Dolu ise bulutların içindeki yuvarlak ya da düzensiz şekilli buz parçacıklarıdır. Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur. Yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sırasında dolu tanelerinin yüzeyinde daha fazla su donarak birikir.
Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir. Atmosferde yağış, yağmur, kar, kırağı, dolu halinde oluşur.
Bilindiği gibi bulutlar, havada asılı haldeki görünebilen su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşan kümelerdir (Atalay 2004) ve bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur (meteor.gov.tr).
Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur.
Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
İlgili 34 soru bulundu
Dolu, bildiğiniz gibi buz şeklinde katı bir yağış şeklidir. Yağış, sıvı özelliğini kaybederek meydana gelecektir. Çok büyük dolu tanelerinin tarlalara, araçlara, çevreye ve insanlara zarar vermesi oldukça mümkündür.
Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Dolu yağması da kırağılaşma olayına örnek verilebilir. Bu olayda atmosferde bulunan su buharları hızlı bir şekilde katılaşır ve dolu oluşumu meydana gelir.
Soğuk hava kütlesinin, sıcak havanın yerini almaya çalıştığı anda, genellikle sağanak hattı boyunca meydana gelir. Atmosferin sıcaklığı ve Cb bulutunun gelişmesine bağlı olarak bazı bölgelerde oldukça etkilidir. Bilhassa ilkbahar ve yazın ilk aylarında meydana gelen şiddetli oraj ve firtınalarla beraber dolu görülür.
Süblimleşme, katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hâl olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi.
Böylece dolu tanesi, inişi sırasında erir. Küçük dolu taneleri tamamen eriyip su damlaları olarak yeryüzüne düşebilir. Daha büyük dolu taneleri ise katı bir halde düşerler ve binalara, altyapıya, araçlara, tarıma ve hayvanlara zarar verebilir.
Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.
Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Maddenin Kaç Hâli Vardır? Doğada maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzerine dört hâline rastlanır.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Oluşumu. Dolu, güçlü fırtına bulutlarında, özellikle yoğun hava yükselmeleri, çok sıvı su içeriği, büyük dikey genişliği, büyük su damlacıkları olan ve bulut katmanının iyi bir bölümünün donma noktasının altında olduğu yerlerde oluşur 0 °C (32 °F).
- Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar. Aynı şekilde maddenin sıvı halinin de yine kendine özgü birtakım özellikleri bulunmaktadır. - Belirli bir hacimleri vardır.
Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar. Sıvının sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen buhar basıncı, sıvının yüzeyine etki eden basınca eşit olduğu an, sıvı kaynamaya başlar. Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez.
Kaynaklarda "Metaller , oda sıcaklığında cıva hariç katı halde bulunur." Şeklinde geçmektedir. Ancak yukarıda da yazdığım gibi bir maddeye yeterli ısı verildiğinde -ki bu metaller için çok yüksektir ve zordur- buharlaşıp gaz hale geçebilir.
Süt, dişi memeli hayvanların yeni doğurdukları yavrularını besleyebilmek üzere, süt bezlerinde farklı sürelerde salgılanan, içinde yavrunun kendini besleyecek duruma gelinceye kadar almak zorunda olduğu bütün besin maddelerini yeterli miktarda bulunduran bir sıvıdır.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Beyaz katı veya biraz mavi iziyle neredeyse renksiz, şeffaf, kristalli katı veya sıvı.
Kuru ve soğuk bir havada ise toz halinde, daha küçük kar taneleri oluşur. Dolu ise bulutların içindeki yuvarlak ya da düzensiz şekilli buz parçacıklarıdır.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri