ortalama kaç yıl dayanıyor? Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
Çelik evler maksimum 4 katlı yapılabilmektedir fakat hem uygun fiyat hem de ergonomik açıdan 2 kat en uygunudur.
Çelik yapılarda taşıyıcı olarak çelik kolon, prefabrik yapılarda ise duvar panelleri kullanılır. Isı ve ses yalıtımı, çelik evlerde daha iyidir. Çelik evler de prefabrik evler de depreme karşı dayanıklıdır. Ancak zaman içinde prefabrik evler daha kolay aşınır, düzenli bakım gerekir.
4.ÇELİK YILDIRIMI ÇEKER Mİ? Hayır koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir.
Çelik, yıldırımı çeker mi? Hayır, koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir. Çelik, zamanla paslanır mı? Hayır, galvanizli yapı çeliği kullanılır.
Çelik evlerin, geleneksel yöntemlerle inşa edilen evlere kıyasla daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Oğuzhan Kaptanoğlu, “Çelik evler, rüzgar, deprem, kar, yangın gibi dış faktörlere meydan okuyor. Örneğin çelik evler, geleneksel yapılara göre %60 daha hafif yapısıyla, depremlerin etkisini %85 daha az hissettiriyor.
Çelik Ev Kolay Isınır mı? Çelik ev sadece kolay ısınmakla kalmaz, aynı zamanda kuvvetli izolasyonu sayesinde kolay ısı kaybı da yaşamaz. Standart inşaat teknikleri ile üretilen betonarme ya da ahşap binaların aksine çelik konstrüksiyon yapılarda çok daha farklı ve modern bir izolasyon sistemi kullanılmaktadır.
Çelik Ev Paslanır mı? Korozyon (paslanma) problemleri görülmekle beraber, kurallara uygun kaliteli işçilik ve galvanizli (erimiş çinko banyosu olup, paslanmazlığı sağlar) çelik profillerle üretilen çelik karkas yapılar bakımsız bırakılmayıp doğru su ve ısı izolasyonu uygulandığında korozyonla baş edebilirler.
Hafif çelik yapıların tasarımları tıpkı betonarme binalarda olduğu teknik şartnamelere uygun olarak tasarlanır. Hafif çelik yapılar betonarme yapılara göre daha hafif olduğundan deprem yüklerine çok daha az maruz kalırlar. Hafif çelik ile 6 kata kadar her türlü yapı yapılabilmektedir.
Çelik son yıllarda yapılarda kullanılan en dayanıklı ve kuvvetli maddelerden biridir. Çelik evlerin duvar panellerinden tutun bütün altyapısı ise çelikten oluştuğu için bu evler son derece güvenli olmaktadır.
Yapı çeliğinin sünek (esnek) olması ve tekrarlayan yüklere karşı kırılmadan durabilme yeteneği onu depreme dayanıklı hale getirmektedir. Yapılara yatay yük uygulayan deprem kuvvetine karşı çelik malzeme büyük deformasyonlar ile dayanım sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri