Trenin bildiğim kadarıyla 35 tane tekeri vardir.
Sahada "tekerlek", "tekerlek flanşı", "flanş" vb terimler ile ifade edilir. Genelde tramvay ve hafif raylı metro araçlarında ,titreşimin fazla olduğu hatlarda tercih edilmektedir. Montajı monoblok tekerleklere nazaran kolaydır. Montaj için yüksek maliyetli altyapı ve ekipman yatırımı gerektirmez.
Demiryolu tekeri üretiminde dövme veya doğrudan döküm yöntemleri kullanılabilmektedir [7]. Döküm için gerekli malzeme, yüksek fırın prosesinden gelen sıvı demirin konvertörlerde veya kütük/hurda gibi malzemelerin elektrik ark ocaklarında ergitilmesiyle elde edilmektedir.
Her tekerleğin ağırlığı 254 kg ve çapı 711.2 mm'dir.
Trenlerdeki tekerlek sayısının çok olması tren ağırlığının birçok tekerlek üzerinde paylaşılmasını sağlar. Bu durum trenin raylara yaptığı basıncı azaltır.
İlgili 36 soru bulundu
Demiryollarında tekerleğin profili, ray üzerinde yuvarlanırken minimum bir sürtünme sağlayacak ve dururken meydana gelecek yatay, yol eksenine dikey etkilere karşı koyarak, raydan çıkmamasını sağlayacak çıkıntılı kısımdır. Boden İngilizceden terim olarak dilimize ve tekniğimize geçmiş.
Deray: Demiryolu araçlarının en az bir tekerinin raydan ayrılması.
Tren tekeri, yarım ton özel çelikten üretilir. Ağırlığı 370 kilogramdır.
Bunu sağlayan en önemli unsur fren sistemi reaksiyon süresidir(t). Bu süre normal frenleme için 1,25 saniye iken cebri frenleme için 0,57 saniyedir. Durma mesafesi uzadıkça aracın tekerlerinde ve rayda oluşan hasarda artacaktır.
Demiryolu altyapısı 350 kilometre/saat (220 mph) hıza uygun olarak tasarlanmış olsa da, düzenli sefer yapan yüksek hızlı trenler şu an 305 kilometre/saat (190 mph) azami hızla işletilmektedir.
Tren, dizel yakıtla çalışan vasıtalardır.
Dizel yakıtla çalışan lokomotif ve trenlerin çalıştığı hatlar elektrikli hat sistemine geçilerek. Dışa bağlı yakıttan kurtarılması gerekmektedir. Demiryolu işletmelerinde Elektrik Enerjisiyle çalışan lokomotifler ve trenler çok büyük oranda elektrik enerjisi tüketen vasıtalardır.
Genellikle trenler 11-12 ton arasındadır.
Bu sistemlerde tekerlek olarak, lastik tekerlek kullanılmaktadır. Her ne kadar lastik tekerlek kullansa da kendine özgün bir yolu ve izli sistem (Direksiyonu olmadan yolunu takip eden sistem) olduğu için raylı sistem aracı olarak sayılmaktadır.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
Bu kavramı hareket eden bir gemiye uyarlayın; bir geminin kıç tarafında bulunan bir pervane ile kendisini suda ittiği gerçeği göz önüne alındığında, geminin tekerleğinin olmadığı ortadır. Pervane döndüğünde, gemiyi ileri yönde iten bir itme kuvveti oluşturur.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Vagonlar ile beraber gelen iletim boru hattı vardır ve bu sayede lokomotif vagon çekiyorsa vagonlar da fren yapar. Vakumlu fren sisteminin temel sorunu boruların yanlış bağlanması veya vagonlardan biri kaza sonucu ayrılırsa tüm trenin fren sistemi çalışmayacak olmasıdır.
Dünyanın en uzun tren seyahati: 21 günde 18 bin 755 km mesafe kat ediyor.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
TCDD filosunun yeni nesil elektrikli lokomotifi 6702 beygir gücünde.
Dray olmak, trenin tekerleklerinin rayla temasının ortadan kalkmasına denir. Trenin raydan çıkması olarak bilinir.
Raylar, yerleştirilirken altındaki zeminin düzgün olması gerektiğinden, zemindeki küçük taşlar ve kaya parçaları ezilir veya kaldırılır. Bu, rayların düzgün bir şekilde yerleştirilmesini ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Demir yolu araçlarının tekerleklerine en az direnimi gösterecek bir yuvarlanma yüzeyi sağlayan ve tekerlekleri kılavuzlayan, ayrıca dingillerden aktarılan kuvvetleri traverslere aktaran dökme çelikten yapılmış üstyapı malzemesine ray denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri