Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı durumlarından söz etmeden önce dolgunun ne olduğu ve hangi durumlarda dolgu yapılması gerektiğini anlamak gerekir. Diş dolgusu düşenler için olduğu kadar, ağrı meydana gelmesi dolguları olan dişlerde de gözlenebilmektedir.
İbuprofen gibi reçetesiz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Dolgusu düşen dişe ve çevresine karanfil yağı sürebilirsiniz. Ağrıyla birlikte şişme de meydana gelmişse 15 dakikalık soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Dişi ve diş etlerini uyuşturmak için Anbesol ya da Orajel gibi reçetesiz ilaçları alabilirsiniz.
Diş Dolgusu Düşerse Ne Yapılmalı? Bazı nedenlerden kaynaklı olarak dişe yapılan dolgular düşer. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığından en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü dolgu düştükten sonra dişte oluşan boşluk kişiye ağrı verir.
Diş dolgusu dişinizi koruyan bir tabaka olduğundan, dolgunun düşmesi dişinizde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Dolgunuz düştüğü zaman dişinizin o kısmı boş kalır ve dişiniz savunmasız ve çok hassas durumda olur. Dişiniz bu durumdayken kırılmaya ve enfeksiyon kapmaya çok müsait durumdadır.
İlgili 44 soru bulundu
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Yeni Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır? Diş üzerinde yeni dolgu yapıldığında oluşan bir baskı söz konusudur. Özellikle uzun süreli eksik bulunan bir diş tamamlandığında bu dişe temas eden dişler durumu yadırgar. Oluşan bu baskı neticesinde ağrı meydana gelebilir.
Dolgu Düşmesi Nasıl Tedavi Edilir? Dolgu düşmesi durumunda ilk olarak dolgunun ardında kalan dokular temizlenir ve bölgede çürük varsa bunun tedavisi gerçekleştirilir. Ardından yeniden bireye dolgu tedavisi uygulanacaktır. Ağrı ve hassasiyet için kanal tedavisine gerek duyulabilir.
Diş dolgusunun düşmesi durumunda acilen diş hekimine gidilmesi gerekir. Dolgunun oluşturduğu boşluğun hızlı bir şekilde kapatılması büyük önem taşır. Dolgunun evde yapıştırılmaya çalışılması dişlere ve diş etlerine kalıcı zararlar verebilir.
Dolguların en büyük düşme sebebi sert cisimlerin çiğnenmesidir. Bunun yanında dolgu ile diş arasına giren tükürük de bonding malzemesinin kalitesini bozarak dolgunun dişe sıkıca yapışmasına engel olur. Bu sebeple dişe tutunamayan dolgu küçük bir müdahalede düşerek boşluk ortaya çıkar.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Dolgu fiyatları dişe dolgu yapılacak olan bölgeye, yapılan işlemlere, tedaviyi uygulayacak hekime, göre değişiklik gösterebilmektedir. Diş dolgu fiyatları 845-1300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz.
Düşen dolguları yerine yapıştırmak iyi bir fikir değildir. Düşen dolgunun yerine yenisinin yapılması daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Eğer dolgunuz düşerse vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.
Dolgu da çatlak olması durumunda sızıntılara neden olacağı için değiştirilmesi gereklidir. Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Artış oranı sene başına göre %46, Ağustos ayına göre %8 oldu. Bir Yüzlü Kompozit Dolgu; 2022 Ocak ayında 500 TL, Ağustos ayında 680 TL iken; 2023 yılı için 845 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu.
Dolgu işleminin asıl amacı esasında dişin kaybedilmesini önlemek ve hastanın yaşadığı ağrılara son vermektir. Bu yüzden dolgu tedavisinde öncelikle dişte ağrıya sebep olan sinirler alınır.
Öncelikle daha yeni dolgu yaptıran hastalarda ağrıların meydana gelmesi normal bir durum olarak karşılanmaktadır. Ancak dolgunun eskimiş ve üstünden belli bir süre geçtikten sonra ağrı yapması, araştırılmasını gerektiren bir durumdur.
Bu ağrılar, çoğunlukla dolgusu yapılan dişin diğerlerinden daha yüksek olmasından kaynaklanır. Özellikle çiğneme esnasında meydana gelen ağrı, dişlere baskı yapılmadığında azalmaktadır. Diş hekimi tarafından kontrol edilmesi ve diş yüksekliğin yeniden ayarlanmasıyla genellikle geçmektedir.
Gargara yapmak da ağrıyı dindirebilir. Karanfil-zeytinyağı, sarımsak-tuz gibi karışımlar dolgulu diş ağrısını bir miktar rahatlattığı düşünülen yöntemler arasında yer alır. Ağrıya dişin üzerine dışarıdan buz koymak da kişiyi geçici olarak rahatlatabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri