Organik elma sirkesi konusunda hakiki sirkenin anlaşılması için öncelikle sirke şişesinin alt kısmına bakılmalıdır. Bu sayede organik elma sirkesi nasıl anlaşılır sorusu ile ilgili olarak sirkenin dip kısmında tortu bulunması sirkenin doğal olduğunu ortaya koyacaktır.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Canlı bir sirkenin hayatta kalabilmesi için kafa derisine olabildiğinde yakın konumda olması gereklidir. Yaklaşık olarak kafa derisinden 6 milimetre daha uzakta bulunan sirkeler, ya boş ya da ölü olabilir.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
İlgili 20 soru bulundu
Sirke Anası
Sirkenin oluşunun en önemli göstergesi sirke anasıdır. Sirke anası sirkenin üzerinde oluşan şeffaf ya da kullandığınız üzümün renginde, dokunduğunuzda dağılmayan tabakadır.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
4- Sirke kurulumundan itibaren ilk beş on gün kadar fotoğraftaki gibi köpük köpük oluyor ve karıştırma esnasında yukarıya doğru baloncuklar çıkıyorsa gidişat süper demektir. 5- Sirkenizin gidişatı iyi ise daha meyvesi çökmeden anası oluşmaya başlar.
Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler. Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar.
Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Özetle, teknik olarak serin ve karanlık bir yerde şişesinde saklanan sirke 100 yıl sonra bile güvenle tüketilebilir. Genelde sirkede bozulan şey kalitesi olacaktır. Bu kalite düşüşü genellikle hava ve güneş ışığı ile temasla oluşacaktır.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
Sirkeler; gri, sarımsı veya bej renkli ve bir kum tanesi büyüklüğündeki olurlar. Saçın köküne yakın bir yerde saça yapışık halde dururlar. Saç derisinden çok az miktarda sık sık kan emerek beslenir.
Ortadaki tam bir yıllık elma sirkesi, sağdaki bir aylık elma sirkesi. İşte bu yüzden sağdaki bulanık. Doğal sirkenin dibinde tortusu olur kullanmadan önce şişeyi şöyle bir çalkalayıp kullanmanızı öneririm. Gerçek #sirke sürekli ana yapar üstünden alırsınız yine yapar, süzer atarsınız yine oluşur.
Sirke mutlaka camda imal edilmeli. Aldığınız sirkede kötü ve yakıcı bir koku varsa sentetik asetik asit vardır. Hakiki sirkede ise meyve kokusu vardır.
Sirke kuranların yüzeyde küflenme olmaması için sirkelerini hergün çökme olana kadar karıştırmaları şarttır. Küf oluşumu olduysa maalesef sirkeniz kullanıma uygun değildir.
Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir. Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır.
Evde sirke yapmanın püf noktaları nelerdir? 1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Doğrulanmış Cevap. Sirkeler, 7 - 10 gün sonra bite dönüşmektedir. Bitler yaşama devam etmek için kana ihtiyaç duyarlar. Bunu da canlılar sayesinde karşılarlar.
Ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz (kaya tuzu) ekleyin. Kavanozun kapağını kapatıp, 40 -60 gün arası dinlendirin. Arada asiditesini kontrol edin. Sirke tadı oluşmuşsa, süzerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Üzüm, elma, vişne, şeftali hangisi olursa fark etmez, güzelce yıkayın. İçinde küflü olan varsa ayırın. Bir kavanoza yerleştirin, hafif bastırın, üzerini geçecek kadar su koyun. Varsa 1 çay bardağı organik sirke ekleyin, yoksa hiçbir şey eklemeseniz de en geç 2 ay gibi bir sürede sirkeniz oluşacaktır.
Bir dişi yaşantısı boyunca 500 yumurta bırakabilir. Genel olarak yumurtalarını nemli organik materyallere veya çürüyen meyvelerin içine bırakırlar. 1 hafta gibi kısa bir süre içinde yumurtalar erişkin hale gelir, kısa bir süre içinde bölgede sinek istilası oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri