Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur. Özellikle içinde fıstık gibi yemişler varsa, sıcak ortam daha tehlikelidir. Çünkü sıcak ortamdaki lokum küflenebilir veya böceklenebilir.
Lokumun bozulduğunu ağırlığını kaybetmesinden, elastik olmamasından ve parlaklığını kaybetmesinden anlayabilirsiniz. Taze lokumlar her zaman parlak ve canlı renklere sahiptir. Bozuk lokumlarda soluk ve mat bir görünüm ortaya çıkar. Lokumun elastik yapıda olmaması bozulduğu anlamını taşıyabilir.
Açıklama. Lokumu tükettikten sonra hava almayacak şekilde kapağını kapatıp saklanabilir aksi halde sertleşme meydana gelir. Aynı zamanda lokumun içinde bulunun kuruyemişten ötürü aşırı sıcak ortamda tutulmamalı ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Lokuma yapabileceğiniz en büyük kötülük, onu aşırı sıcak bir ortamda bulundurmak. Yüksek sıcaklık, lokumun gereğinden fazla yumuşayıp formunu kaybetmesine yol açar. Ürünün içeriğinde fıstık gibi bir yemiş varsa durum daha hassas. Çok sıcak ortamlarda, lokumun içindeki kuruyemiş küflenebilir ve/ veya böceklenebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ürün kaplanmadan beklediğinde 1 hafta içinde su saldığı gözlenmektedir. Pişirilme kalitesine, kaplama maddesinin miktarına, dizim şekline vb. durumlara göre raf ömrü 1 yıl kadar uzayabilmektedir. Lokumun raf ömrü için önemli olan bir diğer nokta ise kullanılan çeşni maddesinin küflenmesidir.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Bayram öncesinde şekerleme alışverişi yapacaklar dikkat: Açıkta satılan yerlerden alacağınız lokum ve şekerler sağlığınız açısından tehdit oluşturabilir. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ramazan Çelebi, bayat lokumun, insan sağlığı açısından ciddi risk taşıyabileceği uyarısında bulundu.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar. Son derece lezzetli ve besleyici olan beyaz tozlar olmadan lokumun kıvamını tutması zor bir hale gelebilir.
Lokum; su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Fırına vermeden önce pekmez ve suyu karıştırıp fırça yardımıyla lokumların üzerine sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Süre sonunda tahta tepsilerden alınan lokumlar taş tezgahlara dökülür. Lokumların üzerlerine pura şekeri veya hindistan cevizi döküldükten sonra, özel bıçaklar ile kesilerek şekil verilir.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Lokum alırken parmak ile lokuma bastırarak taze olup olmadığı anlaşılabilir. Bastırdıktan sonra lokum eski halini alıyorsa bu taze olduğu anlamına gelir.
Ciddi bir işçilik ve ustalık süreci gerektiren kaymaklı lokum kalori açısından birçok hazır tatlı çeşidine göre daha sağlıklı bir seçimdir. Taze olarak tüketilmesi gereken kaymaklı lokum kış aylarında enerji sağlayan bir gıdadır. Bu enfes lezzetin raf ömrü kış aylarında üç dört gün olabilmektedir.
Derin bir tencerede un, süt ve şekeri kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. 2. Kaynadıktan sonra ocaktan alın. 3. İçine tereyağı ve vanilyayı ekleyin ve mikser yardımıyla 10 dakika çırpın.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir.
Lokum tozu için: 3 Su Bardağı Pudra Şekeri. 1 Su Bardağı Nişasta.
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir . Lokumun en önemli kalite özelliği olan doku, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon olayının tam olarak oluşması ile sağlanmaktadır .
Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir. Tüketileceği zaman, buzdolabından çıkarıldıktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında bekletilmelidir.
Böbrek Dostu Olarak Bilinir
Lokum mükemmel bir enerji deposudur. Yendiği zaman damakta mükemmel bir tat bırakan lokum aynı zamanda çeşitli karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Bunun yanında böbreklerin olası hastalıklara karşı korunmasına da yardımcı olmaktadır.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Özellikle bayramlarda ve özel günlerde, mevlitlerde ve kutsal günlerde dağıtılan Türk lokumu, bugün gerek misafirlere ikram etmek için, gerekse de kahvenin yanında tüketmek için her evde mutlaka bulunur. Aynı zamanda yeni doğum yapmış olanlara ya da bir hastalıktan kurtulmuş olanlara da hediye olarak götürülür.
Bazı lokum türleri şunlardır: kuş lokumu, fındık lokumu, ceviz lokumu, çifte kavrulmuş lokum, fıstık lokumu, hindistan cevizli lokum, meyveli ve limonlu lokum, kremalı, güllü lokum, nar lokumu, nane lokumu, çikolatalı lokum.
Isparta'nın Meşhur Çifte Kavrulmuş Gül Lokumu. Pancar Şekerinden Üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri