İftardan sahura kadar olan sürede metabolizmanın hızlanması için yeşil çay, sindirim sorunları ve oluşan ödemi atmak içinde rezene çayı, melisa çayı, papatya çayı, yaşanan kabızlık problemleri için bamya çiçeği çayı tüketimine özen gösterilmelidir.
Sahurda çok çay içilmesinin kesinlikle yanlış olduğunu dile getiren Gökçe, "Çay vücuttaki sıvı kaybını artırıyor. Özellikle demli çay, vücuttaki sıvıyı boşaltıyor ve akşama kadar susuz kalınmasına neden oluyor. İftardan sonra çay içilebilir ama sahurda içilmemesini tavsiye ediyoruz.
ÇAY BÖBREK TAŞINA NEDEN OLUYOR
Vücudun susuz kalması, potasyum ve sodyum dengesini bozar. Bu nedenle oruca hazırlık için yapılan sahurlarda çay tüketilmesi önerilmez. Özellikle demli çay, böbreklerde taş oluşumuna neden olduğundan uzmanlar sahurda çay yerine, portakal suyu tüketilmesi gerektiğin vurguluyor.
Kabızlığın önüne geçebilmek için iftar ve sahurda meyve, sebze, kuru meyve ve baklagiller, bulgur ile kuru yemişler yenilmelidir. Özellikle hareket etmek ve öğünler arasında bol sıvı alınması kabızlığı önleyecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir. Elle tatmin olmanın keffareti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez.
Yaz meyveleri ve hurma tüketmeyi ihmal etmeyin
İftarda ve sahur bitimine kadar; B ve C vitamini içeren gıdalar, folik asit, demir, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko açısından zengin olan süt ve et ürünleri, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve meyve çeşitlerinden tüketmek gerekmektedir.
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Uzmanlar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan dönemini en sağlıklı şekilde geçirmek için sahurda süt içilmesini öneriyor. Protein değeri yüksek olan süt 5 saat boyunca tokluk hissi veriyor. Ramazan ayıyla birlikte sağlıklı beslenme konusuna dikkat çeken uzmanlar, oruç tutanların mutlaka sahura kalkmalarını öneriyor.
Sahurda çay yerine ıhlamur için
Gece yemek yenileceği için çay, kahve gibi içecekler yerine kuşburnu veya ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
İftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı tüketimi olmazsa vücudunuz buna tepki gösterebilir. Baş dönmesi, bayılma hissi, bulantı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Bunları önlemek için sahura kadar olan sıvı tüketiminde 14-15 bardak sıvı alımı gerçekleştirmelisiniz.
Oruç tutan bünyelere tok tutucu özelliği sayesinde de fayda sağlayabilir. İftar ve sahurda ise sindirim sistemine yardımcı olması nedeniyle tercih edilebilir.” Prof. Karagülle'ye göre iftar ve sahur arasında doğal maden suyu tüketilebilir.
Sahurda çok su içmek şişkinliğe, mide bulantısına ve sık idrara çıkmaya neden olmaktadır. Bunun dışında fazla su tüketiminin kişilere bir zararı dokunmamaktadır. Ramazan ayında vücut sürekli su kaybetmektedir. Bu durum özellikle hava sıcaklığının fazla olduğu zamanlarda daha da artmaktadır.
Sahur ve iftarda tüketilen gazlı içecekler
Bu yüzden özellikle sahurda yeterli ve dengeli beslenmeli ve yeteri miktarda su içilmelidir. Ancak kola ve gazoz türevi asitli içecekler, yoğun şeker ve tuz ihtiva etmeleri sebebi ile su tutulumunu azaltır.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
Ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi kuru yemişlerden destek alabilirsiniz. Kuruyemişler de sahurda destek alabileceğiniz gıdalardan. Ancak bunların da tuz oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurta ramazanda dengeli beslenmeye destek veriyor. Oruçla birlikte günlük tüketilen öğün sayısının azalmasından dolayı tüm gün aç kalan vücudun tok ve enerjik olması için uzmanlar sahurda yumurta tüketilmesini öneriyor.
Oruç tutan bir kişinin bedeni, enerji ihtiyacını önce karaciğerinde toplanan kan şekerini emerek karşılıyor. Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor. Öte yandan, kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk baş gösteriyor.
Dengeli bir rejimle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak önemli. 8. GÜNDEN 15. GÜNE: VÜCUT ORUCA ALIŞIYOR Bedeniniz artık 3. aşamaya geçti ve vücut oruca neredeyse tamamen uyum sağladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri