Ege Bölgesi İncir ve üzüm bu bölgede, özellikle Aydın ve İzmir çevresinde yetişir.
Ege Bölgesi incir yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasındadır. Bu bölgede de İzmir ve Aydın illeri yoğun şekilde incir tarımının yapıldığı şehirlerdir.
→ İncir en çok Ege Bölgesi'nin Aydın ilinde yetişmektedir. Türkiye'de incir ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 80'ni Aydın'dan karşılanmaktadır. Ayrıca incir Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere az olmakla birlikte Karadeniz ve Marmara'da da yetişmektedir.
Ancak en çok üzüm yetiştirilen bölgelere dikkat çekecek olursak; Ege ve Marmara Bölgesi listede kendinden söz ettirecektir. Ege Bölgesi sofralık ve kurutmalık kulvarında %50 oranla üzüm üretiminde zirvededir. Ege Bölgesi sınırları içinde Manisa, İzmir ve Denizli üzüm üretimiyle ön plana çıkar.
Ege Bölgesi'nde üretilen incir, zeytin gibi ürünlerin sanayileri yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
İncir Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
İncir ağacı, ılıman iklimlerde yetişen, dut ailesinden bir ağaç türüdür. Soğuğu sevmez. Bu nedenle ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Ana vatanının Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgeleri olduğu söylenebilir.
Türkiye, kuru incir üretim ve ticaretinde, Dünyada ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz'den başlayarak, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde, Güneydoğu Anadolu'da ve İç Anadolu'daki nehir vadilerinde incir ağaçlarına rastlamak mümkündür.
Bursa Siyah İnciri “Dürdane” çeşidinden üretilir. Koyu mor renkli bir dış kabuğu, kırmızı et rengi ve iri boyutlu (55–65 mm genişliğe sahip) bir incirdir. Bursa İlinde yetiştirilmekte ve taze olarak tüketilmektedir.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
Sutropik iklim meyvesi olan incir, ılıman iklimi sever. İncir kışları ılık yazları sıcak ve kurak yerlerde yetişir. Türkiye'de incir ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 80'ni Aydın'da karşılanmaktadır. Ayrıca incir Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere az olmakla birlikte Karadeniz ve Marmara'da da yetişmektedir.
İncir yaz meyvelerindendir. İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlar ve bu aylarda satışa çıkabilir. Taze incir almak istiyorsanız Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında pazardan, manavdan temin edebilirsiniz.
Türkiye'de dikenli incir, Akdeniz havzasının her yerinde ve özellikle de Anamur ve Tarsus yöresinde bol miktarda bulunmakta olup, tamamen doğal ortamda yetişir.
MERSİN (AA) - Mersin'in Mut ilçesinde hasadına başlanan beyaz incir, kilogramı 10-15 liradan alıcı buluyor. Lezzeti, aroması ve raf ömrüyle öne çıkan beyaz incirin, olgunlaştığı Dereköy Mahallesi'ndeki bahçelerde hasadına başlandı.
İncir üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye incirlerinin çoğunluğunu Ege Bölgesi'nde gerçekleştirmektedir. Bu bölge üzerinde özellikle İzmir ve Aydın illeri incirin anavatanı olarak bilinir.
Mor incir çeşitleri arasında konumlanan Mor güz inciri Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın ve İzmir illerinde yetiştirilmektedir.
İncir ağacı subtropik yani ılıman iklim bitkisi olup yazları sıcak ve kurak yerleri, kışları ise ılık yerleri sever ve buralarda daha iyi yetişir. Kış aylarında maksimum -8 derece soğuğa dayanabilmektedir. Daha soğuk yerlerde yetiştirilmek istenirse iç mekânda yetiştirilme yapılmalıdır.
Ülkemizde de tüm sahil kuşağında yetiştiriciliği yapılabilen incir Akdeniz kıyılarının tipik meyveleri arasındadır. Marmara, Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu en yoğun incir üretimi yapılan bölgelerimizdendir.
Erzincan karasal bir iklime sahip olduğu için İncir Ağacı yetişmesi zordur. Erzincan ilinde incir çeşitlerini hobi amaçlı dikebilirsiniz ama sıkıntı yaşama olasılığınız yüksektir.
İncir ağacı Tokat'ta ılıman iklim olan yerlerde rahatlıkla yetişebilir.
Orijini Meksika (üretim alanı 70.000 ha, miktarı 300.000 ton) olan dikenli incirin genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetiştiği bilinmektedir. Türkiye'de Mersin, Antalya, Muğla gibi şehirlerde üretimi görülmektedir.
İncirin anavatanı Anadolu ama tarihöncesi zamanlarda Doğu Akdenize ve Arap Yarımadası'na da yayılmış. Bu topraklarda yetişen ve adını Karya bölgesinden alan Ficus carica, yani siyah incir, antik uygarlıklarda bolca tüketilen bir meyveydi. İnsanın evriminde de çok önemli bir rolü var incirin.
Kütahya karasal bir iklime sahip olduğu için İncir Ağacı yetişmesi zordur. Kütahya ilinde incir çeşitlerini hobi amaçlı dikebilirsiniz ama sıkıntı yaşama olasılığınız yüksektir.
İncir ılıman iklim bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Kış mevsiminde ılık, yaz mevsiminde ise kuru ve sıcak yerleri severler. Her türlü toprakta yetişebilirler. Ortalama 15 ile 20 derecedeki sıcaklıklarda çok rahat yetişmektedirler.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada “Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri