Özgürlük kelimesinin eş anlamlısı HÜRRİYET kelimesidir.
Özgürlük kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şu şekildedir; Hürriyet ve erkinlik.
Özgür kelimesi için kullanılabilecek olan eş anlamlı sözcük 'hür' kelimesidir.
Kelime, kelimesinin bir tane eş anlamlısı vardır. Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
BAĞIMSIZLIK EŞ ANLAMLISI
Bağımsızlık kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı; hiçbir kısıtlama ya da hiçbir baskı ya da hiçbir şarta bağlı kalınmamasıdır. . Bağımsızlık sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "hürriyet" kelimesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre özgür kelimesinin anlamına baktık. Bu anlamlara göre özgür kelimesinin zıt anlamlıları "tutsak, bağımlı ve köle" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılamaz. Ancak cümle içerisinde karşıt anlam ifade etmektedirler.
Özgürlük, erkinlik veya hürriyet, birinin engellenmeden ya da sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi durumudur. Felsefede, determinizm karşıtı özgür irade fikrini içerir.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından örnek kelimesinin eş anlamlısı 'mesela ya da misal' şeklinde yer almaktadır. Her iki kelimeyi de farklı yazılışları olsa dahi anla anlam üzerinden cümlede kullanmak mümkün.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
TDK'ya Göre Sığ Kelimesinin Zıt Anlamları
Bu doğrultuda taşımış olduğu anlam ile beraber derin kelimesi tam zıt anlamı ile değerlendirilebilir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Özgür kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı; hiçbir kısıtlama ya da hiçbir zorlamaya veya hiçbir şarta bağlı kalınmaksızın anlamındadır. Özgür kelimesi ile aynı anlama gelen kelime ise “hür” kelimesidir. Hür kelimesi özgür kelimesinin eş anlamlısı olan bir kelimedir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Eş anlamlı, diğer adıyla anlamdaş kelimeler, farklı yazılıp, okunsalar da görevleri ve anlamları aynıdır. Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Eş anlamlı kelimeler birbiriyle aynı anlama gelir. Yani tam olarak aynı cümle içerisinde kullanılabilmektedirler. Ancak söz konusu yakın anlamlı kelimeler olduğu zaman, bu kelimeler birbirine benzerlik gösterse bile aynı değildir.
Yazılışları farklı olsa da aynı anlama gelen kelimelere ''eş anlamlı kelimeler'' denir. Bu kelimeler, cümlenin içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
↬ Özgürlük, kişinin özgürce kendi kararlarını alma, söz, düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip olma hakkına verilen isimdir. Hiçbir birey veya güç, diğer bir bireyin özgürlük hakkını kısıtlayamaz. Özgürlük, insan haklarından biridir. Her insan özgür doğar.
Türk Dil Kurumu'na göre "özgürlük" şöyle tanımlanmıştır:1-Herhangi bir koşulla sınırlanmama ya da zorlamaya ve kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranmadır. 2- İnsanın, her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi istencine ve kendi düşüncesine göre karar vermesi durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri