Domates dip çürümesi; toprak nemi dengede olması gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde kalsiyum alımı düşmektedir. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla sulama yapılmaması gerekmektedir. Sulamalar arasındaki sürede toprak kuru olmaması gerekmektedir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Mücadelesi için kültürel önlemlerden nemlendirme ve kükürt uygulaması başarı sağlar. Rüzgar giren kısımların kapatılması ve bitkinin rüzgara maruz bırakılmaması da çok önemli bir etkendir. Kimyasal mücadele de Abamectin, Spiromesifen, Spirotetramat ve diğer bazı preparatlar kullanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Güve yumurtası güve kovucu ilaçlar sayesinde yok edilebilir. Marketlerde ya da eczanelerde satılan spreyler ya da tabletler güve öldürücü ya da kovucu olarak kullanılabilir. Güve ilacı yetersiz kalırsa ilaçlama şirketlerinden de yardım alabilirsiniz.
Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir. Bu sorun nasıl önlenebilir? 1- Sönmüş kireci saksı toprağına karıştırabilirsiniz. Orta boy bir saksı için 1 çorba kaşığı kirecin yeterli olacağı söyleniyor.
Dilerseniz beslenme içeriğinin ve lezzetinin artması için robottan geçirirken içine fesleğen, kekik, kereviz gibi farklı sebzeler ve otlar ekleyebilirsiniz. Çiğ domates suyu yapımı için bir diğer yöntem de kabuklarıyla birlikte dilimlediğiniz taze domateslerinizin, katı meyve sıkacağı yardımıyla suyunu çıkarmaktır.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domates dip çürümesi verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Taze bir domatesi asla buzdolabına koymamak gerek. Satın aldığınız domatesin olgun ya da henüz olgunlaşmamış olması önemli değil; domateslerinizi her şartta oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Domates, iyice olgunlaştığında ve oda sıcaklığında saklandığında maksimum lezzete ulaşır.
Kimyevi gübre uygulaması, taban gübrelemesi uygulanması gerekmektedir. Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır.
Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Domates suyu yapmak için öncelikli olarak bir tencerenin içerisinde su kaynatmak gerekir. Suyu kaynattıktan sonra ise domateslerin kaynar suyun içerisine atılması gerekir. Kaynar suyun içerisinde domatesler bir kaç dakika bekletildikten sonra alınır. Sonrasında ise soğuk suyun içerisine atılır.
Domatesin gövdesine ve meyvesine zarar veren kurşuni küf bitkinin dokusunu çatlatarak su kaybetmesine neden olur. Zamanla bitkide oluşan lekeler büyüyerek domates bitkisi çürür. Bu hastalıkla mücadele ederken sık dikim yapılmaması ve bitkilerin aralarında hava akımı olmasına dikkat edilmelidir.
Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama tercih edilmelidir. Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yararlıdır. Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri ve ya sürümler yüzeysel yapılmalı, saçak köklere zarar verilmemelidir. Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.
- Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir. - Aynı zamanda lavanta ve defne yaprağı gibi farklı kokulara sahip ürünler de kullanılabilir.
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Sinek kâğıdı ve balık yağı ile evde güve tuzağı yap. Sirke karışımıyla mutfağı ve dolapları temizle. Dolabına sedir koyarak güveleri kaçır. Biberiye, kekik, karanfil, lavanta ya da defne yaprağı kullanarak güveleri uzak tut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri