Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Yenidoğan dönemindeki yavru kedilerin ilk kakaları çok koyu renkte olur, hatta yeşil bir görünüme sahiptir. Yavru, mekonyum adı verilen maddeden oluşan ilk kakasını dünyaya geldikten sonraki 1-2 günlük süreçte yapar. İlk kakanın koyu renkte olması normaldir ancak bu kakanın bir istisna olduğu unutulmamalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın.
01 – Kediler genellikle 1-2 hafta boyunca yiyecek olmadan “hayatta“ kalabilirler, ancak 24 saat boyunca yiyecek olmadan asla kalmamalıdırlar. 02 – Yemek yemeyen bir kedinin altta yatan sebep olarak bir sağlık durumunun neden olup olmadığını görmek için veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Kum kabı kullanan yavru kediler genellikle ilk bir kaç hafta çok beceriksiz olup her yerlerini kirletebilir, patileriyle dışkılarını kum kabının dışına taşıyabilirler. Bu durumu kabullenmeniz gerekir. 1.5 aylık olduktan sonra çok temiz bir şekilde kum kabını kullanmayı öğrenecektir.
Birkaç hafta boyunca yavaş yavaş yavrusunun sütten kesilmesini sağlar. Yavrular sütten kesildikten sonra su içmeyi öğrenmelidir. Su, yavru kedi için hayati derecede önemlidir. Yaklaşık 4 haftalık olduğunda kediyi suya alıştırmanın da zamanı gelmiştir.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Evde yaşamını sürdüren kediler, tuvalete gitme ihtiyacı gerekli olan bir durumdur. Kedilerin böbrek fonksiyonu ve idrar üretimi, geceleyin devam etmektedir. Aynı zamanda, gece vakti tuvalete gitmek, kedinin ''bölgesel davranışının'' devam etmesine yardımcı olabilir.
Yavru kediler normal şartlarda günde en az 1 – 2 kez kaka yapmalıdır. İdrar ise her beslenmeden sonra atılmalıdır. Bu da kedinizi her beslenmeden sonra idrarını yapabilmesi için yumuşak ve emici bir bez ile ovalamanız gerektiği anlamına gelir.
Yavru kedilerde tuvalet eğitimi doğumlarından yaklaşık 1 ay sonra başlar. 1 aylık kedi tuvalet eğitimi kapsamında yavruların ilk olarak kedi tuvaletleri ile tanıştırılması, kumlarına alıştırılması ve tuvalet alışkanlığı kazanmaları amaçlanır.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kediler genel olarak bağımsız canlılardır ve kısa süreli yalnız kalabilmeleri için doğal bir yetenekleri bulunur. Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir.
Yavru kediler doğumdan sonraki ilk 3 - 4 hafta boyunca sadece sıvıyla beslenmelidir. Sonrasında ise yavaş yavaş katı gıdalara geçiş yapılmalıdır. 3 - 4 haftalık süre tamamlandıktan sonra eğer anne kedi varsa hem anne hem de yavrular için yaş mama bırakabilirsiniz.
Gözleri açılmamış olan yavru kediler anne sütü ile beslenmektedir. Yavru kedilerin sağlıklı büyüyebilmesi için anne sütü ile beslenmesi gerekir. Sokakta Yaşayan Yavru Kediler Nasıl Beslenir? Sokakta yaşayan yavru kedilerin beslenmesi, yavrulara uygun olacak şekilde yapılmalıdır.
İlk dört hafta boyunca sadece anne sütü ile beslemek en doğrusudur.
Yavru kediler 1 aylık olana kadar tuvalet eğitimi verilmesine pek gerek yoktur. Çünkü bu dönemde her şeyleri ile anne kediler ilgilenmektedir. Yavru kediler 1 aylık oldukları zaman ise, ev içerisinde bulunan kum kabı ve kedi kumu ile tanıştırılmalıdır.
3 hafta; yavru kedinin görme duyusu hala zayıftır ama bazı görsel bilgileri yorumlayabilir. İlk dişler diş etlerini delmeye başlar. hafta; yavru kedinin görme yeteneği engelleri aşabilecek kadar gelişmiştir Motor becerileri geliştirmeye başlar, koşabilir. Katı (konserve) mamayı yemeye başlar.
Yüksek oranda protein içeren, yağ asitleri bakımından zengin, gelişimleri için temel öneme sahip vitamin ve mineraller barındıran yavru kedi mamaları günde 3 öğün şeklinde sunulmalıdır. 2-3 günde bir kuru mamalara ek olarak yavru kedi konserveleri de tüketebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri