Halka arz yatırımcılar tarafından satın alındıktan sonra, yatırımcılar hisseleri hemen satabilirler. Ancak, hisse senetlerini doğrudan satmak uygun bir strateji olmayabilir. Bunun nedeni hisse senedi fiyatının şirketin performansına ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilmesidir.
Genel analiz sonuçlarına göre; son dönemlerde halka arzı gerçekleşen işletmelerin hisse senetlerin yatırım yapan kişi ve kurumların ortalama 30 işgünü sonunda bu hisseleri satmaları mantıklı olacaktır.
Halka arz para iadesi, lot dağıtımından sonra kalan bakiyenin yatırımcıların hesabına geri yatırılmasıdır. İzahnamelerde bu süre, yasal olarak 2 iş günü olarak belirtilir.
Bir hisse senedinin halka arz işlemleri BİST üzerinden satış yöntemi ile talep toplama şeklinde gerçekleşiyorsa, söz konusu hisse senedinin kodunu piyasa ekranında arama alanına yazarak bulabilirsiniz. Alım satım ekranı açıldığında, işlem yapmak istediğiniz hisse miktarını ilgili alana girerek alım yapabilirsiniz.
Halka arz edilen hisse senetleri, payların borsada işlem görmeye başladığı günden itibaren istenilen gün satılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Halka arz edilen paylar, halka arz edildikten sonra yatırımcılar tarafından satın alınabilir. Ancak, halka arz edilen hisse senetlerinin hemen satılması uygun bir strateji olmayabilir. Halka arz yatırımcılar tarafından satın alındıktan sonra, yatırımcılar hisseleri hemen satabilirler.
Borsa İstanbul piyasasında hafta sonu ve resmî tatiller dışında sabah 09.45 ile akşam 18.05 arası emir verilir. Bu saatler dışında herhangi bir zaman diliminde emir verseniz de emir ertesi güne kadar bekler. Borsada emir saatleri için şu saatler aralığında emir verilmelidir gibi bir durum yoktur.
Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor. Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.
Halka arz edilen payların organize bir pazarda istenilen zamanda, piyasa arz ve talebine göre oluşan fiyatlardan, şeffaflık içerisinde alınıp satılmasını sağlayarak paylara likidite kazandırılmakta, mevcut ortaklara önemli bir imkan sağlanmaktadır.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Halka arz para iadesi için halka arz sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Lot dağıtımı yapıldıktan sonra bakiye kaldıysa ve kişi fazla yatırdıysa iade süreci başlar. İzahnamede özel bir süre belirtilmediği takdirde halka arazlarda lot dağıtımı sonrasındaki 2 iş günü içinde hesaba iade yapılmaktadır.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
4.Dağıtımdan pay alan yatırımcılar, hesaplarına aktarılan payları, paylar hesaplarına geçtiği tarihten itibaren 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, başka yatırımcı hesaplarına virmanlayamayacak veya borsada özel emir ile ve/veya toptan satış işlemine konu edemeyecek.
90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, Başka yatırımcı hesaplarına virman yapılamayacak, Borsada özel emir ile ve/veya toptan satış işlemi yapamayacaktır.
2023 yılında gerçekleştirilen halka arzlarda yüzde 600'leri aşan getiriler; geniş bir yatırımcı kitlesinin bu alana yönelmesine imkan sağladı. 14 Haziran'da borsada işlem görmeye başlayan Forte Bilgi İletişim yatırımcısına yüzde 688 oranında getiri sağladı.
Halka arz ile şirketler sermaye piyasalarına erişim sağlarken, yatırımcılar ise cazip gördükleri şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapma fırsatını bulurlar. Halka arz sonrası şirketin payları Borsa İstanbul'un ilgili pazarında işlem görmeye başlar.
Halka arz tavan bozunca alınır mı? Halka arz hisselerinin tavan bozunca alınıp alınmayacağı tamamen yatırımcının şirkete olan güveni ve risk algısına bağlıdır. Bazı halka arz hisseleri tavan bozduktan sonra ciddi yükselişler yaşamaya devam ederken, bazılarında ise önemli oranda düşüşler gözlemlenmiştir.
Halka arzda en düşük getiri yüzde 18 oldu. Dokuz şirket halka arz sonrasında yatırımcıya yüzde 100'ün üzerinde getiri sağladı. Borsaya açılan şirketlerin genel olarak yatırımcısına kazandırması yatırımcısını da memnun eden bir durum. Ancak her halka arzın aynı performansı göstermesi beklenmemeli.
Likidite riski: Halka arz edilen şirketin hisse senetleri, borsada işlem gördüğü sürece yatırımcılar için likidite oluşturur. Ancak bazı hisse senetleri, borsada düşük işlem hacimleri nedeniyle likidite sorunları yaşayabilir. İşlem maliyetleri: Halka arz işlemi, şirketin maliyetlerini artırabilir.
Likidite Kazandırma
Halka arz edilen şirketin hisse senetleri, organize bir pazarda istenilen bir zamanda, piyasa arz ve talebiyle oluşan fiyatlardan, şeffaflık içinde alınıp satılabilir. Böylece paylara likidite kazandırılmaktadır. Likidite kazandırılması, mevcut ortaklara önemli imkanlar vermektedir.
Hisse senedi halka arz işlemleri eğer borsadan satış yöntemi ile talep toplama şeklinde gerçekleşiyorsa hisse senedi kodunu piyasa ekranında arama alanında aratarak alım satım ekranından halka arz taleplerini iletebilirsin.
Halka arz talep toplanan iş günlerinde tüm işlem kanalları üzerinden 09.00-15.30 saatleri arasında işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Yapılan son düzenlemeler ile işlemlerin iptal edilebilmesi mümkün hale gelmiştir. İptal talebinin bulunduğu bir durumda işlemin iptalinin gerçekleştirilebilmesi için Borsa İstanbul tarafından belirlenen kurallar kabul edilir ve iptal işlemi gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri