Topraktan yapılan pişirme kapları pişirilen yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır. Özellikle de sarma, dolma, pilav ve et yemekleri toprak kaplarda pişirildiği taktirde çok üst lezzet basamaklarına ulaşmaktadır.
Emaye tencereler ve toprak tencereler
Emaye tencereler de oldukça hassas bir yapıya sahipler. Her ikisi de içine konan malzemenin tadını değiştirmiyor ya da etkilemiyor. Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Mevsimin en pratik lezzetlerinden biber dolması Hecha demir döküm tencerenin lezzet farkı ile buluşunca ortaya nefis sonuçların çıkması kaçınılmaz… Hem hafif hem yapımı oldukça kolay olan döküm tencerede biber dolması tarifini püf noktaları ile birlikte sizlerle paylaşıyoruz.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
İlgili 15 soru bulundu
Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler pişirme esnasında şişeceği için iç harcı biraz boşluk bırakacak kadar doldurmanız gerekir. İdeal limiti aştığınızda pirinçler çiğ kalacak ya da hepsi taşıp kötü bir görüntüye neden olacaktır.
Dolma, Balkan, Güney Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz, Ege ve Orta Doğu mutfaklarında yeri olan bir yemek çeşididir.
doldurularak yapılan dolma, sarılarak yapılan sarmadır. sarmayı anne yapar, dolmayı marketten alırsın. iskilip'e gittiğinizde rahatlıkla farkedebileceğiniz kadar büyüktür. zira burda dolma * denen şey bir nevi etli pilav benzeri birşey olup, yaprak sarmasıyla uzaktan yakından alakası yoktur.
Yani dolma, doldurmak anlamına gelen “dolmak” fiilinden türetilmiştir. Ahmed Vefik Paşa'nın Lehce-i Osmani'sinde ise (1876) "Sarma: Ufak yaprak dolması." olarak geçer!
Bu aşamada üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos hazırlayarak gezdirin ve dolmaların üzerini tabak gibi ya da dolma pişirmek için özel hazırlanmış toprak ağırlıklarla kapatın. Bu sayede dolmalarınız dağılmadan pişecektir. Ardından pirinçlerinizi tarifteki pişme süresine bağlı kalarak, orta ateşte pişirmeye bırakın.
Dolmanın içinin lapa olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir püf nokta daha var. Dolma ve sarma iç harcı için kullanacağınız pirincinizi ılık suda bekletip yumuşatın ve nişastasından arındırmak için birkaç defa mutlaka sudan geçirin. Mümkünse bir gece önceden pirinci suda bekletmek daha sağlıklıdır.
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir.
Biber dolmasının harcının içerisinde genelde pirinç veya bulgur bulunur. Bu malzemenin dolmanın içinde sert kalmasını önlemek için, ılık suda bekletip yumuşatmalı ve nişastasından arındırmak için bol su ile yıkamalısınız. Bir gece önceden suda bekletmek de iyi bir fikir.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir. ' sözünü elbet bir kez duymuşsunuzdur. Aslında kaliteli demir döküm ürünleri ve seasoning işleminden geçirilen çizilmemiş döküm tencereler, asidik yemeklerin pişirilmesinde tehlike oluşturmaz.
Yeni bir döküm tava aldığınızda asla pişirmemeniz gereken gıdalardan biri yumurtadır. Çünkü yumurta çok çabuk yanabilir ve tavada iz çıkmasına neden olabilir. Demir döküm tavalarda pişirmesi en tehlike olan yiyecek domates sosudur.
Döküm Tencere, ham maddesi demir olan tencerelerdir. Bu döküm tencereler, hiçbir kimyasal madde ya da yapı malzemesi içermez. Bu yüzden de daha çok tercih edilir. Döküm Tencereler aynı zamanda sadece demirden yapıldığı için daha sağlıklı ve daha leziz yemekler yapmanızı sağlar.
2 yemek kaşığı salçayı sıcak su ile eritin ve dolmaların üzerine dökün, Sıvıyağ ekleyerek dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin Su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
Hangi Yemek Hangi Tencerede Pişer? Eğer çorba yapıyorsanız çelik ya da emaye tencere tercih edebilirsiniz. Çorba soslarınızı ise bakır tavada eriterek lezzetli çorbalar sunabilirsiniz. Et pişirme durumunda ise yanmaz ve yapışmaz özelliği olan granit, döküm tavaları kullanabilirsiniz.
Granit Tencere
Isıyı eşit dağıtması ile bilinen granit tencereler, silikon ürünlerle birlikte kullanıldığı takdirde oldukça uzun ömürlü olabilir. Teflon tencerelere göre daha sağlıklı bir seçenek olan granit tencereler, fazla ısıya maruz kalmadığı sürece oldukça idealdir.
Demir ve cam ürünlerin aksine çelik ısıyı yüzeyine eşit dağıtmaz. Bu nedenle çelik tencere tabanları bakır veya alüminyumdur. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak çelik tencereler için sebze yemeklerinden, tavuk ve balık yemeklerine kadar her tarif için tercih edilebilir.
Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri