Son kat boya veya vernik uygulamasından sonra yüzeyin buğulu-beyazımsı bir görünüm vermesi. SEBEBİ: Boya veya vernik uygulamalarının yüksek nemli ortamlarda yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması.
Fiziksel Özellikler: Yoğunluk (20°C,gr/cm3): 0.93-0.97 Kuruma Süresi: Toz kuruması 5-10 dk, dokunma kuruması 15-20 dk., zımpara süresi 1.5-2 saattir.
Uygulama Açıklaması
Püskürtme tabancası ile yapılan uygulamada %10-20 Dyo Selülozik Tiner ile inceltilir, ahşabın emiciliğine bağlı olarak 2 veya 3 kat uygulanır. Katlar arasında 20-30 dakika beklenmesi tavsiye edilir.
Her türlü ahşap yüzeye son kat boya tatbiki için gereken düzgün zemini sağlamak amacıyla kullanılır. Yüksek doldurma gücüne ve zımpara kolaylığına sahip dolgu vernikleridir.
Solvent bazlı ve tek komponentli koruyucu vernik olan yat verniği deniz taşıtlarının ahşap bölümlerinde kullanılır. Zaman içerisinde sararma ve kararma yapmayan oldukça dayanıklı olan bu vernik çeşidi ayrıca suya, neme ve rüzgara karşı da karşı yüksek koruma sağlayan özelliktedir.
İlgili 32 soru bulundu
Yüzey Hazırlama ve Uygulama şekli: Uygulanacak yüzey kir ve yağdan arındırılmalıdır. Bozuk yüzeyler zımparalanmalı ve tozları uzaklaştırılmalı, hazırlanan karışım pistole ile 2-3 çapraz kat uygulanır. Katlar arası 5-10 dk beklenir, kuruduktan 2-4 saat sonra zımpara yapılır. 10°C nin altında uygulama yapmayınız.
Fırça veya rulo ile yüzeye 2 veya ahşabın emiciliğine bağlı olarak 3 kat uygulanır. İlk kat, verniğin ahşap gözeneklerine iyi bir şekilde nüfuz etmesi için %15–20 oranında Dyo Sentetik Tiner ile inceltilerek, 2 ve 3. katlar ise inceltilmeden ve katlar arası en az 24 saat beklenerek uygulanmalıdır.
Selülozik esaslı tinerler ile inceltilerek kullanılır.
Yüzeydeki gözenekleri doldurarak üzerine uygulanacak verniklere düzgün/pürüzsüz yüzey hazırlar. Kolay zımparalama özelliği yüksektir. Kaplama, MDF, masif, parke ve mobilya sanayinde yüksek performans gösterir. Uygulama yapılacak yüzey her türlü toz, kir, yağ ve benzerlerinden arındırılmış olmalıdır.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Yat verniği nasıl inceltilir ? İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Kaplama, MDF, masif, parke, rabıtalarda ve mobilya sanayinde yüksek performans gösterir. YÜZEY HAZIRLIĞI VE UYGULAMA ŞEKLİ : Kuru, yağ ve kirden arındırılmış, Poliüretan Vernik uygulanmış her cins ahşap ve kaplamalı yüzeye, iyi bir yapışma elde etmek için yüzeyin tamamen temizlenmelidir.
Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Tanım:İki komponentli, akrilik esaslı, reaksiyon kürlenmeli bir dolgu verniğidir. AKRİLİK DOLGU VERNİK (314-0036) akrilik üretan yapısı nedeni ile çok şeffaf, sert, elastik ve sararmaz bir film oluşturur. Uygulamadan kısa bir süre sonra zımparalanabilir. Ahşabın doğal renginde değişiklik yapmaz.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Dolgu verniğinin kuruma süresi, ürünün cinsi ve uygulandığı yüzeyin özelliğine bağlı olarak değişebilir. Genellikle 1-4 saat arasında kurur. Dolgu verniği su geçirir mi? Evet, bazı dolgu vernikleri suya dayanıklıdır ve dış mekan kullanımı için uygun olabilir.
Ultimate Glaze (Kalın Sır Vernik): Masa, dolap, sehpa ve kapı gibi darbeye maruz kalabilecek ve parlamasını istediğiniz tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Uygulandığı yüzeylere kalın, parlak ve sır özelliği sağlayan vernik çeşididir.
Mat Vernik ve Parlak Vernik Kullanım Alanları
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir.
Tanım:İki komponentli, poliüretan esaslı, reaksiyon kürlenmeli ipek mat bir sonkat verniktir. Uygulandığı yüzeye ipek mat ve kaygan bir görünüm verir. Poliüretan yapısı nedeni ile fiziksel yönden sert, çizilme ve darbelere karşı dayanıklı, sararmaya karşı dirençli bir film oluşturur.
Parlak Sprey Vernik: Parlak sprey vernikler kullandığınız yüzeyin asıl rengini ve dokusunu korur. Kullanım sonrasında ürünün daha dayanıklı ve yeni bir görünüme kavuşmasını sağlar. Mat Sprey Vernik: Sprey mat vernikler kullanılan yüzeyde güçlü bir tabaka oluşturmaktadır.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Vernik uygulamalarında en iyi sonuç için Kadife Rulo Fırça (Moher) yada Sentetik zemin fırça kullanılması gerekir. Uygulama sonrası fırçanızı su ile temizleyerek uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.
Tam kuruma sonrası üzerine yağ, wax, su bazlı vernik veya endüstriyel vernik uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri