Dolby Vision teknolojisi, bu cihazlarda daha canlı, daha gerçekçi ve daha ayrıntılı görüntüler sunarak, izleyicilere daha etkileyici bir deneyim sunar. Bu nedenle, Dolby Vision destekli cihazlar yüksek kaliteli görüntü deneyimi için popüler bir seçimdir.
Dolby Labs tarafından geliştirilen ve sinema kalitesini televizyon ekranına sığdıran Dolby Vision formatı, 12 bit renk desteği ve 10 000 nit'e kadar parlaklık desteği sunar. Sürekli farklı renk ve ışık ayarlamalarıyla izlediğiniz her bir sahneyi daha kaliteli bir görüntü deneyimi için optimize eder.
veya bir akıllı TV'de gerçekten önemli mi? HDR10 neredeyse her modern TV'de bulunurken temel standart niteliğinde. Dolayısıyla HDR özellikli her TV, HDR10 ile uyumlu demek doğru olur. Buna ek olarak HDR10 formatı maksimum 1000 nit parlaklığa ve 10 bit renk derinliğine izin veriyor.
Dolby Vision, Dolby Laboratories tarafından geliştirilen bir görüntü formatı ve teknolojisidir. Bu teknoloji, video içeriğini üretim aşamasından başlayarak dağıtım ve oynatma aşamalarına kadar kapsayan bir süreçte kullanılır.
2020 başlarında tanıtılan Dolby Vision IQ teknolojisi meta verilerini kullanarak ışık sensörünün optimize etmeye ve görüntü ayarlarını gerçek zamanlı olarak değiştirmeye yarıyor. Henüz tanıtılan Dolby Vision IQ with Precision Detail ise etkileyici derinlikte parlak ve karanlık alanlar oluşturuyor.
İlgili 15 soru bulundu
Dolby Vision, HDR'nin bir türüdür, ancak daha gelişmiş özelliklere sahiptir. HDR, daha yüksek bir parlaklık aralığı sunarak, beyazların daha parlak ve siyahların daha koyu görünmesini sağlar. Dolby Vision ise, ek olarak renklerin daha canlı ve gerçekçi görünmesini sağlayarak daha yüksek bir renk hacmi sunar.
4K Dolby Vision: Görüntüyü dinamik olarak vermek için Dolby Vision HDR'yi destekleyen 4K TV'lerde sahneye göre kullanılır. Standart HDR'ye göre çok daha hassas bir renk, kontrast ve parlaklık aralığı sağlar. 4K HDR10+: Görüntüyü dinamik olarak vermek için HDR10+'ı destekleyen 4K TV'lerde sahneye göre kullanılır.
Standart içeriklerde 8 bit olan renk derinliği HDR10 teknolojisi ile 10 bite çıkmaktadır. Bu sayede çok daha geniş renk dağılımı alabilmekteyiz. Ayrıca tepe parlaklığı 4.000 Nits e kadar sağlayabilmektedir. Bu sayede karanlık noktalar daha derin siyaha sahip olurken parlak cisimlerin daha net görebilmemizi sağlar.
Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilen Dolby Vision da aslında yine bir HDR standartı. Aynı HDR10+ da olduğu gibi dinamik, yani kare kare görüntüyü iyileştiren bir teknoloji. Dolby Vision'ın öne çıkan temel özelliği ise 12 bit renk derinlik desteğine ve 10.000 nit maksimum parlaklığa çıkabiliyor olması.
2017'de Samsung ve Amazon, HDR10+ adını verdikleri yeni bir yüksek dinamik aralıklı görüntü işleme teknolojisini duyurdu. Bir süredir ayak seslerini duyduğumuz HDR10+ teknolojisi, standart HDR10'a nazaran kare bazında daha gelişmiş iyileştirmeler ve geliştirme seçenekleri sunuyor.
UHD çözünürlük (4K olarak da adlandırılır), piksel sayısını ifade eder (daha fazla piksel, daha yüksek çözünürlük demektir). HDR ise TV'nizin koyu ve açık renk tonlarını daha geniş bir yelpazede ifade etmesini sağlayan bir teknolojidir. UHD (4K) ve HDR birlikte çalışarak daha kesin ve gerçekçi bir görüntü oluşturur.
Sürekli farklı renk ve ışık ayarlamaları ile her sahneyi en çarpıcı şekliyle izlemenizi sağlayan Dolby Vision; 12 bit'lik renk tanımlaması ve 10000 nit seviyesinde parlaklık sunması sayesinde, size TV seyrinden daha fazlasını yaşatıyor.
Ekranınız söz konusu olduğunda, HDR içeriğini de destekleyebildiğinden emin olmanız gerekir. HDR uyumlu ekranlar minimum Full HD 1080p çözünürlüğe sahip olmalıdır.
Dolby Atmos özellikli ev sinema sistemi veya sinemanın tam anlamıyla çalışması için yükseklik kanalı bunun için de birkaç tepe hoparlörü gerekiyor. Dolby Vision ise, ev sinemalarına, sinemalara vb. yüksek dinamik aralıklı (hdr) video sunuyor.
Ekranınızın Dolby Vision'ı destekleyip desteklemediğini kontrol etme. Ekranınızın Dolby Vision'ı destekleyip desteklemediğini görmek için Xbox düğmesine basarak kılavuzu açın, ardından Ayarlar > Genel > TV ve görüntü seçenekleri > 4K TV ayrıntıları'na gidin.
Dolby Vision: Dolby Laboratories tarafından geliştirilen yüksek dinamik aralık (HDR) sistemidir. HDR: HDR10 olarak da adlandırılan farklı bir yüksek dinamik aralık sistemidir. Netflix televizyonların çoğunda her zaman bir çözünürlük etiketi görüntüler.
Birçok 4K Ultra HD cihazda yer alan bu logo, Dolby Surround ve diğer Dolby teknolojilerini geliştiren ekip tarafından oluşturulmuş yeni bir HDR (High Dynamic Range) 4K video formatını temsil ediyor. Dolby Vision sayesinde normal HDR'ın aksine daha yüksek renk doygunluğuna ulaşılabiliyor.
İngilizcesi “High Dynamic Range” olan kavram, “Yüksek Dinamik Aralık” olarak çevrilir. Kavram, ekranlarda görselliği bir şölen hâline getirir. Fotoğraf makineleri, HDR görüntüye birkaç aşamada erişirken TV gibi cihazlar, bu görüntüyü anlık yakalar.
HDR10 Nedir ? HDR 10 'un temel hedefi insan gözünün gördüğüne en yakın görüntüyü ekrana yansıtmaktır. “High Dynamic Range” teknolojisi kısaca HDR olarak ifade edilir. Sahnelerin dinamik aralığını iyileştiren ve en parlak beyazlar ile en koyu siyahlar arasındaki kontrast seviyelerini yükselten bir sistemdir.
High Dynamic Range (HDR) teknolojisi, televizyonlardaki renk gamını ve kontrast oranını artıran bir teknolojidir. Bu teknoloji, daha geniş bir renk aralığı sunarak, izleyicilere daha canlı ve gerçekçi görüntüler sunar. Ayrıca, daha yüksek bir kontrast oranı sayesinde, siyahlar daha koyu ve beyazlar daha parlak görünür.
Kamera'da HDR (yüksek dinamik aralık) yüksek kontrastlı durumlarda harika çekimler elde etmenize yardımcı olur. iPhone, fotoğraflarınıza daha fazla ışıklı alan ve gölge ayrıntısı getirmek için farklı pozlamalarda arka arkaya birkaç fotoğraf çeker ve bunları harmanlar.
Dolby Vision, sahneden sahneye değişebilen talimatlar veya meta veriler sağlayarak TV'ye ne zaman belirli bir rengi veya kontrastı artırmasını gerektiğini söylüyor.
HDR daha geniş bir renk skalası kullandığından bu renk aralığını ciddi düzeyde artırır ve sonuçta geleneksel SDR içeriğiyle karşılaştırıldığında daha canlı renkler elde edilir. HDR videodaki renkler daha belirgindir çünkü bir rengin geleneksel SDR görüntülerinde gösterilemeyecek kadar çok tonunu gösterir.
En belirgin fark, daha yüksek çözünürlüktür. Geleneksel olarak, 1080p (Full HD) çözünürlük 1920 x 1080 piksel iken, 4K çözünürlük 3840 x 2160 piksel veya 4096 x 2160 piksel olabilir. Bu durum daha fazla pikselin ekranda yer alması anlamına gelir ve daha net, keskin görüntüler sunar.
HDR10 vs Dolby Vision
Dolby Vision ekranlar daha dinamik, daha parlak ve daha canlı bir görüntü sunuyor. Dolby Vision özelliğini karşılayan TV'ler teknik olarak HDR10 kalitesinden daha üstündür. Ancak, tüm Dolby Vision TV'ler her cihazda eşit çalışmayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri