Gelelim güneş ışığı ile ilişkisine: Domates bitkiniz çiçeklenene dek doğrudan şiddetli güneş ışığına ihtiyaç duymaz, hatta şiddetli güneş ışıkları bu sürece zarar verebilir. Ancak yine de gün içinde en az 8 saat aydınlık, gün ışığı alan bir yerde, örneğin pencere kenarında beklemelidir.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Açelya, cam güzeli, küpe çiçeği, beyaz yelken çiçeği, bardak menekşesi, gardenya, begonya, alev kılıcı, dua çiçeği, devetabanı gibi pek çok saksı bitkisi gölgeli ortamlarda yaşar. İç mekânda yetiştirilebilecek gölge bitkileri nelerdir?
İlgili 31 soru bulundu
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Bitkiler güneş ışığında olduğu kadar yapay ışık altında da sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilir. Bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak için ideal ışık spektrumunu barındıran özel yetiştirme lambalarını kullanabilirsiniz.
Fasulye organik maddelerce zengin, çabuk ısınan,killi, kumlu ve geçirgen toprakları sever.
Olgunlaşma döneminde hava kuru olmalıdır. 10 °C'nin altındaki sıcaklıklar tanenin olgunlaşmasını engeller. Fasulye tınlı, pH'sı 7-8 olan tuzluluk ve alkali sorunu olmayan verimli topraklarda iyi yetişir. Fasulyenin çinko elementi isteği yüksektir.
Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz.
Gelelim güneş ışığı ile ilişkisine: Domates bitkiniz çiçeklenene dek doğrudan şiddetli güneş ışığına ihtiyaç duymaz, hatta şiddetli güneş ışıkları bu sürece zarar verebilir. Ancak yine de gün içinde en az 8 saat aydınlık, gün ışığı alan bir yerde, örneğin pencere kenarında beklemelidir.
Güneş ışığına olan sevgileriyle bilinen meyve ve sebzeler arasında domates, biber, patlıcan, kabak, çilek, üzüm gibi bitkiler yer alır. Bu bitkiler, güneş ışığına daha fazla maruz kaldıklarında daha lezzetli ve besleyici olabilirler.
Yeşillikler içerisinde en basit ve en hızlı yetişen sebze maydanozdur. Ekeceğiniz bir paket maydanoz tohumundan bir seferde 30 demet maydanoz elde edebilirsiniz. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan bu sebzeyi yetiştirmek için en çok ihtiyaç duyacağınız faktör güneş ışığıdır.
Bitkiler genellikle yetişmek, gelişmek ve çiçek açabilmek için güneşe ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanı sıra orman gibi kapalı bir coğrafyada evrimleşmiş bazı bitki türleri gölge alanları tercih etmektedir.
Norveç'te Oslo'nun batısında yer alan Rjukan kasabasının oldukça ilginç bir özelliği var. Etrafı yüksek dağlarla çevrili olan bir vadi içinde yer alan bu kasaba yıllardır hiç güneş görmüyor. 6 ay boyunca hiç güneş görmeyen ve kapkaranlık olan bu kasaba, sorunlarına buldukları çözümle herkesin ilgi odağı oldu.
Fasulyelerin hızlı büyümesi için pamuğun ıslaklığı oldukça önemli. Pamuk hiçbir zaman kuru kalmamalı, çok sulu olmamalıdır. Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirebilirsiniz. Fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
Fasulye fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Çoğu çiçekteki gibi nasıl toprak kuruyunca sulama yapılıyorsa fasulyede de pamuk kurudukça sulama yapmanız uygun olacaktır. Pamukta fasulye çimlendirme sırasında genelde her gün sulama gerekir ama çok fazla sulamak da fasulyelerin çürümesine neden olabilir.
Kuru fasulye yetiştiriciliğinde gübreleme
Gübre, tohum ekim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte ve 6-‐8 cm tohumun altına ve yanına gelecek şekilde uygulanır. Serpme yöntemi ile taban gübre uygulamalarında gübrelerin 10-‐12 cm derinliğe karıştırılması gerekir.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Fotosentez için genel olarak bilinen aydınlatma spektrumunda McCree (1971) kırmızı ve turuncu ışık fotonları en yüksek verime sahip olurken, yeşil fotonlar, kırmızı ve maviye göre daha düşük verimliliğe sahiptir (Bugbee, 2016).
Canlıların fotosentez yapabilmesi için öncelikle ışığın soğrulması gerekir. Klorofil mor, mavi ve kırmızı dalga boylarındaki ışığı en iyi soğurduğu için fotosentez bu dalga boylarında daha hızlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri