Kanunların yer bakımından uygulanmasında kabul edilmiş iki temel sistem vardır. Bunlar mülkilik ve şahsilik sistemidir. Mülkilik sistemine göre kanunlar ait olduğu devletin ülkesinde bulunan herkese uygulanır. Şahsilik sitemine göre kanunlar kişi nerede olursa olsun vatandaşı olduğu ülkenin kuralları uygulanır.
Kanunlar; yazılılık, genellik ve süreklilik özelliklerini taşırlar. Yazılılık, kanunlarda yer alan hukuk kurallarının anayasaca belirlenmiş yetkili organlarca yazılı ve kodifiye edilmiş biçimde kabul edilmesi ve yayımlanmasını ifade eder.
Kanunlaştırma hususunda belli başlı iki yol (metod) takibedilebilir: Bunlardan biri kazuist (meseleci) metod, diğeri mücerret (soyut) metoddur. Meseleci metodla hazırlanan kanunlarda, kanunun uygulanacağı bütün muhtemel hadiseler göz önüne alınır ve her olay hakkında ayrıntılı hükümler konulur.
Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.
○ Hukuk kuralları, genel, soyut, kişilik dışı, sürekli ve caydırıcı kurallardır. Hukuk kuralları emredici bir irade içermektedir ve insanların dışa yansıyan davranışlarıyla ilgilenmektedir. durum ve olayları ve de bu durum ve olaylar içinde yer alacak herkesi kapsayan ve herkesi bağlayan kurallardır.
İlgili 22 soru bulundu
Hukuk kurallarının unsurları (Konu-irade-emir/yaptırım).
Hukuk kuralları nitelikleri bakımından; emredici, tamamlayıcı, yorumlayıcı ve tanımlayıcı hukuk kuralları olmak üzere dörde ayrılır.
Derhal uygulama ilkesi gereğince yeni kanun, yürürlüğe girdikten sonraki olay ve işlemlere uygulanmakta, geçmişe yürümemektedir. Sonradan yürürlüğe giren hukuk kuralının geçmişte meydana gelmiş bir olay veya işe uygulanmasına hukukta "geçmişe yürüme" ilkesi denilir.
Olan hukukta boşluklar ise, üçe ayrılarak incelenmektedir: Kural içi boşluk, açık boşluk, örtülü (gizli) boşluk.
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
Kanunların yer bakımından uygulanmasında kabul edilmiş iki temel sistem vardır. Bunlar mülkilik ve şahsilik sistemidir. Mülkilik sistemine göre kanunlar ait olduğu devletin ülkesinde bulunan herkese uygulanır. Şahsilik sitemine göre kanunlar kişi nerede olursa olsun vatandaşı olduğu ülkenin kuralları uygulanır.
TMK 1.maddesine göre Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunun yorumunda, kanun metninin anlam ve ruhu-özü önemlidir. Bu ruh, kanun kuralının izlediği gayeden çıkarılır. Buna gai ( amaçsal ) yorum ve kanun kuralının amacına göre yorum denir.
Hukuki İşlem Türleri
İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
Hukukun temel amaçlarından biri, toplum halinde yaşayan kişilerin varlıklarını sürdürebilmeleri için, barış ortamını sağlamak, topluma dirlik ve düzen getirmektir. Toplu halde yaşama bir düzeni gerektirir. Diğer bir ifadeyle, toplum içindeki kuvvetlilerin zayıfları ezmemesi için bir düzene ihtiyaç vardır.
bir özel kurallar topluluğunu açıklayan, sistemleştiren ve düzene ko- yan ilkeleri ifade eder (2). Başka bir anlatımla, çok sayıda somut du- rumu içine alan ve her somut durumu daha bütüncü bir biçimde dü- zenleyen birçok özel norma temel oluşturan hukuk normları, hukukun genel İlkeleri olarak nitelenir (3).
Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
Anayasaya aykırı olan kanun veya kanun maddeleri de Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırılabilir. olarak, sonradan çıkan kanun, kendisinden önce çıkmış olan kanunu veya bazı maddelerini üstü kapalı olarak yürürlükten kaldırabilir.
“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir.
Yorumun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgileri araştıran hukuk dalı hukuk metodolojisidir. Geleneksel olarak yorumun dört unsuru (elemanı; yöntemi) bulunmaktadır. Bunlar, sözel (lafzi), tarihsel, sistematik ve amaçsal yorumdur.
Ölçülülük ilkesi, elverişlilik, gereklilik ve orantılılık olmak üzere üç ana unsurdan (alt ilkeden) oluşmaktadır.44 Ölçülülük ilkesinin kap- samını belirleyen bu unsurların uygulanmasıyla, gerek yasama faali- yetlerinde gerekse kanunların uygulanmasında hak ve özgürlüklerin en üst seviyede korunması amaçlanmaktadır.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Hukukun kaynağı devletin iradesidir; bağlayıcılık gücü, içeriğinin devletin iradesine uygunluğundan gelmektedir. Uluslararası hukuk açısından da durum böyledir. kendi iradesinin ürünü olan hukuk ile bağlanmasının nasıl sağlanacağı, izah edileceğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri