Dolu kelimesinin eş anlamlısı "meşgul" kelimesidir.
Dolu sözcüğünün eş anlamlısı Yüklü kelimesidir.
DOLU KELİMESİNİN ANLAMI
İçi boş olmayan, dolmuş, meşbu. Bir yerde sayıca çok. Her yeri tutulmuş, boş yeri olmayan. Boş vakti olmayan, meşgul kişi.
Dolu sözcüğü Eş seslidir.
Dolu kelimesinin zıt anlamlısı boşdur. Dolu kelimesinin eş anlamlısı meşguldur.
İlgili 30 soru bulundu
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Dolu kelimesinin zıt anlamı " boş" olacaktır. Dolu kelimesinin eş anlamı " meşgul" olacaktır. Dolu kelimesi ile ilğili cümleler yazacağım; -1 bardak dolusu su kattı.
Dolu kelimesinin zıt anlamlısı boş kelimesidir.
Şöyle ki, fiil durumundaki kelimelerin olumsuz anlamlarını belirten sözcükler zaman zaman sözcüğün zıt anlamlısı zannedilir ancak bir kelimenin olumsuz anlamlısı o kelimenin zıt anlamlısı değildir.
Kelime ''bir'' sözcüğüyle birlikte kullanıldığında pek çok anlamına gelir. Örneğin: ''Meydanda bir dolu insan vitrinlere baka baka yürüyordu.'' Dolu kelimesi mecazen yoğun ve meşgul anlamında kullanılır. Örnek Cümle: ''Bu hafta çok dolu olduğum için dışarı çıkamayacağım.'' Dolu kelimesinin eş anlamlısı nedir?
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Dolu ise bulutların içindeki yuvarlak ya da düzensiz şekilli buz parçacıklarıdır. Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur. Yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sırasında dolu tanelerinin yüzeyinde daha fazla su donarak birikir.
dolu - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tolu veya tolı “1. dolgun, 2. buz parçalarından oluşan yağış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tol- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Mevsim anlamındaki yaz ile eş anlamlı olarak kullanılan tek sözcük ilkyazdır. İlkyaz, haziran ve temmuz aylarını kapsar.
Hiç boş yeri olmayan nesneler ve mekanlar dolu olarak adlandırılır. Leb-a-leb ve mâl-a-mâl kelimeleri tıka basa ve ağzına kadar dolu anlamına gelir. Bu kelime mecazen bilgili, agah ve kültürlü manasında kullanılır. Dolu kelimesinin yan anlamı ise buz hainde yağan yağmurdur.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Bu kelime ise gerçek sözcüğüdür.
Dolu, çapları 5-50 mm bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışıdır. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır.
Yağmur damlaları fırtına nedeniyle donar. Yere doğru inerken hava akımları donmuş yağmur damlalarını bir aşağı bir yukarı sürükleyerek daha büyük buz parçaları hâline getirir. Ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Bu hava olayına dolu denir.
Dolu, bildiğiniz gibi katı şeklinde olan ve buz biçiminde bir yağış tipidir. Yağış, yağmur gibi sıvı özelliğini kaybetmiştir.
Dolu ve boş kelimesi zıt anlamlıdır. Dolayısıyla somut kelimesinin zıttını bulmalıyız.
Yazılışları ve okunuşları farklı olan ancak anlamları aynı olan kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir. Bu kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir çünkü aynı anlama gelmektedirler. Diğer bir değişle aynı varlığı, nesneyi veya kavramı gösteren sözcükler eş anlamlı kelime olarak bilinir.
Türk Dil Kurumu açısından zengin kelimesine karşılık olarak varlıklı, verimli, çok ve bol kelimeleri kullanılabilir.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler.
Tehi kelimesi dışında faydasız, ıssız, verimsiz, dolu olmayan, münhal (Bir işi ve görevi olmayan kişi, başında görevlisi, yetkilisi bulunmayan görev, alan) anlamsız, işsiz, nafile, bilgisiz, cahil, yararsız ifadeleri de boş kelimesinin eş anlamlıları arasındadır.
Tehi, hem boş hem de fakir anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri