Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir.
Yaşanan bu olayda atmosferde bulunan su buharı doymuş hale gelerek çimlerin üzerine çiğ şeklinde düşer. Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır.
Peki, nasıl oluşur bu kar taneleri? Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir.
↦ Kar gaz bir yapı değildir, kar hem katı hemde sıvı bir yapıdır bunun için cevabımız yanlış olacaktır.
➡Kar yağması,"kırağılaşma"ya örnektir. ❔Peki Neden? ➡Kar yağması sırasında soğuk hava kırağılaşarak gaz halden katı hale,yani buz haline gelir.Bu nedenle bu hal değişmine kırağılaşma diyoruz. ➡Yağmur yağması ise kırağılaşmaya değil,yoğuşma olayına örnektir.
İlgili 38 soru bulundu
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Kar, suyun yarı donmuş halidir. Kar kristalleri dediğimiz küçük buz parçacıklarından oluşan kar, soğuk bulutlar içindeki su parçacıklarından oluşur. Kar kristalleri altıgen olmasına rağmen çeşitli şekil ve büyüklüklerde olabiliyor. Bu şekiller sıcaklık ve havadaki su seviyesine göre değişiyor.
Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir. Atmosferde yağış, yağmur, kar, kırağı, dolu halinde oluşur.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü.
✅ Evet kar suyun katı haline örnektir.
Su buharı yeterince neme doyduğunda atmosferin ısısına göre hava olayları oluşur. Kar, havadaki su buharlarının suya dönüşmeden önce donmasıyla oluşur. Bulutlardaki sıcaklığın 2 °C'nin altına düşmesiyle gaz halindeki su buharı, havadaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak donar. Böylece kar parçacıkları oluşur.
Açıklama: >Kar, katıdır.Eridiği zaman sıvı hale gelir.Eriyip buharlaşır buda gaza girer. Kar, havada bulunan su buharının donması ile oluşan yeryüzüne yağan beyaz, hafif buz parcacıkları.
Çarpışabilir veya birleşebilir. Ancak bulutta oluşan kar veya yağmur taneleri, bulut içerisinde yükselme ve alçalma hareketleri yaparken genellikle elektriksel olarak yükelnirler ve aynı buluttan gelenler aynı yükle yüklenir. Bu yüzden havadayken birbirlerine elektrositatik kuvvet uygulayarak uzak kalabilirler.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Hava olaylar yani yağmur ve kar oluşumu olaylar Fiziksel Değişim örneğidir.
Bulutları oluşturan minik su tanelerinin soğuk hava ile karşılaşması sonucunda gerçekleşmektedir. Beyaz, parlak ve çoğunlukla altıgen şekilli buz kristallerinden oluşmaktadır. Ayrıca kar 0 derecenin altında su buharının yoğunlaşması sonucu oluşmaktadır. Dağlara ve soğuk bölgelere düşen kar gerçekte donmuş sudur.
Buharlaşma ve yoğunlaşma
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.
Katı Maddeler
Katı halde olan maddelerin belirli bir şekli vardır. Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir.
kar taneleri,katıdır ama eğer kar taneleri yere düşüp erirse sıvı olurlar. kar tanesi dediğimiz için katı diyebiliriz.
Cevap: Kar homojen bir karışım konumundadır. Maddeler her tarafına eşit olarak dağılmıştır.
Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı hale geçmesidir.
Hava; Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden oluşmuş, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.
Sis su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sebebiyle ortaya çıkar.
Karın Oluşumu
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
3-Kar Nem ve Azot Sağlar
Doğa, bitkilere bir tür gübre desteği sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri