Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Domates kimin icadı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domates kimin icadı?

Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tat.com.tr

Domates hangi ülkeye ait?

Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Domates ilk nerede üretildi?

domatesin anavatanının Güney Amerika'nın orta ve güney kısımları olduğunu bildirmiştir. Bugün kültürü yapılan domateslerin L.hirsitum, L. peruvianum ve. L. pimpinellifolium' dan faydalanarak geliştirildiği, ana materyalin ise L.peruvianum olduğu bilinmektedir..

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Domates nasıl icat edildi?

Domates, (Solanum lycopersicum) - Domatesin Avrupa Öncesi Tarihi. Sulu, çekirdekli ve lezzetli domates, Kolomb'un 1492 yılının 12 Ekim'inde Amerika kıtasını keşfinden sonra Avrupa'ya süs bitkisi olarak getirilip, uzun müddet süs bitkisi olduğu düşünülmüştür ve bu şekilde yetiştirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apelasyon.com

Domates ne zaman icat edildi?

Domates aslında MÖ 3500'lerde kadar uzanan bir köklü geçmişe sahip. Peru ve Bolivya'dan Meksika'ya uzanan bu yolculuğun ana yurdu Güney Amerika'dır. Güney Amerika'nın batı kısmında Kolombiya, Peru ve Şili'yi bir araya getiren And Dağları'nda domates kendi kendine yetişiyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Atalarımız neden domates yemezdi? | Domates zehirli mi?

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Domatesin anavatanı neresidir?

Domatesin anavatanı Peru ekvator ve r Alan Güney Amerika ülkeleridir. Domates ilk defa Meksikalılar tarafında kültüre alınmış ve Yeni Dünyanın Keşfinden sonra Amerika'dan Avrupa'ya ve Dünyanın diğer tarafların yayılmıştır. Ülkemize 1900 yıların başlarında Adana'da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Osmanlıya domates nereden geldi?

Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Domates yemeyen padişah kimdir?

Atalarımız ne domatesi bilirdi ne de salçayı. Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Domates ilk Osmanlıya ne zaman geldi?

Anadolu'da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Domatesin ilk ismi nedir?

Akabinde domates ilk kez sultan Abdülmecid döneminde (1839-1861) Anadolu'ya gelmiş, önce frenk elması denmiş, sonraları domates olarak adlandırılmış. İlk domatesler sarı ya da portakal rengindeydi. Osmanlı 'da "frenk elması" denmesinin nedeni de bu olsa gerek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurmeakademi.com

Osmanlıda hangi sebzeler yoktu?

Osmanli Sarayinda ve Osmanli Mutfaginda 1500 yilina kadar domates, patates biber patlican, kabak, misir bilinmiyordu. Fatih Sultan Mehmet hayati boyunda bir tek domates ve bir kere bile menemen yiyemedi. Dedesi Yavuz Sultan Selim'in sofrasinda da domates, biber yoktu, o da hayatinda hiç kuru fasulye yememisti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unyekent.com

Türkler domatesle ne zaman tanıştı?

Daha pek çok meyve ve sebze ile Osmanlı bu dönemde tanıştı:

Domatesin Avrupa saraylarına ilk girişi 16. yüzyılda olmuştur. Muhtemelen o dönem elçilerden bir tanesi Osmanlı sarayına da domates getirdi ama bu domates ham halde yani yeşil renkteydi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: webtekno.com

Ilk domates yiyen padişah kimdir?

Barker'ın, İngiltere'den gelirken yanında getirdiği domates tohumlarıyla Türk mutfağı domatesle tanışıyor. Ordusuyla Sina Çölü'nü geçebilecek kadar heybetli olan Yavuz Sultan Selim Han'ın, bizim için günlük bir yiyecek olan domatesin tadını bilmeden bu dünyadan ayrılması hakikaten şaşırtıcı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Domates en çok hangi ülkede?

Domates Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 61.631.581 ton üretim ile dünyanın en büyük domates üreticisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atlasbig.com.tr

Biber Osmanlıya ne zaman geldi?

Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: makarna.com.tr

Fatih domates yemedi mi?

Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Osmanlı'da domatese ne derlerdi?

Osmanlıda başlangıçta domates yeşil renkli olarak bilindiğinden ve patlıcana benzetildiğinden domatese “Frenk Badıcanı” deniyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kibrisgazetesi.com

Domates meyve mi yoksa sebze mi?

1) Domates

Ülkemizde çeşit çeşit yetiştirilen domatesler, çekirdek kurutma usulü ile de toprakta can bulur. Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Patlıcan Türkiyeye nereden geldi?

Patlıcanın anavatanı Hindistan'dı, ama o da yıllarca yolculuk yaparak İspanyollar sayesinde 16. yüzyılda Akdeniz'e geldi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Osmanlı'da insanlar ne yerdi?

En çok tüketilen meyveler; üzüm çeşitleri, nar, armut, kayısı, incir, erik, elma, ayva, turunç, vişne ve kızılcıktı. Meyveler taze olarak tüketildikleri gibi hoşaf, reçel, şerbet ve turşu yapımında da kullanılıyorlardı. Hatta kıymalı yemeklere de kuru üzüm, kayısı, hurma, kestane ve elma eklendiği oluyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yemek.com

Fatih Sultan Mehmet ne yiyordu?

Deniz ürünlerine düşkünlüğü ile bilinen Fatih Sultan Mehmet, istiridye, karides, kurutulmuş balık, yılan balığı gibi ürünleri tüketirdi. Özellikle kekikli yılan balığı sofralarına sıklıkla yer verirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Fatih Sultan Mehmetin en sevdiği yemek nedir?

en sevdiği yemek olan Mutancana'yı sizlerle. buluşturuyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

Salça nasıl bulundu?

1860'da Ohio'da ilk domates konservesi fabrikası kurulmuş ve 1912'den itibaren evlerde, fabrikalarda yaygın bir üretim ve tüketim başlamış. 1920'li yılların başında elek sistemi geliştirilerek domates suyu marketlere çıkarken domates suyunun vakum altında konsantre edilmesiyle domates salçası yapılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turktarim.gov.tr

Domatese neden Frenk denir?

FRANSA'dan dönen komşu, elinde yuvarlak kırmızı bir şeyle geldi. Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Osmanlı yemekleri nelerdir?

Osmanlı Saray Mutfağından Günümüze Gelen 15 Nefis ve Farklı Yemek Tarifi
  • Düğün Çorbası Tarifi.
  • Vişneli Yaprak Sarma Tarifi.
  • Babagannuş Tarifi.
  • Lor Köftesi Tarifi.
  • Patlıcanlı Pilav Tarifi.
  • Papaz Yahnisi Tarifi.
  • Patlıcan Mücveri Tarifi.
  • Acem Pilavı Tarifi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yemek.com

Benzer sorularSıkça sorulan sorular

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT