Vegan yemekler listesinde yer alan yöresel iki yemekten ilki, Gaziantep usulü kuru dolma! Zeytinyağlı olduğu içinde hayvansal ürüne yer verilmiyor.
Vegan beslenmede et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmiyor. Vegan diyet yapan biri, tavuk, balık, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemiyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağ yine hayvansal ürün olduğu için beslenme içinde yer almıyor.
Meyveler, sebzeler, soya, baklagiller, kabuklu yemişler, fındık ezmesi, bitki bazlı süt alternatifleri, filizlenmiş veya fermente edilmiş bitkisel gıdalar ve tam tahıllılar vegan beslenmenin kaynakları arasında yer alır.
Hepsinden azar azar. Vegan protein kaynakları: Tofu, tempe, mercimek, nohut, fasulyeler, kinoa, karabuğday, fıstık, badem, ceviz, tohumlar ve çekirdekler (ay çekirdeği, kabak çekirdeği), chia ve mantarlar.
Bu tercihler doğrultusunda şu besinleri tüketirler: Etten alamadıkları proteini ıspanak, bezelye, karalahana, brokoli, börülce gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, bulgur, esmer pirinç, tam buğdaylı ekmek ve makarnalar, Antep fıstığı, badem, ceviz, kaju gibi yemişlerden karşılamaktadırlar.
İlgili 18 soru bulundu
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Pilav, salata, kısır, köfte gibi çeşit çeşit yemekler hazırlanan bulgurla veganların öğünleri tamamlanır. Hem doyurucu hem de B vitamini kaynağı olduğu için bulgur tüketimi veganlar arasında oldukça yaygındır.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Bal yerine: Bal da arıdan üretildiği için veganlar bal tercih etmezler. Bunun yerine pekmez, agave şurubu tüketebilirler. Hayvansal yağlar yerine: Avokado yağı veya zeytinyağı gibi bitkisel yağlar tüketebilirler.
Bu kömürün özelliği çok yüksek ısılara dayanabilmesi ve şeker kamışından elde edilen şekerler ancak böyle yüksek ısılarda beyazlatılabiliyor. Bu sebeple, Kuzey Amerika'da şekerlerin büyük kısmı kamışından elde edildiğinden, veganlar kaynağından emin olmadıkları müddetçe şeker ve şekerli ürünler kullanmıyorlar.
Ekmek, beslenmemizin en temel unsurlarından biridir ve geleneksel olarak yumurta ve süt gibi hayvansal ürünler içerir. Ancak veganlar da ekmek yemek istiyorlar ve bu ihtiyacı karşılamak için birçok vegan alternatif mevcut. İşte yumurtasız ve süt içermeyen ekmek için bazı vegan seçenekler: Tam Buğday Ekmekleri.
Veganlar içeriğindeki yumurta, hayvansal yağlar ya da süt ürünlerini kontrol edemedikleri için klasik pastane ürünlerini tüketemezler. Bu nedenle özellikle tahıllar hazırlanan kahvaltı gevreklerini tercih ederler. Vegan kahvaltı menüsü içerisinde bolca sebze ve meyve yer alır.
Akdeniz' in belki de en meşhur meyvesi zeytin ise vegan ve vejeteryanlar için olmazsa olmaz bir yiyecektir. Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
En güzel vegan lezzetlerden biri zeytinyağlı yaprak sarması, dilerseniz içini pirinçle doldurun dilerseniz sebze ile iki şekilde de ağzınıza layık olacak. Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Badem, soya, hindistan cevizi, yulaf ve diğer birçok bitkisel süt alternatifi vardır.
Vegan unların kullanım alanı standart unlardan farklı değildir. Hamur işlerinin tamamında bu ürünleri kullanmak mümkün olur. Un kullanılarak hazırlanan tatlılar, tuzlu hamur işleri ya da yemeklerde rahatlıkla vegan un çeşitleri tercih edilebilir.
Veganlar, beslenmelerinde hayvan eti (kümes hayvanları ve balıklar dahil), inek, keçi veya diğer hayvanlardan elde edilen sütler, yumurtalar, bal ve diğer hayvansal yan ürünleri kullanmazlar.
Vegan beslenme için sebzeler, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, meyveler ve daha birçok seçenek mevcuttur. Hayvansal kaynaklarla alınamayan besin öğelerinin emiliminin en yüksek olduğu vegan ürünleri tercih etmek sağlığın sürdürülmesi için gereklidir.
3) Patates, Pirinç, Mısır, Muz, Çikolata:
Patates kızartması vegandır ama kilo aldırır, mide bağırsak sağlığını bozar, üstelik yedikçe yiyesiniz geldiği için koca bir porsiyonu bitereceğinize emin olabilirsiniz. Pirinç, vegan beslenmede en çok kullanılan gıdaların başında gelir fakat şeker yüklüdür.
Bir vejetaryen beslenme türü olan vegan beslenme herhangi bir hayvansal ürün veya hayvansal kaynaklı bileşen içermeyen beslenme şeklidir. Veganlar et, balık, süt, yumurta, peynir, bal ve jelatin gibi hayvansal kaynaklı bileşen içeren hiçbir yiyeceği tüketmezler.
"VEGAN BESLENME KİLO VERMEYİ SAĞLIYOR"
Termaasen, "Vegan beslenme, daha düşük kalori alımını, daha az yağ içeriğini ve lifli gıdaları beraberinde getirdiği için kilo vermeyi sağlıyor" dedi.
İlk vegan topluluğu ise Vejetaryen Derneği'nin eski üyeleri Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından İngiltere'de kurulmuştur. Watson, gıda olarak et yememenin ötesinde, yumurta ve süt gibi hayvansal ürünleri de tüketmeme tercihini vejetaryenlikten ayırmak için “vegan” terimini kullanmıştır.
Pesketaryen beslenme nedir? Kırmızı ve beyaz etin tüketilmediği sadece balık ve deniz ürünlerinin tüketildiği beslenme tarzıdır. Pesketaryen beslenme vejetaryenliğin bir alt türü olarak kabul edilir. Pesketaryen adı Latince'den gelmektedir.
Dondurmalar da günümüzde vegan beslenme şekline uygun hazırlanıyor. Dondurma yaz kış tüketilse de özellikle yaz sıcaklarında ön plana çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri