Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Verimli bir biber ekimi için Nisan ayı başını veya ortalarını tercih etmek gerekir. Mayıs ayı başında da biber ekimi yapılması mümkündür.
Şubat Ayında Ekilen Sebzeler
Örtü altı dikim olarak bilinen ve sebzeleri ve süs bitkilerini toprağa ekime hazırlayan yetiştiricilik yöntemi ile domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak ve karpuz tohumlarının naylon torbalara dikimine başlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Tohumluk olarak kullanılan salatalıklar bekletilerek, meyvenin iyice olgunlaşması bekleniyor. Salatalık tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır.
Domates tohumu için verim alınabilecek en ideal ekim ayları, Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı çok daha lezzetli olacaktır.
Biber tohumu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekilmektedir. Biber tohumunun kalitesi ise ekim verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Biber tohumları 1, 5 cm sıralar üzerine 30 ya da 40 cm mesafe aralıkları ile ekilmelidir. Biber fidesi kullanılacak ise ekim aralıklarına da çok dikkat edilmektedir.
işlenmiş toprağa biber tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 0,5-1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 12-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.
Bezelye , fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır. * Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı tohum , fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir. Üreticiler satın alacakları tohum ve fidelerin hastalıksız, canlı görünüşlü olmasına dikkat etmelidir.
Doldurma işlemi bittikten sonra yüzey toprağı fısfıs yardımıyla nemlendirilir ve şeffaf bir naylon (streç film) yardımıyla yüzeyi kapatılır, arada bir kontrol edilip toprak fısfısla nemlendirilmeye devam edilir. Biber tohumunun çimlenme süresi 14-20 gün arasında değişir.
tohumlar sıcak yastık veya kasalara Aralık sonu- Ocak ayı başında ekilirler. Şaşırtma büyüklüğüne ulaşan 1-2 hakiki yapraklı fideler ılık yastıklara, saksılara, plastik torbalara ve viyollere şaşırtılarak pişkin fide elde edilir ve bu fideler daha sonra esas yetiştirilme yerlerine dikilir.
Sırık Salatalık Tohumu Bol Verimli Geleneksel, açık tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir.
Ekim-Dikim
Tohumlar, sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir, fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilir. Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
FİDE DİKİMİ: Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC'yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir.
Domates tohumunu hızlı çimlendirmek için yapmanız gereken şey, uygun dönemde (Şubat, Mart aylarında) ekimi yapmadan önce tohumları 3-4 saat suda bekletmeniz olacaktır. Böylece domates tohumları en kısa sürede çimlenmeye başlar. Fide viyollerine torf veya gübre+toprak+dere kumu karışımı konulur.
Hava sıcaklığı 18 derecenin altına düşerse yılın hangi döneminde olursanız olun domatesleriniz beklenen gelişimi göstermez. Bu sebeple domates dikmek için yılın son donunun üzerinden birkaç hafta geçmesini beklemelisiniz.
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Salatalık bitkileri çok susayan bitkilerdir. Bu nedenle, bol miktarda lezzetli salatalık elde etmek için uygun sulama çok önemlidir. Suyu çok seven salatalık bitkisi için bitki dibinin daima nemli olması gerekmektedir. Yeterli su alamayan salatalık bitkilerinin meyveleri daha küçük, acı ve şekilsiz olur.
Çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasada başlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri