Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü.
Dolu, hava olayları arasında yer alan bir yağış türüdür. Bir başka deyişle, sıvı haldeki suyun soğuyarak buz kristallerine dönüşmesi ve bu buz kristallerinin yeryüzüne düşmesiyle oluşur.
Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır. Göller neden tamamen donmaz?
İlgili 28 soru bulundu
Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
Suyun Özellikleri
o Su 0 °C 'nin altında donar, 100 °C 'nin üzerindeki sıcaklıkta ise buhar haline dönüşür, 0 ile 100 °C arasında ise sıvı haldedir. o Su, üçlü noktası olarak bilinen 273.16 kelvin(0,01 °C) sıcaklık değerine tekabül eden durumda sıvı, katı ve gaz halde dengede bulunabilir.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Suyun hacmi, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa (+4 °C'ye) düşene kadar azalır, daha sonra tekrar artmaya başlar. Donduğunda ise hacmi sıvı hâle göre daha fazladır. Bu nedenle suyun katı hâli, sıvı hâlinden daha hafiftir.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Su buharının tekrar su hâline geçmesine de yoğunlaşma denir. Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hâle geçer.
Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir. Atmosferde yağış, yağmur, kar, kırağı, dolu halinde oluşur.
Yani sisler, bulutlara benzer şekilde; buharlaşmış su damlacıklarının soğumasıyla oluşan küçük su damlacıklarından[1] oluşan bir topluluktur. Ancak sis her ne kadar benzerlik gösterse de pustan farklı bir hava olayıdır.
Eriyen buz ıslaklık oluşturur. Kuru buz doğrudan buharlaştığı için hiçbir zaman ıslak olmaz yani süblime oluyor.
Genel bir kural olarak molekül ağırlığı arttıkça bir element ya da bileşiğin oda sıcaklığında büyük olasılıkla sıvı yada katı halde bulunmasına karşın, molekül ağırlığı azaldıkça sıvı yada gaz halinde bulunur.
kaynama sıcaklığı
Verilen sıcaklık değeri kaynama sıcaklığının üstündeyse gaz halinde kaynama sıcaklığının altındaysa sıvı halinde bulunur.
Kan dolaşımı aracılığıyla böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılmaktadır. Bir kısmı ise, deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılmaktadır.
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C'den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C'de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C'de maksimumdur.
Su aslında renksiz bir sıvı değildir. İçinde yabancı madde bulunmayan saf su bile hafif mavi bir ton barındırır. Bu tonu en iyi, uzun bir su sütunundan içinden bakarken görürsünüz. Sudaki bu mavilik, gökyüzüne mavi rengini veren ışığın saçılmasından kaynaklanmaz.
Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur.
Yeryüzündeki su buharı yükselerek bulutlara dönüşür. Su buharı, bulutlara dönüşme esnasında gaz haldedir. Yükseklik farkından kaynaklı sıcaklık değişiminden dolayı su buharı sıvı hale dönüşür.
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Gezegenimizde bulunan okyanuslar, denizler, haliçler, mercan resifleri, nehirler, göller ile kıyı alanları vb. su kütleleri su / sucul ekosistemlere en belirgin örneklerdir ve bazı bitkiler ile makroomurgasızlar, makrofitler, fitoplankton, fitobentoz ve balıklar vb. çok sayıda canlı bu ekosistemlerde habitat oluşturan ...
Suyun donma noktası: Sıvı halden katı hale geçerken suyun belli bir donma noktası bulunmaktadır. Bu donma noktası ise 0 derecedir. Yani 0 dereceye geldiği zaman su donmaya başlar. Böylece su sıvı halden katı hale döner.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri