Bir anagayrimenkul dahilindeki tüm bağımsız bölümlerin sahibi aynı zamanda kat maliki oluyor. Buna göre dükkan sahipleri de kat maliki olup; ev sahipleri ile aynı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.
Apartmandaki dükkanlar aidat verir mi? Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkanların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor. Kanuna göre, dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölümlerin aralarında başka anlaşma olmadıkça aidata katılmaları gerekiyor.
"İş yerleri önündeki boş yeşil alan, apartmanın, sitenin ortak alanıdır. Masa, sandalye koyarak, kış bahçesi yaparak sadece işletme müşterilerinin kullanması mümkün değildir. Kat mülkiyeti kanuna göre aksi sözleşme yoksa kat malikleri ortak alan ve tesisleri arsa paylarına oranla kullanım hakkına sahiptir.
Apartman yönetim planında dükkanların ortak giderlere katılmayacaklarına dair herhangi bir karar yer almazsa dükkan sahipleri ile varsa kiracıları ortak giderlere katılmak zorundalar. Hizmet almadıklarını iddia ederek aidat ödemelerinden muaf olduklarını belirterek ödememezlik yapamazlar.
Kat Maliki; Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapımı tamamlanmış ve kullanıma hazır bir binanın bağımsız alanları üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilere denir.
İlgili 32 soru bulundu
Kiracılar kat maliki midir? Kiracılar kat maliki değildir. Kiracılar kat malikinin sahip olduğu gayrimenkulden aylık bedel ödeyerek yararlanırlar.
Tamamlanmış projelerde kat mülkiyeti alınması zorunludur. “İskan var, kat mülkiyeti yoksa ne olur?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız söyleyelim: Bu durumda, sahip olduğunuz daire ya da dükkânın size ait olduğunu belirtecek güncel bir belgeye sahip olmadığınızdan yasal bir zorunluluk yerine getirilmemiş demektir.
Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkanların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor. Kanuna göre, dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölümlerin aralarında başka anlaşma olmadıkça aidata katılmaları gerekiyor.
Apartman yönetim planında dükkanların ortak giderlere katılmayacaklarına dair herhangi bir karar yer almazsa dükkan sahipleri ile varsa kiracıları ortak giderlere katılmak zorundalar. Hizmet almadıklarını iddia ederek aidat ödemelerinden muaf olduklarını belirterek ödememezlik yapamazlar.
Özel bir düzenleme yoksa KMK gereği işyeri niteliğindeki bağımsız bölüm sahipleri de masraflara katılmak zorundadır. Dolayısıyla her dükkan sahibi ve kiracı olarak dükkan işletenlerin apartman giderlerine katılma zorunluluğu bulunur.
Dükkan önü ortak alan mıdır? Unutulmaması gereken nokta, dükkan önündeki boşluğun ortak yer sayılması ve maliklerin arsa payı oranında kullanımına sunulmuş olmasıdır. Yani bir başka ifadeyle, dükkan sahibinin de bu ortak kullanım alanında diğer malikler kadar hakkı vardır.
Sadece bahçenin kullanım hakkını dükkana veren bir işlem. Muvafakatta yazan izinlere ve belediyenin izinlerine istinaden bahçenin üstü ve yanları kullanım amacıyla kapatılabilir. Ancak hiçbir surette binaya girişi engelleyecek şekilde bahçe kapatması yapılamaz.
ALO 181'İ ARAYIN
Belediyeye şikâyetten sonuç alamazsanız Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şikâyet hattını arayın.
Kat maliklerinin oy hakkı malik olmalarından kaynaklanan ve vazgeçemeyecekleri bir haktır. KMK: MD-30. “Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.” Bağımsız bölümün büyük veya küçük olmasının, dükkan veya konut olmasının bir önemi yoktur, oy hakkını sayı olarak etkilemez.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
APARTMANDA ÇATI TAMİRİ YÖNETMELİĞİ DÜKKANLAR DA DAHİL Mİ? Dükkanlar da bu masrafa arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.
Taammümlere göre aidat bedeli kira tutarının yüzde 15'ini geçmemelidir” dedi.
Apartman ve sitelerde toplanan aidatlar ile ilgili herhangi bir rakamı telaffuz etmenin pek mümkün olmadığını dile getiren Sandalcı, "Ortalama büyüklükte bir sitede aidat, ortalama kira bedelinin %10-15'ini geçmemelidir.
Tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölümde; sinema, tiyatro, kahvehane, gazino vb. eğlence ve toplantı yerleriyle, fırın, lokanta, pastane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, çarşı gibi yerler ancak kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri kararla açılabilir.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
634 sayılı yasa gereği aidatları ödemekle sorumlu olan kişi kat malikidir. Kiracı ile kat maliki arasındaki kira sözleşmesi yalnızca iki tarafı bağlayan bir sözleşme olduğu için site yönetimini de bağlamaz.
Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirebilmek için öncelikle anagayrimenkuldeki diğer kat maliklerinin tamamından izin alınması gerekiyor. Bu izin alındıktan sonra ise tapu dairesinde cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor.
Kat maliki tapu sahibi midir? Evet, kat malikleri tapu sahibidir. Tapu sicilinde, bir binada birden fazla kat olduğunda, her katın sahibi ayrı ayrı kaydedilir. Kat malikleri, tapu sicilinde kayıtlı oldukları için binanın mülkiyetinde belirli bir paya sahiptirler.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri