Gebeliğin ilk haftasında karın ağrısı da tipik olarak görülmez. Döllenmiş yumurta rahime yerleşirken bazı kadınlar hafif karın veya kasık ağrıları yaşayabilir, ancak bu ağrılar genellikle hafif ve kısa sürelidir.
Kasık ağrısı
Tüm bu erken gebelik belirtileri, gebeliğin ilk haftalarından itibaren başlayabilir ve çoğunlukla gebeliğin 5. ve 8. haftaları arasında görülür.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olabilir. Hamileliğin ilk haftası belirtisi ilk olarak yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları olabilmektedir. Hamileliğin ilk haftasında karın ağrısı gibi belirtilerle birlikte her gebede başka semptomlar meydana gelebilir.
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bulantı, halsizlik ve yorgunluk
Anne adaylarının hamileliğin ilk günlerinde en sık yaşadığı sorunlar; mide bulantısı, uyku hali, yorgunluk gibi şikayetler olur. Çünkü döllenen yumurtanın tutunması aşamasında vücut embriyoyu tehdit olarak algılayıp, bu belirtileri yaşatabilir.
Döllenmenin gerçekleşmesi halinde rahimdeki kramplardan kaynaklı olarak kasık ağrıları görülebilir. Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir.
Lekelenme: Döllenmiş yumurtanın rahim iç duvarına yerleşmesi sırasında gerçekleşir. Yerleşme kanaması olarak da bilinir ve döllenmeden yaklaşık bir veya iki hafta sonra görülür. Kramp: Adet kramplarına benzer ağrılar görülebilir. Hafif kramp ile birlikte hafif kanama olması normaldir.
Gebeliğin 1. haftasında, hamileliğin en erken belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir. Bunlardan en sık rastlananları adet gecikmesi, hafif lekelenme ve/veya kramplar olarak karşımıza çıkmaktadır. Embriyo anne rahminde gelişip büyüdükçe, diğer belirtiler arasında sık idrara çıkma, mide bulantısı ve yorgunluk olabilir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Hamileliğin 3. günü ile birlikte her kadında görülmeyebilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları vajinadaki akıntı artışı, lekelenme, sık idrara çıkma ve göğüs bölgesindeki hassasiyettir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Başarıyla döllenen bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve akabinde rahime tutunabilmesi için 4-5 günlük bir süre gerekir. Ancak bu süre de değişebilir. Tüm gebelik belirtilerinin çıkması için ilişkinin ardından iki hafta geçmesi beklenir.
“3 günde hamilelik belirtileri olur mu?” diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmalısınız. Ancak idrar ile yapılan test kitinin bazı durumlarda 3 günlük hamileliği gösteremeyeceğini de bilmelisiniz. Bu durumda sağlık ocağında kan testi yaptırarak en doğru sonucu öğrenebilirsiniz.
Kasık ve bel ağrısı da hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her zaman hamilelik yüzünden oluşmaz. Ancak kadının gebe kaldığından şüphe etmesi, cinsel ilişkinin korunmasız olması gibi etkenlerin üzerine ortaya çıkan kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Gebelikte Kasık Ağrısı
Rahmi yanlardan destekleyen round ligament denen bir bağ vardır. Bu bağ rahim ile kasık bölgesi arasında uzanarak destek görevi görür. Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur.
Hayır, vajinal ultrasonda bu süreçte bir belirti görülmeyecektir. Cinsel birliktelik yaşadıktan ortalama olarak 10 ile 14 gün arasında zaman geçtikten sonra hamilelik belli olmaktadır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamilelik belirtilerinin çoğu yalnızca gebelik dönemine özgü değildir. Bu nedenle, kadınlar özellikle çok erken hamilelik belirtileri ile karşılaştıklarında hamile olup olmadıklarını anlayamayabilir. Gebelik, cinsel birliktelik yaşandıktan sonra ortalama 10 ila 14 gün içerisinde ortaya çıkar.
Bebeğin rahime yerleşmesi kasık ağrıları ile hissedilebilir. Bunun yanı sıra rahime yerleşmesinin kaç gün süreceği de merak konusudur. Kadınlarda hamilelik hormonu denilen Beta HCG hormonu döllenmeden yaklaşık 7 ila 10 gün arasında gerçekleşir.
En hızlı sperm, en erken 45 dakikada yumurtayı bulur. Yavaş bir sperm için bu süre 12 saate kadar çıkabilir. Eğer bir sperm yumurtalık kanalına geldiği halde yumurtayı bulamazsa burada 72 saate kadar bekleyebilir. Burada yumurtayı dölleyebilecek sperm sayısı yalnızca birkaç düzine kadardır.
Fertilizasyon Nerede Gerçekleşir? Fertilizasyon ya da halk arasında yaygın olarak bilinen adıyla döllenme, doğal yollarla oluşan gebeliklerde fallop tüplerinde gerçekleşir. Yumurtanın çatladıktan sonra atıldığı fallop tüpleri, yumurtalıklarla rahim arasındaki kanal benzeri yapıdır.
Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yorucu seyahatini tamamlayarak, rahme ulaşır. Bu sırada hücre topu içerisinde hücreler bir tarafa toplanarak, içi sıvı dolu bir kese halini alır (blastokist).
Adet döneminin ortalarına doğru, yani döngünün 13.-16. günlerine denk gelen dönemde sağ veya sol kasıkta hissedilen ağrı, ovulasyon (yumurtlama) ile ilgili dönemi kapsar. Bunun nedeni, yumurtanın, yumurtalıktan çatlayarak açığa çıkmasıdır. Ani başlayıp saatler içinde dinebileceği gibi, 2-3 güne kadar da uzayabilir.
Her 28 günde bir düzenli olarak adet gören bir kişide yumurtlama, adet periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde gerçekleşir. Kişi gebe kalmak istiyorsa adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri