Cevap : Aynı ay içinde ise 700 lü hesaplar ters kayıt yapılabilir.
7'li guruptaki hesaplar ters çalışmaz.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler.
730 Nolu Hesap Nasıl Kapatılır? Dönem sonlarında “731- Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı” ile karşılaştırılarak 730 nolu hesap kapatılır.
Bir müşterinize SD(Satış ve Dağıtım) Modülüne ait bir satış siparişinin faturalama işlemi tamamlandığında ve bu faturalama işleminde herhangi bir hata yapıldığı görüldüğünde, faturalama belgesinin değiştirilememesi durumunda oluşturulmuş olan faturanın ters kaydının alınması gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
600 YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI
Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz. 600 Yurt İçi Satışlar Hesabının İşleyişi: Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılır.
Ters ibraz, satın alma işleminde kullanılan kredi kartı bakiyelerinin alıcıya iadesidir. Tüketici, kredi kartını kullanarak yaptığı bir satın alma işlemine, bunun sahte olduğunu veya kendisinin bilgisi veya izni olmadan yapıldığını iddia ederek itiraz ederse, ters ibraz gerçekleşebilir.
700.
Genel Muhasebe ile maliyet muhasebesi arasında bağlantıyı sağlayan ve genel muhasebe tarafın dan tutulan hesaptır. Maliyet muhasebesinin genel muhasebeden ayrı izlendiği durumlarda maliyetlerle ilgili giderler genel muhasebe tarafından bu hesaba borç kaydedilir.
730 Hesap İşleyişi
Tahakkuk eden giderler 730 genel üretim giderleri hesabının borçlarına kaydedilir. İlgili dönem sonunda 731 genel üretim giderleri yansıtma hesabı ile mukayese edilerek kapatılır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
İşletmeye aityönetimi ilgilendiren kararların alınması, sevk ve idare edilmesi konuları,hukuki ve personel işlerinin takip edilmesi gibi konuların yürütülmesi içingerçekleşen giderler 770 Genel Yönetim Giderleri hesabı üzerinden takip edilir.770 kodlu hesabın işleyişi borç olarak çalışır ve gerekli düzeltmeler ...
Gider hesapları ise dönem sonlarındaki borç kalanı kadar alacaklandırılarak kapatılırken “Dönem kâr veya zarar” hesabının borç tarafına aktarılmış olur. Sonuç olarak bu ana toplayıcı hesabın borcu “Giderleri”, alacağı “Gelirleri” oluşturur.
Borç Kaydı: Hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın borçlu tarafına (sol tarafına) kayıt yapılmasına borç kaydı veya hesabın borçlandırılması denir. Alacak kaydı: yine hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın alacaklı tarafına (sağ taraf) kayıt yapılmasına denir.
Hangi ad altında olursa olsun bütün gelir hesapları alacaklı olarak çalışır. Gelir hesaplarında bir artış olduğu zaman hesabın alacağına kayıt yapılır. Gelirlerde bir düzeltme yapıldığında veya dönem sonunda bu hesaplarda toplanan gelirlerin kar zarar hesabına aktarılmasında hesabın borcuna kayıt yapılır.
740 hesap işleyişi, hizmet sunan işletmelerde üretilen hizmetler için ortaya çıkan giderlerin fiili tutarlarının 740 muhasebe kodu hesabının borcuna kaydedilmesi ile gerçekleşir. Dönem sonunda ise bu hesap 741 hizmet üretim maliyet hesabı ile karşılaştırılır ve hesap kapanışı gerçekleştirilir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
710. Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri: Bu giderler, esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, mamulün bünyesine giren, mamulün temel öğesini oluşturan ve mamulün bünyesine doğru dan yüklenebilen maddelerin kullanımı fiili tutar larla bu hesapta izlenir.
Hizmet üretim maliyeti hesabı olarak adlandırılan 740 numaralı muhasebe hesabı, hizmet sunan işletmenin üretim maliyetlerinin takip edildiği hesaptır.
730- Genel Üretim Giderleri: Üretimle ilgili ancak doğrudan yansıtılması mümkün olmayan, amortisman, kira, işletme malzemesi, yardımcı madde ve malzemeler, endirekt işçilikler, elektrik, su gibi giderlerin izlendiği hesaplardır. Bu giderlerin tamamının mamul maliyetlerine aktarılması zorunludur.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Ters ibraz nedir? Ters ibraz, kart sahibi tarafından, kart düzenleyici bankaya yapılan resmi iade talebidir. Eğer bir müşteri satın aldığından memnun değilse veya banka hesap ekstresinde belli bir işlemi tanıyamıyorsa, işleme itiraz etme ve ters ibraz olarak bilinen resmi iade talebinde bulunma hakkı vardır.
İngilizce adı “chargeback” olan ters ibraz; Visa ve Mastercard gibi uluslararası ödeme yöntemlerinin şartları arasında yer alan ve kart kullanıcısını korumayı amaçlayan kuraldır. Ters ibraz ile kart kullanıcısı, kartından yapılan ödemeyi, bankası aracılığıyla geri almayı amaçlar.
Kredi kartı hamilleri, gerçekleştirmiş oldukları işlemler karşısında iş yeri ile sorun yaşarsa veya kendisi tarafından gerçekleştirilmemiş işlemler olduğunu tespit ederlerse; bu işlemlerle ilgili olarak kartı veren bankaya harcama itirazı (chargeback) başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Bu işleme “ters ibraz” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri