Bölgemizde Şubat sonu Mart başından itibaren fide dikimi yapılır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmeli, can suyu ile birlikte, kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı gereken ilaçlamalar yapılmalıdır. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir.
Domates tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir. Domates tohumu ekim derinliğinin 2-3 cm olması tavsiye edilir, sıra üzeri mesafe 40-60 cm, sıra arası 90-130 cm arasındadır. Domates fidesi kullanılacaksa domates fidesi ekim aralıkları, domates tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Bu yapıldığı takdirde domates fidesi daha kolay ve daha rahat bir şekilde büyür. Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
Domates genellikle ilkbaharda mevsiminde ekilir. Ancak, iklim koşullarına bağlı olarak ekim zamanı değişebilir. İdeal olanı Nisan ve Mayıs ayları arasında domatesi ekmektir.
İlgili 24 soru bulundu
Domatesin yaz aylarında hasadı yapılır. Bu nedenle ekiminin ilkbahar döneminde yapılması gerekir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında domates ekimi yapıldığında, Haziran ayının sonu, Temmuz ve Ağustos aylarında hasat yapılabilir.
En iyi üretim için son dondan 5-6 hafta önce iç mekanlarda tohumlama işlemini yapabilirsiniz. İlkbaharda toprak ve hava ısındıktan sonra da fideleri tam güneşte iyi hazırlanmış bir toprağa dikebilirsiniz. Haftada birkaç kez sulamanız da yeterli olur.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde çapa genellikle işçiler tarafından yapılır. Tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır.
Domates fidelerini sıralar üzerinde mesafe 40-60 cm, sıralar arası ise, 90-130 cm olacak bir şekilde dikebilirsiniz.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
» Hazır Fide Nasıl Olmalı
Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı,bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir. Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fideleri almamalıdır. Gerek fide ,gerekse tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan temin edilmelidir. Fideleme işleri daima akşam üstü yapılmalıdır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domateste Güneşlenme
Domates yetiştiriciliğinde ışığın rolü çok önemlidir. En az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde yetiştirilmesi gerekir.
İlk dikimden bir hafta on gün sonra parsele ilk salma sulama verilir ve toprağın tava gelmesi beklenir. Dikimin üçüncü haftası içerisinde mecrefe veya geniş yüzlü çapalar ile toprak hafifçe yumuşatılarak fidelerin boğazları doldurulur. Artık (havalar pek sıcak ve kurak gitmiyorsa) su vermede acele edilmez.
Doldurma işleminin ardından toprağın nemli kalması için devamlı sulamalısınız. Domates tohumları yaklaşık 15-20 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Domates çimlendikten sonra 4-5 cm fide haline geldiğinde, daha geniş bir saksıya ya da bahçenize ekebilirsiniz.
Domates çapası yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir. Fidelerin arasında bulunan yabancı otlar çapalama yoluyla köklenmeli ve dikim alanının dışına atılmalıdır.
Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem korunur.
Domates kullanım alanı yaygın ve yetiştirilmesi kolay bir sebzedir. Bundan dolayı saksıda veya dışarıda yetiştirilebilir. Domatesin olgunlaşması için güneş ve su çok önemlidir. Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri