Erikleri yıkayın ve çelik bir tencereye iri iri doğrayın. Üstlerine şekeri serpin ve bir gece boyunca kapağı kapalı olarak bekletin, böylece sularını salacaklar. Ertesi gün ocağın altını açın ve ara ara üstünde biriken köpükleri alıp atarak, erikler yumuşayana ve suyu koyulaşana dek yaklaşık 25 dakika pişirin.
3-4 saat sonra şekerler eriyip erikler iyice sulanınca, reçel orta ateşte pişirilmeye başlanır. Şeker tamamen eriyinceye kadar reçel karıştırılır. Daha sonrasında ara sıra karıştırılarak köpükleri alınır. Reçel koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.Yaklaşık 30-40 dakika yeterli oluyor.
Yumuşayınca kapağı açık tutulur ve ara ara ezdirerek suyu çekmesi beklenir. 30 dakika kaynattıktan sonra sıcak iken süzgeçten geçirilir.
1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin.
Şeker eriyip sıvı hale geldiğinde suyu eklenip tahta kaşıkla karıştırılıp, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadığında yaklaşık 25 dk. Kadar pişirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Erikleri yıkayın ve çelik bir tencereye iri iri doğrayın. Üstlerine şekeri serpin ve bir gece boyunca kapağı kapalı olarak bekletin, böylece sularını salacaklar. Ertesi gün ocağın altını açın ve ara ara üstünde biriken köpükleri alıp atarak, erikler yumuşayana ve suyu koyulaşana dek yaklaşık 25 dakika pişirin.
Varsa sapları ayıklanan mürdüm erikleri yıkanır ve bıçakla kabukları soyulur.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Eğer 1 kilo çilekten, çilek reçeli yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanılması gerekmektedir.
Erikleri bol suyla yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerine su ve tozşekeri ilave edip orta ısıda kapağını aralık bırakarak bir taşım kaynatın. Limon tuzu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın.
Suyumuzu tencerede kaynatalım ve kaynayınca eriklerimizi atalım. Erikleri ben tüm attım, isterseniz dilimleyebilirsiniz. 5-10 dakika daha kaynayınca; şeker, tarçın ve karanfili ekleyelim ve 10 dakika daha kaynatıp, altını kapatalım.
Hazırlanışı: Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın.
Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir. Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Küçük ve sulu meyvelerin kaynarken dağılmalarını önlemek için akşamdan şekere yatırmalısınız.
Erikleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye alın. Üzerine tarçın ve suyu ilave edin. Ayrı bir tabağa şekerden 4 yemek kaşığı alıp üzerine Reçelyap poşetini boşaltın ve iyice karıştırın. Bu karışımı da meyvelerin üzerine döküp yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
Öncelikle erikleri yıkayıp 1 su bardağı suda rengi kırmızı ya dönünceye kadar kaynatın. Sonra bir süzgeç yardımı ile süzün ve erikleri ezip içine çekirdeği hariç tencereye koyup kısık ateşte kaynat 2 yemek kaşığı buğday nişastasını atıp ve karıştırın.
Mürdüm Eriği Reçeli ve Faydaları
– Anemi (kansızlık) rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Kan yapıcı özelliği mevcuttur. – Metabolizma hızlandırılmasına yardımcı olur. – Etkili bir antioksidan olduğu bilinen mürdüm eriğinin faydaları arasında idrar söktürücü özelliği bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri