Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Fideler dikildikten sonra mutlaka can suyu verilir. Fideler toprakla buluşmadan önce toprağın gerekli besinle donatılması ayrıca önemlidir. Domates fidesinin toprağı özellikle bakır yönünden zengin olmalıdır. Hobi bahçelerinde ya da saksıda yetiştirilen domates fideleri için sıvı organik gübreler kullanılabilir.
Domates düzenli sulama isteyen bir bitkidir. İdeal olanı toprak kuruduğunda domates fidelerinin sulanmasıdır. Havanın durumuna bağlı olarak haftada iki defa sulanması yeterli olacaktır.
Fosfor: Çiçeklenme ve meyve üretimini teşvik etmek için oldukça gereklidir. Ancak çok fazla kullanılırsa bitkinin azotu emme yeteneğini bloke ederek yaprak ve sapların büyümesini sınırlandırabilir. Potasyum: Domatesin fotosentez yapmasına destek verir. Aynı zamanda meyvelerin uygun şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur.
İlk dikimden bir hafta on gün sonra parsele ilk salma sulama verilir ve toprağın tava gelmesi beklenir. Dikimin üçüncü haftası içerisinde mecrefe veya geniş yüzlü çapalar ile toprak hafifçe yumuşatılarak fidelerin boğazları doldurulur.
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, büyüme mevsimi boyunca 700 mm'ye kadar sulama yöntemi aracılığı ile su vermek gerekebilir. Açık yetiştiricilikte bitkilerin su ihtiyacının büyük bir bölümü yağmur suyu ile karşılanmaktadır.
4- Dikimden hemen sonra can suyu verilmeli, toprak derinlemesine sulanmalıdır. Aynı şekilde saksılar gerekirse su dolu tepsilere oturtulmalı, toprak suyunu çektikten sonra tepsilerden alınarak fazla suyun süzülmesine izin verilmelidir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Domates bitkisinin kök gelişimi toprak sıcaklığı ile de yakından ilgilidir. Toprak sıcaklığı 15°C olduğunda kökler büyümez. 20°C'de yan kökler oluşmaya ve 25°C'de ana kök uzamaya başlar. Kökün optimum gelişmesi için toprak sıcaklığının 33 - 35°C olması gerekmektedir.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Amerika'dan dünyaya yayılan domates, bugün başta Asya ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede düzenli sulanarak yetiştirilebilmektedir. Gün ışığını seven bir meyve olup 3 günlük aralıklarla sulanarak yetiştirilebilmektedir.
Bahçe sulamasının yapılması için en ideal zaman, genel olarak günün erken vakitleridir. Sabah erken vakitler bitkilerinizin suyu düzgün bir biçimde emmesine yardımcı olur. Güneş ışığı yüzünden bitkileriniz kurumadan önce sulama yapabilirsiniz.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Çoğu zaman: * Fide yetiştiriciliğinde toprak kalitesinin düşük olması, * Yanlış sulama, * Besin eksikliği veya fazlalığı, * Yetersiz aydınlatma, * Fide üretiminin son aşaması olan 'sertleştirme işlemi'nin yapılmaması, * Sık dikim, * Başka nedenler Besin elementlerinin eksikliği de sararmaya yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri