Başlıca görevi, birlikte kullanıldığı sözcüğün kavramını daha öncekine katmak olan da, de bağlacı bağımsız bir sözcüktür, vurgulanamaz ve ayrı yazılır. Kendisinden önceki sözcüğün son ünlüsüne göre önlük-artlık uyumuna girer. Söyleyişte ünsüz uyumuna da girer, ancak sadece da, de biçiminde yazılır.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
“de”nin yazımını ayırt etmenizi sağlayacak pratik yöntem şudur; Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
UYARI: Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz. Örnek: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var. (Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var.)
İlgili 36 soru bulundu
De bağlacı yazımı bahsedelim.
Ayrı yazılır. Kesmeyle ayrılmaz. Sertleşmeye uğramaz.
Bağlaç olan "de" ve "da" ayrı yazıldığı için yazımda ünsüz sertleşmesi kuralına uymaz.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir. Örnekler: 1- Yarın sınıf arkadaşlarımla birlikte halı sahada maç yapacağız. 2- Kaybettim sandığım gözlüğümü çantamın gözünde buldum.
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
Bağlaç olan da / de cümleden çıkarıldığında anlam bozulmuyorsa ayrı yazılır.
"9'da, Dokuz'da" "5'te, Beş'te" "6'da, Altı'da" "3'te, Üç'te"
de' nin yazımı; cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa de bitişik, bozulmuyorsa ayrı yazılır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan hesap kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan hesap kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Ben de kelimesinin anlam bakımından da yazılışı farklılık gösterebiliyor. Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor.
Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da ekleri kelimeden ayrı yazılır.
"İsteyip de" yazarken 'de' ayrı yazılmalıdır çünkü dahi anlamında ya da bağlaç işlevi göre ayrı bir sözcüktür.
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri