LEZZETLİ VE BİR MANTAR TÜRÜ Geçtiğimiz yıllarda kilosu 200-250 TL'den satılan mantarın bu yıl kilosunun 500 TL'ye kadar çıkması bekleniyor. Kültürlemesi yapılamadığı için sadece yılın belli bir ayında yetişen domalan mantarı özellikle Arap ülkelerinden yoğun ilgi görüyor.
Domalan mantarı define arar gibi aranıyor, kilosu 300 TL.
Bunu arazide her insan bulamaz. Domalan, toprakta hafif kabarır ve görünen bir otu vardır. Bunları bilen, arazide mantarı bulabilir." Domalan için ilçelerine gelen bir toptancı olduğunu aktaran Öz, "Toptancı, yöre halkının topladığı domalan mantarlarının kilosunu 80-100 lira arasında satın alıyor.
Kırsal arazide toplanarak temin edilen mantar, köy pazarlarında ve şehirlerde kurulan semt pazarlarında satılır. Ayrıca büyük marketlerin reyonlarında da rastlandığında hemen alınması gereken mantarı internet üzerinden sipariş ile de getirtebilirsiniz.
- Domalan mantarı tirmit mantarı ve şitaki mantarı gibi yüksek kolesterole iyi gelir. - Şahtere otu ile birlikte hazırlanan domalan mantarı omuriliği kuvvetlendirmek için doğal ilaç olarak kullanılır. - Domalan mantarının afrodizyak etkiye sahip olduğu bilinir.
İlgili 32 soru bulundu
İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde görülür.
Domalan mantarı yüksek yamaçlarda ve kumlu toprağın olduğu yerlerde yetişmektedir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yüksek alanlarda kendiliğinden, doğal ortamında yetişen bir mantar olduğunu söylemek mümkündür.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Keme, domalan, tombalak, topalak, geme, kumi bir çeşit mantarıdır. Terfezia sp. Mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde, bahar yağmurlarından sonra çıkan, bazı yörelerde "keme" olarak da adlandırılan ve yüksek fiyatlardan alıcı bulan domalan mantarı, yöre halkının geçim kaynaklarından biri haline geldi.
Yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde görülebilir. İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Türkiye'de Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde bulunur.
Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Domalanlar suda ıslatıldıktan sonra kabukları ince bir şekilde soyulup dilimleniyor. Sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketilen domalanlar bazı yörelerde kebap yapımında kullanılıyor. Protein oranı yüksek mantarın insan sağlığına çok faydalı olduğu biliniyor. Hatta kolesterole de iyi geldiği söyleniyor.
Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
Mantarı açıkta saklamalısın. Buzdolabından ancak hava alacak şekilde açıkta olmalı. Poşete sarmamalı ya da streç filmle kaplamamalısın. Mantarın dokusu süngerimsi olduğu için kokuları da sünger gibi emer.
Kültür Mantarı 400 G Paket.
Türkçe tomal- veya domal- "yuvarlak olmak" fiilinden +gAn sonekiyle türetilmiştir.
YILIN İLK DOMALAN MANTARINI BULDULAR
Konya'nın Çumra ilçesine bağlı mahallelerde yağışların ardından vatandaşlar domalan mantarı aramaya başladı. Çumra'nın Uzunkuyu Mahallesi'nde yaşayan Musa Büyükeken, meralarda bulduğu mantarları sosyal medya hesabından paylaştı.
Türkiye'de en büyük pazar payına sahip beyaz şapkalı kültür mantarı, üretimi konusunda en çok bilgi sahibi olunan türlerin başında gelir. Bu nedenle az risk ve yüksek pazar payı ile bu iş koluna yatırım yapmak isteyen işletmecilerin ilk tercihidir.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
Keme, domalan, tombalak, topalak, geme, kumi bir çeşit mantarıdır. Mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir. Yüzey genelde düz bazen pürüzlü, geniş oluklara ayrılmış, kırmızımsı-soluk kahverengi, bazen sarımsı veya gül rengindedir.
Mantarları isterseniz bütün bir halde, isterseniz parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin ağzını kapattıktan sonra üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın. Buzdolabı poşetini derin dondurucuya aktarın. Bu şekilde mantarları 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri