Porselen dolguların sağlıklı olması içerisinde kullanılan malzemelerde daha çok ilişkilidir. Metal ya da metalsiz olarak kullanılabilen porselen dolgular kişinin ağız içine ya da diş etine zarar vermez. Dişin minesine de olumsuz neden sağlayacak bir etkisi yoktur.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Göz altı bölgesine uygulanan en ince dolgular ortalama 9 ay, dudak bölgesine uygulanan biraz daha kalın dolgular ortalama 12 ay, orta yüz bölgesine uygulanan dolgular ortalama 18 ay, çene bölgesine uygulanan en kalın dolgular ise 24 aya kadar kalıcılık sağlayabilmektedir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
Çürüklerin diş yapısında çok derin olması sonucu sinirlere denk gelmesi durumunda dişe dolgu işlemi uygulanmamakta, bunun yerine kanal tedavisi tercih edilmektedir.
Dolgu ise büyük oranda anında etki gösterir ve ortalama 10 gün içinde tamamen oturur. Botoksun etkisi kişiden kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 4 ila 6 ay boyunca kalıcıdır. Dolgu ise 6 ila 24 ay arasında etki süresi gösterebilir.
Geçmiş yıllara ait veriler incelendiğinde 1 ml dolgu fiyatı 1000 TL ile 2000 TL arasında değişir. Ancak bu fiyatlar tahmini rakamlar olup en doğru fiyatları için kliniğe başvurmak gerekir. Çünkü bazı kişilerde cilt yapısına göre 0.5 cc dolgular da kullanılabilir ve bunlar için fiyatlar daha düşük olur.
Dolgu fiyatları dişe dolgu yapılacak olan bölgeye, yapılan işlemlere, tedaviyi uygulayacak hekime, göre değişiklik gösterebilmektedir. Diş dolgu fiyatları 845-1300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
İlk 4 saat boyunca yüz üstü yatılmamalıdır. İlk 24 saat içinde yüz ovuşturulmamalı, yüze masaj yapılmamalı, kaş aldırılmamalı, saç boyanmamalı ve makyaj yapılmamalıdır. İlk 24 saat içerisinde yüzde kızarıklığa sebep olabileceği için, sıcak banyo ve duş yapılmamalı, yoğun güneşe maruz kalınmasından kaçınılmalıdır.
Dişin Yüzeyinden Aşırı Derecede Kayıp
Dişin yüzeyi, çürük veya kırık nedeniyle normalden çok fazla kaybolmuşsa, dolgu yapılmaz.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Çünkü kanal tedavisi sonrası dolgu yapmak mümkündür. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur.
Dolguda kullanılan hyalüronik asit vücutta zamanla eridiğinden kalıcı dolgu işlemi olamaz.Dolgu işlemi yaptırdıkça kalıcılık süresi artar.
Dolgu İşleminden Önce Nelere Dikkat Edilmeli? İşlemden önce kan sulandırıcı özellikte olan ilaçlar kullanılmamalıdır. Yeşil çay, sarımsak, ginseng, balık yağı, ekinezya, C ve E vitamini kullananlarda işlem sonrası morarma biraz daha fazla olabilir.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
"Dolgu yapılan diş hala daha canlılığını korumaktadır".
Ama sinir dokusuna kadar inmiş bir çürüğümüz var ise, yada travmadan dolayı kanal tedavisi yapılması gereken bir diş bulunuyor ise tabi ki kanal tedavisi yapılması gerekir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ancak bu bölgede fırçalama ve temizlemeye özenle devam edilmelidir. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri