Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı? Döllenmeden 5-6 gün sonra embriyo rahmin iç tabakasına yerleşir ve giderek daha fazla hCG hormonu salgılamaya başlar. hCG, gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 11 gün sonra (bir sperm bir yumurtayı döllediğinde) idrarda veya kanda tespit edilebilir.
Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Bu durumda yapılan testin türü etkili olacaktır. Klasik gebelik testleri ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra, adet gecikmesinden sonra kullanım için uygundur. Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir. Ancak bu etkiler daha çok ağrı eşiği düşük kadınlarda hissedilebilmektedir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 ıu/l üzerindeyse bu gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta 10 gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir; evde yapılan testlerde de böylece gebelik belli olabilir.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
İmplantasyondan sonrasında, hCG seviyeleri yaklaşık 48 saatte bir iki katına yükselir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Testi idrar akışı sırasında uygulayın. Test çubuğunu aşağı dönük emici uç idrar akışınızla temas edecek şekilde yalnızca 5 saniye tutun. 2. VEYA Temiz, kuru bir kaba bir miktar idrar örneği alın. Emici ucun tamamını idrara daldırarak yalnızca 5 saniye bekleyin.
İdrardan yapılan hamilelik testinin doğru sonucu adet döneminin gecikmesinden sonra yapılırsa teşhis edilir. Çünkü BETA-HCG hormonunun evvela kanda oluşur sonra da idrara ulaşır. Bu nedenle kan tahlilinde anne adayı henüz adeti gecikmeden hamile olduğunu öğrenmiş olur.
Stres, hormon ilaçları, miyom, polip oluşumları, pelvik enfeksiyonlar, polikistik over sendromu, hipofiz bezinden kaynaklanan sorunlar gibi birçok etken adet düzeninde olumsuz etkiler yaratır. Adet tarihinin beklenenden daha ileri bir tarihte olması, geç döllenmenin oluşması için en uygun ortamı da hazırlar.
Kendi Kendinize Uygulayabileceğiniz Bir Gebelik Testidir.
Her alüminyum folyo bir test çubuğu içerir. Günün herhangi bir saatinde kullanabilirsiniz. Lütfen kullanımdan önce kullanım kılavuzunu dikkatle okuyunuz. Not : Erken gebelik testi, regl döneminin başlangıcından en erken bir hafta önce yapılmalıdır.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Kan testinde gebelik saptanabilmesi için gebeliğin oluştuğu günden sonraki 11. gün, beta HCG testi yaptırılmalıdır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç; insan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embryodur.
Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise 24 saat canlı kalabilen yumurta, vücut içinde çözünür. Yaklaşık olarak 14 gün sonra oluşan adet kanaması sırasında rahim dokusu ile birlikte vücuttan atılır.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri