İshali arttıran yiyecekler (sebze yemekleri, sebze suları, sebze çorbaları, mercimek çorbası, simit, kavun, karpuz, üzüm, armut, vişne, çilek, incir, kayısı, portakal, domates, salatalık, limon, ve zeytin) vermeyiniz. Şekerli ve yağlı yiyecekler ishali artırır.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir. İshal süresince yağlı besinler tüketilmemesi önerilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mineral içeriğinin yüksek olması cilt sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir. Ancak maden suyunun ishal için kullanımı, ishal semptomlarını tetikleyebilir ve ishal nedeniyle hasar gören bağırsaklara ekstra travma yükleyebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.
Zehirli ishal, kirli su tüketimi, yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu virüs yoluyla bulaşabilir. Bunun yanında zehirli ishal teşhisi olan hastalarla temas, aynı eşya ve tuvaleti kullanmak bulaşıcılığı artırır. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Doktor önerisi dışında ishal kesici şurup ve antibiyotikler vermeyiniz. İshali arttıran yiyecekler (sebze yemekleri, sebze suları, sebze çorbaları, mercimek çorbası, simit, kavun, karpuz, üzüm, armut, vişne, çilek, incir, kayısı, portakal, domates, salatalık, limon, ve zeytin) vermeyiniz.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
İshal (diyare) ve mide bulantısı olan bu kişilere çoğunlukla haşlanmış patates tavsiye edilir. Sindirimi kolay olan patates, ishal durumunda yorgun düşmüş sindirim sisteminiz için bir tercih sebebi olur. Aynı zamanda enerji de verir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Saraçoğlu yöntemi
Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Peki, ishal sancısına ne iyi gelir? Şeftali, muz, elma gibi meyvelerin püreleri, yoğurt ve ayran, ayrıca pirinç lapası ve yağsız yayla çorbası karın ağrısı ve ishalin tedavisini destekler.
Limon ise nadir olmakla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. LİMON KAHVE KARIŞIMI NASIL YAPILIR? Gün içinde 1 çorba kaşığı kahve ve limon kürü tüketmek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve şiddetli ishali durdurur.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri