Dolgunun zaman içerisinde aşınması, çatlaması veya kırılması dişin yeniden çürümesine neden olabilir. Özelliklede dolguda boşluklar oluştuysa ve buraya giren yemek artıkları temizlenmiyorsa bu süreci hızlandırır. Yani dolgu kısa vadede dişin çürümesini engeller.
Diş sıkarken oluşan ağrılar, diş etlerindeki hassasiyet, soğuk veya sıcak içecekler tüketirken hissedilen ağrılar hatalı diş dolgusu belirtileridir.
Ağız bakımı iyi yapılmazsa diş üzerinde plak oluşumu devam eder bu da dişin çürümesi ile sonuçlanır. Bazı durumlarda dolguda oluşan çatlaklar ve kırıklar sızıntıya neden olarak dolgunun altında çürük oluşmasına sebep olur.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Eğer kanal tedavisi gereken dişe kanal tedavisi yapılmazsa diş çürümeye devam eder ve bir süre sonra çekilmesi gerekir. Çekilen diş yerine de implant tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu sayede çekilen dişin yeri dolar ve estetik bir görüntü oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Yanlış veya hatalı yapılan dolgu işlemlerini eritmek için kullanılan enzime hyalüronidoz adı verilir. Özel bir enzim olan hyalüronik asit, dolguları sindirerek yok etmeye yarar. Hyalüronik asit içerikli dolguların bu yöntemle parçalanarak eritilmesi mümkündür.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dolgu işleminden sonra, hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesinin önerilmesinin esas nedeni, yeni yapılan dolgunun hassasiyetinden ziyade ağızda oluşan uyuşukluk ve bu uyuşukluk (hissizlik) ile yemek yerken dişler ile ağıza zarar verebilme ihtimalidir. Yoksa yeni yapılan dolgu yemeye ve içmeye engel değildir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Hatalı dolgu sonrası diş ağrısı, diş etlerinde hassasiyet, nefes alırken, soğuk ve sıcak yiyecekleri tüketirken ağrının yükselmesi dolguda hata olduğunun göstergesidir.
Dolgunun gereğinden yüksek yapılması, çürüğü derin bir dişe yapılan dolgu, dişin sinirlere çok yakın olduğu bir dolgu, sert yiyecek tüketmek, anestezi sonrasında iğne yerinin ağrıması, dolgunun diğer dişlere yapışmaması için kullanılan bazı aparatlar dolgu tedavisi sonrasında ağrıya neden olur.
Sorunuza gelince; işlemden hemen sonra etkisini görebilirsiniz. Dolgu uygulamalarında kişiye ve uygulanan bölgeye göre kalıcılık 6 ile 12 ay arasında değişmektedir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Dudak dolgusu işleminden sonra dudaklarda geçici süreliğine şişlik ve ödem oluşması normaldir. İşlemin yapılmasının ardından sonraki gün dudaktaki şişlikler hafiflemeye başlar. 1 hafta sonunda da dolgu maddesi dudaklarda daha eşit şekilde dağılmış bir görünüme kavuşur.
Dudak dolgusu eritme işlemi yaklaşık 20-30 dakika içerisinde tamamlanan oldukça hızlı ve pratik bir uygulamadır. Dolgu işlemi farklı markalar ya da maddeler ile uygulanabilmektedir. Dolguya eritme işlemi uygulanabilmesi için dudaklarda kullanılan maddelerin kalıcı dolgu olmaması önemlidir.
Dolgu yapılan alana enjekte edildikten sonra cildimizin altındaki yapıya bütünleşmiş olur ve bir takım kimyasal reaksiyonlar başlar. Bu dolgunun metabolize edilme fazıdır ki, dolgu yapıldığı an itibariyle bu faz başlar. Dolgunun kalitesine göre ve yapısına göre 9 ay ile 3 yıl arasında değişir.
Dolgu ne zaman erir? Eritme işlemi sonrası dolgu 3 ile 7 gün arasında erimektedir. Eritme işlemi için tek seans yetmeyebilir, bazen ikinci, çok nadiren üçüncü seans yapılabilir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Bazen, kanal tedavisinin ardından komplikasyonlar gelişebilir. Aşırı ağrı hissetmenizin nedeni, tedavinin tam olarak bakterilerin veya enfeksiyonun kaynağını giderememiş olması olabilir. Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri