Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Ülkemizde ise en çok biber üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yapılmaktadır. Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır.
Latin Amerika ve Asya ülkelerinde oldukça yaygın olan beyaz biber, yemeklere verdiği hoş aroma sayesinde birçok ülkede tanınmaya başlamıştır. Meksika, Orta Amerika, Batı Hindistan, Malezya, Endonezya sınırlarında üretimi yapılmaktadır.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Dünyanın en büyük biber üreticisi olan Çin, tüm dünyadaki biberlerin %49,9'unu, Meksika 8,51'ini, Türkiye %6,9'unu, Endonezya %6,8'ini ve İspanya'da %3,69'unu üretmektedir. Bu 5 ülkenin toplam biber üretim miktarı; dünyadaki üretimin %75,82'sini oluşturmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre “Dünya'nın en acı biberi” sayılan Carolina Reaper'ı yiyen 34 yaşındaki bir ABD'li, günlerce süren baş ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.
Vindaloo pork, oldukça güçlü tatlar içeren baharatlı bir Hint yemeği. Dünyadaki en acı yemeklerden biri olarak kabul edilen Vindaloo Pork, ilk kez Portekiz tarafından Goa'ya kırmızı şarapta saklanan domuz eti olarak getirildi.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Antalya'da düzenlenen 'Kapya Hasat Şenliği'nde, 2 dakikada 188 gram Şili biberi yiyen Yusuf Karahan, 'acı biber yeme yarışması'nda 1'inci oldu.
Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır.
Dolma, Balkan, Güney Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz, Ege ve Orta Doğu mutfaklarında yeri olan bir yemek çeşididir. Biber, domates, soğan, patlıcan ve kabak gibi sebzelerden yapılmaktadır. 2017 yılında Azerbaycan'ın "Dolma yapımı ve paylaşımı geleneği" UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine dahil edilmiştir.
biberin anavatanının merkez olarak Brezilya olduğunu, bu arada Orta Amerika' yı kapsayan bir alandan söz edildiği ve buradaki biberlerin Capsicum annuum ve Capsicum frutescens ve bunların muhtelif alt varyetelerinden oluştuğunu bildirmektedir (Oraman,1968; Bayraktar,1981; Günay,1992).
Antalya'nın Korkuteli ilçesine bağlı Bayat Ovasında örtüaltı modern tesisinde organik saalkım domates yetiştiren İsmail Erten, şimdi de son zamanlarda hiper marketlerde büyük talep gören Kaliforniya biberi yetiştirerek yurt dışına ihracat yapıyor.
Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.
Yaklaşık 4 ay sonra dolmalık biber bitkileriniz, ihtiyaç duyduğunuzda hasat edebileceğiniz ve kullanabileceğiniz meyveler üretecektir.
Mor biber nerede üretiliyor? Son zamanlarda ismini çok duymaya başladığımız mor biber Fethiye Mersin arası üretilmekte ve yurt dışından inanılmaz derecede talep edilmektedir. Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
Bu biberden tadacak kişilerin, eğer acıya dayanıklılığı yok ise çok ciddi mide hasarlarına yol açacağı uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Öte yandan Eylül 2014'te Jason McNabb isimli kişi, bu biberden 10.95 saniyede üç tane yiyerek yine Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Dragon biberi olarak bilinen dünyanın en acı biberi o kadar acı ki, bir kere ısırıldığında, potansiyel olarak bir tür anafilaktik şoka neden olarak, hava yollarınızı yakabiliyor ve onları kapatarak ölüme sebep olabiliyor.
1) Carolina Reaper
Dünyanın en acı biberi carolina reaper bu unvan ile anılmanın hakkını veriyor; çünkü kendisi 2017 yılında, dünyanın en acı biberi olarak 2 milyon acı birimiyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş durumda.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Bazı ülkelerin acıya düşkünlüğü çok daha büyük. Türkiye'de günde ortalama 86,5 gram biber tüketiliyor. Türkiye bu alanda, acı yiyecekleriyle meşhur Meksika'nın (günde 50,95 gram) açık ara önünde dünya lideri.
1 - Carolina Reaper (HP22-BNH7)
Farklı biberlerin melez bir karışımı olan bu biberi yemek daha önce sayılan pek çok belirtinin yanı sıra ciddi nefes darlığına ve ses kısılmasına yol açar.
Biberde acılık tadı veren kapsaisin maddesi vardır. Biberi tükettiğimizde acı hissine karşı mutluluk hissi veren endorfin, serotonin, oksitosin, dopamin hormonu salgılar. Özellikle endorfin hormonu seviyesi artar. Beyne iletilen sinyaller, acı hissini bastırmak için endorfin seviyesini yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri