Rahatlayana kadar yiyecek ve içeceklerin dolgudan uzak tutulması tavsiye edinilir. Dolgu işleminden sonra bir gün geçmesine rağmen ağrılar dinmiyor ise doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Kullanılan ağrı kesiciye rağmen de ağrı geçmiyorsa doktora başvurarak alternatif tedavilerin yapılması sağlanabilir.
Merhabalar, Dudak dolgusu yaptırdıktan sonra en az 2 saat süre ile kahve, çay vb. sıcak içecekler ve sıcak yiyecekler tüketilmemelidir.
Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Diş dolgusu yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir: Gazoz, alkol ve kola gibi içecekler asit oranı yüksek olduklarından dolguların dağılmasına neden olur.
Özellikle ön bölge estetik dolgu varsa bu dolgularla ısırma eylemi yapılmamalıdır. Aynı zamanda dolgu tedavisi sonrasında birkaç gün boyunca dişlerde renk değişimine yol açabilecek gıdalar tüketilmemelidir. Örneğin sigara, alkol, vişne, portakal, asitli içecekler, kahve ve çay tüketilmemelidir.
Sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Dolgudan sonra yeme ve içme ilk 2 saat tüketilmemelidir. Ağız bakımı ve kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Çürüklerin tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri de dolgu işlemleridir. Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Çiğneme işlemleri, dolgunun olmadığı tarafla gerçekleştirilmelidir. Dolgu yaptırdıktan sonra diş fırçalama da merak edilmekle beraber fırçalama, ile temizlik, gargara yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.
Diş dolgusundan sonra hemen yemek yenmez. Diş dolgusunun yemek yenecek sertliğe ulaşması 2 saati bulmaktadır. Diş dolgusu genel sertliğine ise 24 saatte ulaşmaktadır.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Sıklıkla Hyaluronik Asit yapıda dolgu kullandığımız için su içmek de önemlidir. Hyaluronik Asit dolgular su tutarak biraz yumuşarlar, aynı şekilde cilt de yumuşar. Böylelikle dolgu ve cildiniz daha uyumlu bütünleşir. Güneş koruyucuları ve nemlendirici kullanmak önemlidir.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
Dolgunun Düştüğünü Nasıl Anlarız
Dişinizde herhangi bir sebep yokken ağrı oluşuyorsa ,aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerde hassasiyet yaşıyorsanız, tedavi edilmiş dişte çatlak ya da girinti fark ederseniz dolgunuzun düştüğünden şüphelenebilirsiniz.
Dolgu işleminden sonra, hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesinin önerilmesinin esas nedeni, yeni yapılan dolgunun hassasiyetinden ziyade ağızda oluşan uyuşukluk ve bu uyuşukluk (hissizlik) ile yemek yerken dişler ile ağıza zarar verebilme ihtimalidir. Yoksa yeni yapılan dolgu yemeye ve içmeye engel değildir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Genel olarak bakıldığında herhangi bir dolgu malzemesi değiştirilmeden ya da dokunulmadan en az 3 yıl en fazla ise 10 yıl kullanılabilmektedir. Kompozit dolgularda kullanım ömrüne etki eden en büyük etken ise ağız ve diş bakımı olarak karşımıza çıkar.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Dolgu sonrası diş hassasiyeti gelişebilir. Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bu konuda her hekimin bir uygulama şekli olabilir. Ancak genellikle bir gün içerisinde en fazla iki dişe dolgu yapılmaktadır. Tek dişin ortalama yarım saat sürdüğünü düşünürsek en doğrusu da bu şekilde yapmak olacaktır.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Dudak dolgusu işleminden sonra kişilerin dudaklarında hafif bir şişlik ve morluk oluşabilir. Bu yan etkiler normaldir ve çoğunlukla şişlik üçüncü gün itibariyle azalmaktadır. Dolgu uygulaması yapılmasını takiben yaklaşık bir hafta sonra şişlikler tam inmiş ve dudaklar olması gereken ve beklenen forma ulaşmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri