Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır. Kavanozlar, tencereden büyük bir maşa yardımıyla çıkarılmalı ve temiz bir mutfak havlusu üzerine ters çevrilmelidir.
Derin bir tencereye alınır orta ateşte kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika, domatesler eriyene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir.
Büyükçe bir tencerenin içerisine yarısı kadar su ilave edin. Su kaynayınca kavanozları ve kapakları dikkatli bir şekilde tencereye aktarın. Ortalama 40 dakika kadar (vaktiniz varsa 1 saat) kavanozlarınızı kaynatın. Ardından elinizin yanmamasına dikkat ederek kavanozları tencerenin içerisinden alın.
Konserveleri normal tencerede de kaynatabilirsiniz. Bunun için kaynatma süresi 30 dakikadır. Eğer konservelerin aralarında çok boşluk olursa birbirlerine çarpmamaları için aralarına mutlaka bez koyun. Daha sonra tencereyi ocaktan alın.
Kaynatma Yöntemi: Kavanoz kapaklarını içi su dolu derin bir tencereye doldurun. Tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Hepsi bu kadar.
İlgili 20 soru bulundu
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır. Kavanozlar, tencereden büyük bir maşa yardımıyla çıkarılmalı ve temiz bir mutfak havlusu üzerine ters çevrilmelidir.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Kavanozları dezenfekte etmek için en çok kullanılan yöntem kaynatmaktır. Yüksek ısıda kaynatılan kavanozlar, mikroplardan arınır.
Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Kapakları kavanoza tam olarak oturması için kaynar su dolu tencerede 8-10 dakika kadar kaynatın. Sos dolu kavanozları hava yapmaması için bir gece boyunca ters tutarak bekletin. Bu süre sonunda buzdolabı ya da karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.
11. Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Kışlık domates konservesi neden bozulur? Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları sıkılaşmış olur. Kışa hazırlık önerileri!
Kavanozları tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirmeli ve fırına koymalısınız. 5 dakika fırında beklettikten sonra fırını kapatabilirsiniz. Fırın sıcakken kapakları 20 dakika kadar fırın içerisinde soğumaya bırakabilirsiniz. Kavanozları dezenfekte etmek için mikrodalga fırınlardan destek alabilirsiniz.
Konserve yapacağınız yiyecekler için sağlam kavanozlar bulundurmalısınız. Aksi halde herhangi bir çatlak ya da sızıntı durumunda kavanozunuz hava alacağı için içindeki sebze ya da meyveler bozulabilir. Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor.
Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve 'clostridium botulinum' adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Şeker konservenizin bozulmaması, ömrünü uzatması için kullanılmaktadır. Herhangi bir tat verme amaçlı değildir. Miktarı az olduğu için tadını hissetmeyeceksiniz. Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Konserve yaparken kavanozları sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı şekilde doldurabilirsiniz. Sıcak usulle doldurma: Sebze ve meyveler kavanozlara koymadan önce sıcak su yada şurup içinde kaynatılır. Daha sonra süzülerek kavanozlara doldurulur ve üstlerine tuzlu su ya da şurup eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri